Športové aktuality
3 min. čítania

SDKÚ-DS chce v bratislavskom Novom Meste referendum o hale na Kalinčiakovej

BRATISLAVA 9. júna (SITA) - Poslanci miestneho zastupiteľstva mestskej časti Bratislava-Nové Mesto chcú na území mestskej časti (MČ) iniciovať referendum, v rámci ktorého sa majú občania vyjadriť, či chcú, aby bola v ich mestskej časti postavená multifunkčná aréna pre hokejové majstrovstvá sveta. Na pondelkovej tlačovej besede to povedala poslankyňa novomestského miestneho zastupiteľstva za SDKÚ-DS Petra Masácová. Návrh na referendum predložia predstavitelia strany na utorkovom zasadaní zastupiteľstva Nového Mesta.

"Ak táto iniciatíva nebude úspešná, budeme zvažovať možnosť obrátiť sa na občanov s petíciou za vypísanie referenda," konštatovala Masácová. S takýmto návrhom prišli preto, lebo postavenie multifunkčnej haly v centre mesta považujú za rozpor so zdravým rozumom. Zhoršila by sa tým kvalita života občanov aj životného prostredia v Novom Meste. Náhradných alternatív pre postavenie haly je podľa Masácovej niekoľko, konkretizovať nechcela. "Alternatívy už boli medializované, iné neponúkame. Chceme však, aby sa našla tá najlepšia a aby bola dobrá," doplnila.

Tlačovej besede SDKÚ-DS predchádzal v pondelok brífing primátora hlavného mesta Andreja Ďurkovského, ktorý upustil od haly na Kalinčiakovej a navrhol využiť na hokejové MS 2011 Zimný štadión Ondreja Nepelu, ktorý by mali na tieto účely kompletne prestavať. Primátor očakáva, že tento návrh by mohol ukončiť dlhotrvajúce diskusie o hale, ktorá by prestala byť predmetom politických šarvátok. Rekonštrukcia štadióna by podľa primátora mala stáť niekoľko sto miliónov korún, koordinovať ju bude mesto. Na projekte by však mal finančne participovať aj štát, podľa primátora nie je potrebný zahraničný investor.

Ďurkovský zároveň potvrdil, že o zámere už rokoval s ministrom školstva. Podľa neho minister takéto riešenie nevylúčil. O návrhu bude primátor informovať písomne všetky subjekty, ktoré boli zainteresované v projekte haly na Kalinčiakovej. Ak návrh podporia, zaoberať by sa ním mali aj mestskí poslanci. V prípade, že by tento návrh v mestskom zastupiteľstve prešiel, mesto by podľa vyjadrení primátora využilo pozemky pod cyklistickým štadiónom na výstavbu športoviska pre verejnosť. Ďurkovský nevidí dôvod na to, aby mesto tieto pozemky predalo. Ak však zámer poslanecký zbor nepodporí, v platnosti by naďalej zostali všetky uznesenia v súvislosti s projektom na Kalinčiakovej ulici. Podľa tohto scenára sa bude podľa Ďurkovského postupovať aj vtedy, ak zväz uzná za výhodnejšiu lokalitu na Kalinčiakovej.

"Slovenský zväz ľadového hokeja zaregistroval návrh primátora Bratislavy. K celej záležitosti sa však plánuje vyjadriť až po osobnom stretnutí s predstaviteľmi mesta, ktoré sa snaží iniciovať," informoval agentúru SITA hovorca SZĽH Peter Dobiaš. Predstavitelia SDKÚ-DS sa na tlačovej besede k tomuto návrhu nevedeli vyjadriť, keďže to pre nich bola nová informácia.

© 2008, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané

paris

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV