Šport a olympizmus
2 min. čítania

Rytieri fair play: Šimon Šumbera v kritickej chvíli nespanikáril

(pp, KFP)
Predsedníčka Klubu fair play SOŠV Katarína Ráczová odovzdáva Šimonovi Šumberovi Diplom za príkladný čin.
Foto
SOŠV/JÁN SÚKUP

Pohotovou reakciou zachránil život spoluhráčovi. Futbalista Šimon Šumbera za svoje počínanie v zápase najvyššej slovenskej súťaže AS Trenčín – FK Senica (3:3) dostal Diplom Klubu fair play za príkladný čin.

Po zrážke s Trenčanom Kelvinom Piresom sa v ligovom stretnutí zrútil k zemi český obranca Tomáš Egert. Po páde mu zapadol jazyk. Šimon Šumbera mu pohotovou reakciou zachránil život.

Pohotová reakcia rytiera fair play

Vďaka pohotovej reakcii spoluhráča zo Senice opúšťal takmer dvojmetrový Egert štadión len s krvácajúcou hlavou. Stredopoliar Šumbera, ktorý predtým zvyšoval na 2:0, si všimol, že jeho spoluhráč sa po zrážke a páde nehýbe.

V ťažkej situácii si zachoval chladnú hlavu a okamžite začal poskytovať prvú pomoc. „Hneď som vedel, že môže byť zle. Prihováral som sa k nemu, ale nereagoval. Bezvládne tam ležal a iba chrčal. Nie som zdravotník, ale napadlo mi, že by som mu mal vytiahnuť jazyk,“ povedal Šumbera.

Lekár s masérom už len zastavovali krvácanie

Egert začal po chvíli riadne dýchať a reagovať. Šimon Šumbera sa však za hrdinu nepovažuje. „Verím, že by rovnako postupovali aj lekár s masérom, ktorí k nám bežali. Tí potom zastavovali Tomášovi silné krvácanie z čela. Krv mu zaliala aj oči,“ povedal skromne.

Za to, že nespanikáril si však zaslúži veľký obdiv. Zranený Tomáš Egert odchádzal zo zápasu do Senice so spoluhráčmi tímovým autobusom.

Šport
Projekt
Partneri projektu
Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV