Športové aktuality
Rozhovor
5 min. čítania

Šéf boxerov Tomi „Kid“ Kovács trávi karanténu vo svojej akadémii, kvôli koronavírusu u Csemeza si ju musí predĺžiť

Profile picture for user Krsko
Stanislav
Krško
Tomi "Kid" Kovács trávi karanténu vo svojej akadémii.
Foto
TASR - Pavol Zachar

Jednou z posledných medzinárodných športových akcií, ktorá sa konala napriek hrozbe zo šíriaceho sa koronavírusu, bola európska olympijská kvalifikácia boxerov v Londýne. Po troch dňoch však súťaž predčasne ukončili. Slovenskí boxeri Michal Takács a Dávid Michálek svoje zápasy prehrali. Viliam Tankó bol jedno víťazstvo od postupu na olympijské hry. Andrej Csemez stihol iba jediný duel a Jessica Triebeľová sa do akcie ani nedostala.

Kvalifikačné poradie však môže zmeniť minulotýždňové rozhodnutie MOV, ktoré sa rozhodlo olympijské hry 2020 v Tokiu preložiť na nasledujúci rok. V pondelok schválili ich termín na 23. 7. – 8. 8. 2021. Rozprávali sme sa s Tomášom „Kidom“ Kovácsom, prezidentom Slovenskej boxerskej federácie (SBF), ktorý je zároveň tréner Tankóa s Csemezom v KO Box Clube Galanta.

Chlapci mali výbornú formu, tešili sa na zápasy

Z vycestovania do Londýna v čase, keď sa po celej Európe šíril koronavírus, mala celá výprava zmiešané pocity. „Na jednej strane som sa veľmi tešil, že sme tam. Konečne to prišlo. Roky človek čaká na veľký zápas. A toto bol veľký zápas. Olympijská kvalifikácia je jedno z najlepších podujatí. Dlhé mesiace sme sa pripravovali. Prišla tá šanca, aby sa človek dostal na olympijské hry. Boli sme dobre naladení, chlapci mali výbornú formu, tešili sa na zápasy. Keď sme tam však prišli, boli sme stále bombardovaní správami z domova. Nevedeli sme, do čoho ideme. Bolo to nepríjemné, lebo sme nevedeli, či to celé spustia a či sa kvalifikačný turnaj vôbec uskutoční,“ hovorí Tomáš Kovács.

Zdravotné zabezpečenie bolo strašné

Veľké opatrenia vo Veľkej Británii si v súvislosti s koronavírusom nevšimli. O rúškach nebola reč, dezinfekčné gély sa rýchlo minuli. „V Londýne som rúška videl dvakrát. Aj to až vtedy, keď sme už odchádzali. Ubytovaní sme boli dokopy v troch hoteloch – 320 boxerov a zvyšok realizačné tímy. Čo sa týka zdravotného zabezpečenia, to bolo strašné. Pozerali nám tašky, či nemáme bomby alebo ostré predmety, ale nepozerali, či máme rúška. Na stoloch boli nejaké dezinfekčné gély, no tie sa rýchlo minuli. V malých priestoroch bolo množstvo ľudí, v jedálňach, vo výťahoch. Bolo to skutočne nepríjemné. Šokovalo nás, že hneď po príchode sme stretli taliansku výpravu. Nerátali sme s možnosťou, že Taliani vôbec na súťaž vycestujú. My sme ich stretli na chodbe. No ešte viac šokujúce pre nás nakoniec bolo to, že sme s nimi boli na jednom poschodí,“ dodal Tomáš Kovács.

Karanténu trávi vo svojej akadémii, nechce ohroziť tehotnú manželku a syna

Po troch dňoch kvalifikáciu predsa len zrušili. O týždeň sa nakoniec rozhodlo, že olympiáda sa presúva na rok 2021. Kovács si myslí, že kvalifikácia sa bude musieť uskutočniť nanovo. „Vilimu (Viliam Tankó, poz. red.) sa to nepodarilo, my hovoríme, že mu chýbalo deväť minút, aby sa kvalifikoval na olympijské hry. Dostali sme druhú šancu. Teraz sme to vyskúšali a máme opäť šancu. Nemyslím si, že olympijská kvalifikácia bude nejakou formou pokračovať ešte tento rok. Myslím, že budú úplne nové turnaje pre box. Boxeri, ktorí sa mohli teraz kvalifikovať, už tento rok možno ani nebudú boxovať alebo nebudú v tej istej váhovej kategórii,“ hovorí Kovács, ktorý po prílete z Londýna zamieril s Tankóm aj Csemezom do „domácej“ karantény.

Na snímke slovenský reprezentant v boxe Andrej Csemez a tréneri Pavol Hlavačka (vzadu) a Tomi Kid Kovács.
Na snímke slovenský reprezentant v boxe Andrej Csemez a tréneri Pavol Hlavačka (vzadu) a Tomi Kid Kovács.
Foto
TASR Michal Svítok

„Sme u mňa doma v mojej akadémii Tomiho Kida v Matúškove. Mám tu športové centrum, kde máme aj ubytovacie priestory. Ide o zdravie, ja mám doma manželku a malého Kristiánka. Navyše čakáme bábo, bolo by nezodpovedné ísť domov. Sme, chvalabohu, v poriadku, nekašleme a hlavne nekašleme na to,“ odkazoval ešte pred pár dňami.

V pondelok však portál cas.sk priniesol správu o tom, že Andrej Csemez je pozitívny na koronavírus. „Áno je to pravda. V piatok (27. marca) sme boli na testovaní a v sobotu sa ukázalo, že Andrej Csemez má pozitívny výsledok. Po jeho pozitívnom teste musíme zostať v karanténe, keďže sme s Andrejom boli obaja v kontakte. Čiže ďalších 14 dní,“ dodal Kovács.  Necítil sa zle, je v poriadku, jedine stratil vnímanie chuti a čuch,“ povedal o príznakoch talentovaného boxera.

 V karanténe sa udržujú vo forme. „Bolo by to dosť trápne, keby sme tu boli a netrénovali. Máme tu sparingpartnerov. Na vedľajšom pozemku sú ovce, s nimi si zatrénujeme a ponaháňame ich. Ale, samozrejme, aj trénujeme,“ prezradil so smiechom Tomi „Kid” Kovács, ktorý posiela všetkým fanúšikom odkaz: „Nehovorím, že sme to potrebovali, ale určite nás to môže niečo naučiť. Mňa to naučilo, že môžem z toho veľkého tempa trochu ubrať. Viem sa veľmi „ponaháňať” a pridať si veľa roboty. Treba sa vedieť utíšiť a upokojiť. Ľuďom odkazujem, aby to brali fakt vážne a zodpovedne a verím, že sa to všetko napraví.“

Tomi Kid Kovács so svojmi zverencami v karanténe.
Tomi Kid Kovács so svojmi zverencami v karanténe.
Foto
Archív Tomi Kid Kovács

Podujatia a športovci
Šport
Tagy
Juniorský olympijský tím 2024
2 percent nadacia

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV