Šport a olympizmus
3 min. čítania

Šach so superschopnosťami. Šógi preverí vašu myseľ, v Japonsku sa vyučuje na samostatných školách

Viktor Kalinács
Šógi, ako sa vylepšená verzia šachu nazýva, má na Slovensku len zopár priaznivcov.
Foto
SOŠV - Veronika Mihaliková

Ak sa vám zdá „normálny“ šach príliš komplikovaný, vyskúšajte si japonský. Šógi, ako sa vylepšená verzia šachu nazýva, má na Slovensku len zopár priaznivcov. Na druhej strane je tu o to väčší potenciál, aby zaujal aj širšie masy. Viac sa dočítate v reportáži z Olympijského festivalu v Šamoríne, kde malo šógi svoj stánok.

Šógi sa hrá na šachovnici o veľkosti 9x9 políčok. Každý hráč na začiatku disponuje dvadsiatimi figúrkami. Patria medzi nich deviati pešiaci, dva oštepy, dvaja jazdci, dvaja strieborní generáli, dvaja zlatí generáli a zhodne jeden strelec, veža i kráľ.

„Máme tu rovnakú úlohu ako v bežnom šachu a síce zajať kráľa, respektíve ho poraziť. Kráľ sa môže hýbať o jedno políčko hociktorým smerom. Šípky na figúrkach naznačujú, akým smerom sa môžu hýbať. Pešiaci sa napríklad hýbu o jedno políčko dopredu s tým rozdielom, že dopredu aj vyhadzujú,“ vysvetľuje základné pravidlá jedna z hráčok šógi Mária Zgrebňáková.

Čo sa stane, ak pešiak dorazí na koniec šachovnice a nemá kam ďalej ísť? „Hráč vtedy môže jednotlivé figúrky povyšovať. Urobiť tak môže už vtedy, keď figúrky prídu na posledné trojradie. Povyšuje sa tak, že figúrka sa otočí a získa tak lepšie schopnosti. Niekedy je povýšenie povinné, a to pri pešiakovi, podobný prípad je to pri oštepe a jazdcovi. Inak je to povýšenie dobrovoľné, no v podstate je to stále lepšie povýšiť. Figúrky tu nezomierajú ako v šachu, ale prekonvertujete ich do svojho kráľovstva. Pri ďalšom ťahu ich potom viete položiť späť na hracie pole. Musíte rozmýšľať nad viacerými vecami naraz, no tým, že figúrky môžete doskladať, tak to naberá iný rozmer,“ priblížila ďalšie z pravidiel Zgrebňáková, ktorá sa ku šógi dostala pred tromi rokmi na festivale japonskej kultúry.

Šógi sa hrá na šachovnici o veľkosti 9x9 políčok.
Šógi sa hrá na šachovnici o veľkosti 9x9 políčok.
Foto
SOŠV - Veronika Mihaliková

„Polhodina je normálna hracia doba, ak nad tým človek zbytočne nerozmýšľa a snaží sa hrať rýchlejšie,“ odpovedá Lukáš Vyletel, ktorý je predsedom Slovenskej asociácie šógi. „Máme stránku na Facebooku, rovnako aj web. V Bratislave organizujeme stretnutia, zvyčajne sa počet hráčov na stretnutí pohybuje okolo piatich, ale často sa to strieda, dokopy nás v Bratislave hrá desať. Inde na Slovensku kluby nie sú, počas pandémie sa to úplne rozpadlo, hoci v minulosti sa ľudia stretávali v Košiciach, v Žiline či v Martine,“ rozoberá stav slovenských hráčov „japonského šachu“ Vyletel a zároveň ho porovnáva s počtami v krajine vychádzajúceho slnka. „Tam sa to odhaduje asi na státisíce až milióny. Stav tradičného šachu v Japonsku môžeme prirovnať k šógi na Slovensku. V Japonsku majú profesionálov, ktorí hrajú len šógi, majú zameranú školu iba na šógi, je to u nich dosť populárne.“

Ako sa stal Lukáš Vyletel predsedom hry, ktorú na Slovensku hrá niekoľko desiatok ľudí? „Dostal som sa k tomu ešte pred rokom 2010 na podobnej akcii, ako je Olympijský festival. Dotyčný, ktorý mi to vtedy prezentoval, sa už šógi nevenuje, takže som to celé prebral postupne ja,“ dodal na záver.

Slovenský olympijský a športový výbor prináša olympijské hry na Slovensko aj vďaka svojim partnerom, a to exkluzívnemu partnerovi TIPOS, generálnym partnerom 4F a Toyota, hlavným partnerom BILLA, SPP, CZ Slovakia, Allianz, Zlatý Bažant 0,0% a partnerom Matador, STRABAG.

Juniorský olympijský tím 2024
2 percent nadacia

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV