Šport a olympizmus
2 min. čítania

Rytieri fair play: Peter Čögley chce ukazovať dcére ako byť férový

(KFP, pp)
Peter Čögley sa zaradil medzi rytierov fair play za svoje gesto na ligovom trávniku.
Foto
TASR/HENRICH MIŠOVIČ

Diplom Klubu fair play za príkladný čin dostal za rok 2021 aj futbalista ViOn-u Zlaté Moravce Peter Čögley. V zápase 22. kola najvyššej slovenskej futbalovej súťaže 2020/21 proti Seredi, ktoré sa hralo začiatkom marca 2021 v Zlatých Moravciach, zrušil nariadený pokutový kop.

Bežala 28. min ligového stretnutia a domáci viedli 1:0. Čögley sa zrazu ocitol zoči-voči brankárovi Serede. Išiel zakončiť, no brankár Mathew Yakubu bravúrne zakročil. Hodil sa mu pod nohy a stiahol loptu k sebe. Hlavný rozhodca Martin Dohál po súboji v šestnástke ukázal rukou na biely bod znamenajúci pokutový kop.

Chlapské priznanie

Peter Čögley
Peter Čögley s trofejou fair play, ktorú mu odovzdali Kararína Ráczová (vpravo) a Janka Stašová.
Foto
SOŠV/JÁN SÚKUP

Čögley ani na chvíľu neváhal a chlapsky sa rozhodcovi priznal, že k faulu nedošlo. „V prvom momente som chcel strieľať, ale išiel som do kľučky. Rozhodca odpískal penaltu... Viete, mám malú dcérku. Chcem jej ukázať, že musí byť v živote férová a čestná. Snažím sa ju k tomu viesť. Musím jej ísť príkladom,“ okomentoval svoje gesto Peter Čögley. Skúsený pravý obranca si vyslúžil nielen potlesk prítomných vo ViOn aréne, ale tiež uznanie verejnosti. Klub fair play SOŠV ho ocenil diplomom za príkladný čin.

„Hneď som vedel, že to urobím. Iba som to išiel oznámiť kapitánovi Tomášovi Ďubekovi, aby mužstvo vedelo o mojom rozhodnutí. Bol som takto odmalička vedený od rodičov. Keď má byť penalta, nech je. Keď nemá, nech nie je,“ pokračoval Čögley.

Peter Čögley gestom fair play pomohol aj rozhodcovi

Svojim rozhodnutím pomohol i hlavnému rozhodcovi Martinovi Dohálovi, ktorý tak predišiel hrubej chybe za nesprávne odpískanú penaltu. „Rozhodca sa mi poďakoval, že som mu tým trochu pomohol. Na druhej strane, kto má rodinu a dcéru, to musí chápať. Chcem jej ukazovať, ako byť fér a spravodlivý,“ zdôraznil rodák z Trenčianskej Turnej.

Šport
Projekt
Juniorský olympijský tím 2024
2 percent nadacia

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV