Športové aktuality
3 min. čítania

Samuel Baláž momentálne trénuje v domácom prostredí, rád by už sedel v K4

Foto
TASR/Martin Baumann

Rýchlostný kanoista Samuel Baláž sa v týchto dňoch pripravuje kvôli pandémii koronavírusu len v obmedzenom režime, pričom by už rád pádloval s kolegami v „káštvorke”. Situácia to však zatiaľ neumožňuje, no talentovaný pretekár verí, že individuálnu prípravu zúročí v budúcnosti.

Aktuálna situácia prináša celému svetu obmedzenia, ktoré sa dotýkajú aj športu. „Určite je to sklamanie, keďže aktuálne je to rok bez pretekania sa. Iba trénujeme, aj to v obmedzenom režime.”

Neviditeľný nepriateľ donútil organizátorov odkladať vrcholné podujatia. „Nie je to príjemné a nie som z toho nadšený. Avšak bezpochyby bolo potrebné odložiť všetky preteky. Hlavne, keď vidíme, čo sa deje vo svete.”

Príprava prebieha v Bratislave

Bronzový medailista z Európskych hier v Minsku v K4 na 500 m sa pripravuje v domácich podmienkach. „Trénujem v Bratislave s Denisom (Denis Myšák pozn. red.) a s trénerom. V posilňovni prebieha tréning individuálne a na vodu chodíme spoločne aj s trénerom. Kondičnú prípravu si však zabezpečuje každý sám.”

Momentálne sa „káštvorka” nemôže pripravovať spoločne. „Aktuálne sa nenavštevujeme s členmi iných klubov, takže nechodíme trénovať do Komárna. Uvidíme, ako to bude vyzerať v najbližších mesiacoch. Radi by sme išli spolu, ale teraz to situácia nedovoľuje.”

Pre rýchlostných kanoistov sa olympiáda uskutoční v ideálnom termíne

Odklad najväčšieho športového sviatku o rok je v čase koronavírusu logickým riešením, ktoré sa stretáva s pochopením všetkých aktérov. „Olympiádu odložili o rok takmer na deň presne, čo je pre nás relatívne dobrý termín.”

Ak by sa olympijské hry konali napríklad v máji, bolo by to náročné na prípravu kanoistov. V takých podmienkach ju doposiaľ nikto nerealizoval. „S tým sa ešte nikto z nás nestretol. Nevedeli by sme ani presne, kedy máme ísť trénovať na vodu. Čiže je to v poriadku.”

Ďalší vývoj ukáže čas

Situácia vo svete je nateraz nejasná a každým dňom sa mení. „Momentálne nevieme, aký budeme mať program. Dni sú v podstate monotónne a skladajú sa len z tréningu.”

V budúcnosti sa aktuálna príprava zúročí, no o nasledujúcich mesiacoch sa ešte len rozhodne. „Dá sa povedať, že ani nevieš, na čo sa pripravuješ. Jasné, že v budúcnosti to využijeme v náš prospech. Teraz však nevieme, kedy sa uskutočnia prvé preteky.”

Podujatia a športovci
Juniorský olympijský tím 2024
2 percent nadacia

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV