Športové aktuality
3 min. čítania

Samuel Jaroš sníva o úspechu na olympiáde

Martin Horváth
Foto
SOŠV

Samuel Jaroš je členom Juniorského olympijského tímu a patrí medzi veľké talenty svetového akrobatického snoubordingu. Mladý Bratislavčan zažiaril na uplynulých majstrovstvách sveta, na ktorých si v disciplíne slopestyle vybojoval striebornú medailu.

K jazde na doske sa 18-ročný pretekár dostal prostredníctvom svojho otca, ktorý ho k tomuto športu priviedol v jeho štyroch rokoch. O štyri roky neskôr už zvládal aj freestylové prvky. „Rekreačne sme chodili po kopcoch a ľadovcoch. Skúsil som si to aj v jednom bratislavskom klube, kde sme jazdili s trénermi, učili sa nové triky a zdokonaľovali svoju techniku.“  V ďalšom období sa už musel obzerať po novom trénerovi, keďže v Bratislave mu už nevedeli garantovať progres. „Neskôr mi však povedali, že ma už nemajú kam posunúť,“ vraví talentovaný snoubordista.

Prišli prvé úspechy a „osudový“ tréner

Snažil sa nájsť individuálneho trénera. V tom období však cítil stagnáciu, keďže sa jazdilo len v zime. Letné obdobie znamenalo oddych a ničnerobenie. Neskôr sa to zlomilo, hneď na prvých pretekoch na Donovaloch v roku 2013. „Podarilo sa mi tam zvíťaziť a vyhrať i ostatné súťaže v rámci Slovenského pohára. V tom roku som sa stal majstrom Slovenska do 15 rokov.”

Vtedy pochopil, že by sa mohol venovať snoubordingu na vyššej úrovni. „Zistil som, že by som sa tomu mohol venovať naozaj seriózne.” Prišlo naozaj osudové obdobie, pretože si ho zobral pod taktovku jeho súčasný tréner. „Nájsť sa mi podarilo i trénera Mateja Matysa, s ktorým spolupracujem doposiaľ.”

Ilustračná fotografia
Foto
SOŠV

Stal sa vicemajstrom sveta

Nedávno vo švédskom Kläppene absolvoval svoje posledné juniorské majstrovstvá sveta, na ktorých získal skvelé striebro. „Dokonca som bol prvý z Európy, keďže víťazom bol Kanaďan a tretí finišoval Japonec.”

Svoje vynikajúce umiestnenie zaraďuje na najvyšší stupienok v kariére. „Honor vicemajstra sveta je pre mňa zatiaľ najväčší úspech. Taký, ktorý ma aj niekam môže posunúť.” Stále sa však chce posúvať nahor. „Svoje výsledky chcem ešte vylepšovať.“

Jeho snom je olympiáda

Momentálne sa Samo pripravuje na novú sezónu, počas ktorej naňho čakajú rôzne zápolenia. „Rád by som sa udržal vo svetovom rebríčku, aby som neskôr mohol štartovať aj v kvalifikácii na olympiádu.”

Jeho veľkým cieľom je štartovať na olympiáde, na ktorej by však rád dosiahol aj vysoké umiestnenie. „To je v podstate sen. Nie, aby som sa tam dostal, ale skutočne išiel na olympijské hry zajazdiť čo najlepší výsledok.“

Projekt Juniorský olympijský tím považuje Samuel Jaroš za prospešný. „Navyše, financie sú kľúčové, veď príprava nás stojí nemalé peniaze. Každá suma, ktorú nám Slovenský olympijský a športový výbor poskytne, pomôže v zdokonaľovaní sa. Som za to vďačný.“

Slovenský olympijský a športový výbor zostavil z výsledkovo medzinárodne najúspešnejších mládežníckych športovcov za minulý rok Juniorský olympijský tím, ktorý jeden rok podporuje sumou celkovo 50 tisíc eur a výživovými doplnkami spoločnosti Nutrend v hodnote 10 tisíc eur. Cieľom programu je podporovať mladých športovcov v dorasteneckom či juniorskom veku v rozvoji ich športovej kariéry.

Podujatia a športovci
Šport

Máte otázku? Opýtajte sa!
+421 907 980 944
[email protected]

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV