Šport a olympizmus
2 min. čítania

Rytieri fair play: Štefanovi Markulíkovi tlieskal celý štadión

Predsedníčka Klubu fair play SOŠV Katarína Ráczová odovzdala Štefanovi Markulíkovi Diplom KFP za príkladný čin.
Foto
SOŠV/JÁN SÚKUP

Aj futbalové stretnutia nižších súťaží prinášajú rôzne činy fair play. Za jeden z nich dostal Štefan Markulík od Klubu fair play SOŠV cenu – diplom. Dnes asistent v Podbrezovej sa stal rytierom fair play v stretnutí šiestej ligy medzi Smižanmi a Prakovcami.

Každý futbalista sa snaží získať čo najviac výhod pre svoj tím. Len málokedy sa stane, že by niektorý z nich odmietol nariadený pokutový kop a presvedčil rozhodcu, že zákrok súpera bola čistý. Krátko pred koncom vypätého stretnutia v Smižanoch však tak spravil domáci futbalista Štefan Markulík.

Za čin fair play ho čakala aj fľaštička

Za stavu 3:3 sa na štadióniku už všetci tešili, že z pokutového kopu padne rozhodujúci gól. Štefan Markulík však nezaváhal a odmietol kopať pokutový kop.

„Tlieskame mu a tlieskal mu aj celý štadión. Klobúk dole, niečo také sa nevidí,“ nešetril slovami chvály podľa denníka Korzár vedúci FK Prakovce Michal Oravec. „Zažil som, že sa niekto priznal pri rohu alebo vhadzovaní. Ale pri jedenástke a ešte za takto vyrovnaného stavu, to veru nie. Za náš klub mu verejne ďakujeme a keď príde na zápas k nám, čaká ho fľaštička.“

Príklad pre vlastných zverencov

Okrem súperov ho pochválili aj vlastní spoluhráči a tréner. Futbal sa hráva aj pre tieto momenty. Štefan Markulík v minulosti hrával aj za Spišskú Novú Ves, Poprad či vo Švajčiarsku, neskôr pôsobil ako tréner žiakov. Svojim vtedajším i súčasným seniorským zverencom v Podbrezovej chce ísť príkladom.

„S obrancom súpera sme sa zrazili vzájomne, preto nemohlo ísť o faul. Rozhodca to z iného uhlu asi nevidel. Považoval som za spravodlivé priznať sa,” popisoval svoj čin.

Paradoxne, Prakovce v závere strelili štvrtý gól a zvíťazili 4:3.

„Futbal na tejto úrovni by mal byť fair play. Nie silou mocou za každú cenu vyhrať, ale k istým veciam sa musíme postaviť chlapsky,“ prezradil pre Korzár Štefan Markulík a dodal:

„Amatérsky futbal je o partii a kamarátstve, preto mi príde v takýchto momentoch prirodzené priznať sa. Áno, každý chce vyhrať a my sme si to cez víkend pokazili. V živote sa však všetko človeku vráti.“

Šport
Projekt
paris

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV