Športové aktuality
3 min. čítania

Šéf Svetovej atletiky po testovacom podujatí: Som presvedčený, že OH budú bezpečné

Justin Gatlin po dobehnutí na testovacom podujatí pred olympijskými hrami v Tokiu.
Foto
TASR/AP

Podľa prezidenta Svetovej atletiky (WA) Sebastiana Coea sa športovci napriek pretrvávajúcim obavám vyvolaným pandémiou COVID-19 stále chcú zúčastniť na olympijských hrách v Tokiu. Brit počas nedeľňajšieho testovacieho podujatia na Olympijskom štadióne ocenil pripravenosť organizátorov a vyzdvihol bezpečnostné protokoly.

Na atletickom mítingu „Pripraviť sa, pozor, štart. Tokio 2020“ sa na Národnom štadióne v japonskej metropole zúčastnilo 420 pretekárov, medzi ktorými bolo deväť cudzincov vrátane bývalého majstra sveta na 100 m Justina Gatlina či svetového šampióna v skoku do výšky Mutaza Baršima.

„Sme veľmi empatickí a uvedomujeme si, že komunity v celom svete sú nervózne z mnohých záležitostí týkajúcich sa COVID-19,“ povedal Sebastian Coe. „Všetky obavy berieme skutočne veľmi vážne. Som presvedčený, že usporiadame bezpečné olympijské hry.“

Svetová atletika v predošlých mesiacoch pripravila viaceré bezpečnostné a hygienické protokoly, ktoré otestovala na viacerých podujatiach. Nedávne neoficiálne majstrovstvá sveta miešaných štafiet v Poľsku podľa Coea ukázali, že atléti pochopili všetky pravidlá. Vo Vroclave sa nevyskytol žiaden pozitívny prípad na koronavírus.

„Neustále sa rozprávam so športovcami. Som nadšený z ich prístupu a toho ako každý deň riešia všetky obmedzenia i ďalšie výzvy, s ktorými sa stretávajú. Športovci chápu situáciu a vedia, že to nebudú olympijské hry, aké zažili v minulosti. Myslím, že všetci sme na jednej lodi,“ tvrdil v Tokiu Coe.

V minulosti atléti i ďalší športovci prichádzali do dejiska olympijských hier v predstihu, aby sa dostatočne aklimatizovali na podmienky. V súčasnej pandemickej dobe však pravdepodobne budú prichádzať do olympijskej dediny len zopár dní pred svojimi súťažami. „Šanca, že sa budú organizovať predolympijské kempy v Japonsku je minimálna. Prispôsobia sa situácii. Radšej budú súťažiť na olympijských hrách za daných podmienok, ako len sedieť doma,“ doplnil Coe.

Prípravy na olympijské hry sú v plnom prúde. V Tokiu síce platí mimoriadny stav, za posledný mesiac sa však uskutočnilo jedenásť testovacích podujatí. Zatiaľ z nich nehlásili ani jeden pozitívny prípad, aj keď na viacerých štartovali aj športovci z iných krajín.

„Japonskí občania sa obávajú, že sa do našich miest prenesú rôzne formy koronavírusu zo zahraničia. Chápem ich, ale pri dôslednom testovaní a pri všetkých opatreniach by mali byť olympijské hry bezpečné,“ uviedla japonská šprintérka Suzuha Kobariová.

Podujatia a športovci
Šport
paris

Súvisiace

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV