Športové aktuality
4 min. čítania

Rýchlostných kanoistov čaká zaslúžený oddych, Vlček si svetový šampionát vyskúšal z inej pozície

Profile picture for user Krsko
Stanislav
Krško
Členovia bronzového štvorkajaku Samuel Baláž, Denis Myšák, Erik Vlček, Adam Botek a ich realizačný tím pri preberaní symbolických šekov za OH v Tokiu.

Slovenskí rýchlostní kanoisti sa vrátili zo svetového šampionátu v dánskej Kodani s dvoma medailami. S olympijskou sezónou sa rozlúčili tým najlepším možným spôsobom. Aj keď oproti tokijskému bronzu vymenil Csaba Zalka v lodi rekordéra Erika Vlčeka.

Posádka v zložení Denis Myšák, Adam Botek, Csaba Zalka a Samuel Baláž získala v K4 na 500 metrov striebro. Nad ich sily boli len, prekvapivo, Ukrajinci. V identickom zložení si „káštvorka“ vybojovala striebro aj na ME v poľskej Poznani.

Druhú medailu vybojoval slovenský dvojkajak v zložení Samuel Baláž, Denis Myšák. Na novej olympijskej 500 metrovej trati vybojovali bronzovú medailu. Vo finále finišovali na treťom mieste za španielskou loďou Marcus Walz, Rodrigo Germade a nemeckou dvojicou Tobias Schultz a Martin Miller.

Dvojkajak má potenciál do budúcnosti, tvrdí Baláž

„Svetový šampionát nebol našim vrcholom sezóny. Som veľmi rád, že sme obstáli takto a priniesli sme dve medaily. V K4 sme to takpovediac potvrdili. Úspech v K2 ma teší, je to nová olympijská disciplína a máme v nej potenciál do budúcnosti,“ povedal na slávnostnej bodke za OH v Tokiu „háčik“ K4 Samuel Baláž.

V dvojkajaku si skvelo sadol s Denisom Myšákom, čoho dôkazom bol zisk bronzu. „Tréning od tréningu to bolo lepšie. Po olympijských hrách sme mali spolu asi päť tréningov. Som preto rád, že sme to zakončili takto, máme veľkú motiváciu do ďalšej práce,“ dodal Baláž.

Botek sa pred MS trápil so zranením

„Lepšie to už ani nemohlo skončiť,“ zhodnotil vystúpenie v Kodani Adam Botek. Pred štartom šampionátu zdravotné problémy – trápil ho zranený lakeť. „Každý deň som musel chodiť každý deň na rehabilitácie, vynechal som kvôli tomu zopár tréningov, následne som ešte prechladol. Som teda veľmi rád, že sa nám podaril takýto úspech,“ hovorí.

„Máme za sebou množstvo pretekov a náročnú sezónu. Určite plánujem mesiac voľno a potom sa pomaly rozbiehať. Tréner nám naplánuje nejaké sústredenia,“ prezradil posezónne plány Botek.

Vlček nemal na kvalitnú prípravu čas, miesto prenechal Zalkovi

Slovenský rekordér a držiteľ štyroch cenných kovov z olympijských hier Erik Vlček do Kodane necestoval. Jeho miesto zaujal „náhradník z Tokia“ Csaba Zalka. „Tým, že sa podaril pekný úspech na olympijských hrách, mali sme veľa povinností. Spraviť kvalitnú prípravu na majstrovstvá sveta bolo preto veľmi náročné. Mali sme málo času. Keď sa neviem stopercentne pripraviť, tak to nemá význam. Rozhodol som sa, že ukončím prípravu a dám možnosť mladým chlapcom, nech si to vyskúšajú. Ja som využil posledné letné dni na to, aby som išiel s rodinou na dovolenku,“ vysvetľoval Erik.

Úspechy kolegov komentoval v televízii

Výkon svojich kolegov pozeral v televízii, no nie ako divák. Vlček prijal pozvanie RTVS a spolu s Vladimírom Gendom komentoval priamy prenos zo šampionátu. „Bola to pre mňa nová skúsenosť. Svedomito som sa na to pripravoval, no nemal som ani potuchy, kedy môžem komentátorovi skočiť do reči a kedy nie. Snažil som sa dianie opísať k môjho hľadiska a obohatiť to. Mal som pozitívne ohlasy, takže to až také zlé asi nebolo. Samozrejme, že je tam obrovský priestor na zlepšovanie,“ nechal sa počuť náš najúspešnejší rýchlostný kanoista.

Vlček prijal pozvanie RTVS a spolu s Vladimírom Gendom komentoval priamy prenos zo šampionátu.
Vlček prijal pozvanie RTVS a spolu s Vladimírom Gendom komentoval priamy prenos zo šampionátu.
Foto
FB/Šport v RTVS

„Presne som vedel, čo sa v lodi deje a čo sa odohráva medzi chlapcami. Vedel som to prežívať s nimi. Bolo zaujímavé sledovať to cez obrazovku,“ dodal komárňanský rodák. Dlhodobé plány v podobe účasti na OH 2024 v Paríži si nedáva, no na koniec kariéry ešte rozhodne nemyslí. Sústrediť sa bude na každú ďalšiu sezónu. „Plánujem absolvovať v novej sezóne všetky sústredenia. Chcem spraviť celú zimnú prípravu a potom na jar, keď sa začne súťažiť, zmeriam si sily s ostatnými a zistím, či to ešte má význam,“, uzavrel Vlček.

Juniorský olympijský tím 2024
2 percent nadacia

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV