Šport a olympizmus
4 min. čítania

Schválený Dekrét kandidáta uľahčí pre adeptov účasti na OH v Tokiu športovú prípravu

Od 27. januára sa zjednoduší športová príprava i fungovanie kandidátom účasti na olympijských i paralympijských hrách v Tokiu. Pre olympionikov je možné organizovať aj súťaže. Pomôže k tomu „Dekrét kandidáta“. Vo svojej najnovšej vyhláške zverejnenej vo „Vestníku vlády Slovenskej republiky“ o zjednodušení dostupnosti športovej prípravy rozhodol Úrad verejného zdravotníctva.

Prijatie vyhlášky Úradu verejného zdravotníctva SR s usmerneniami pre držiteľov dekrétu kandidáta štartu na Hrách XXXII. olympiády XVI. paralympijských hrách je vyvrcholením spoločných viac mesiacov trvajúcich snáh Slovenského olympijského a športového výboru a ďalších spolupracujúcich inštitúcií. Veľmi aktívny v tomto smere bol predovšetkým Slovenský atletický zväz, ktorého prezident Peter Korčok je zároveň viceprezident SOŠV pre športy a predseda komisie SOŠV pre rozvoj športu.

Vytvorenie štatútu olympionika prerokoval počas minulého týždňa už aj krízový štáb pre šport, ktorý zriadil SOŠV. Peter Korčok na ňom prítomných zástupcov Úradu verejného zdravotníctva SR informoval, že SOŠV po dohode s ministerstvom školstva v spolupráci so športovými zväzmi už pripravil zoznam športovcov, na ktorých by sa mali vzťahovať výnimky. Existuje zároveň záujem, aby sa „inštitút“ kandidátov štartu či reprezentantov, o udelení výnimky na prípravu v čase protipandemických opatrení sa ešte rokuje, sa objavili aj v novele Zákona o športe.

Dekrét kandidáta

Od 27. januára je povolený výkon hromadných podujatí bez obecenstva, nevyhnutných pre športovú prípravu a kvalifikáciu výlučne osôb, ktoré sú držiteľmi Dekrétu kandidáta. Všetci účastníci musia v dobe začiatku hromadného podujatia disponovať negatívnym výsledkom RT-PCR testu alebo antigénového testu na ochorenie COVID-19 nie starším ako 12 hodín. Vyhláška umožňuje činnosť prevádzok, ktoré poskytnú služby nevyhnutné pre športovú činnosť olympionikov, a stanovuje aj ďalšie podmienky činnosti prevádzok, nemôžu napríklad poskytovať služby pre iné osoby.

Na základe zverejnenej vyhlášky uvažujú atléti o usporiadaní 20. ročníka halového mítingu Elán v Bratislave. V pôvodnom kalendári ho plánovali na 31. januára. „Je to fantastická správa pre šport. Aj keď máme neustále pocit, že šport je v našej krajine na pokraji záujmu, konečne sme sa dočkali. Úprimne sa chcem poďakovať všetkým, ktorí prispeli k tomu, aby bola táto iniciatíva dotiahnutá do úspešného konca. Za atletiku môžem jednoznačne povedať, že aspoň z pohľadu tréningových možností a azda aj súťažných sa počas najbližších dní priblížime k našim zahraničným súperom, ktorí v takomto režime fungujú takmer nepretržite od začiatku koronakrízy. Verím, že sa nám už teraz podarí podľa plánu zorganizovať na konci januára aj halový míting Elán. Ak by sa nám ešte podarilo dosiahnuť to, aby sa mohlo začať postupné očkovanie olympionikov, myslím si, že aj napriek rôznym prekážkam, ktoré musí slovenský šport prekonávať, by sme sa priblížili k tomu, aby sme využili plnohodnotne aspoň veľmi skromné domáce podmienky,” zareagoval pre web Slovenského atletického zväzu atletika.sk na posledné správy šéftréner SAZ Martin Pupiš.  

Doteraz sa mohli organizovať len najvyššie seniorské súťaže v piatich kolektívnych športoch. Športovci sa zároveň mohli nerušene pripravovať aj v „bubline“ v Olympijskom tréningovom centre x-bionic sphere v Šamoríne.

paris

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV