Športové aktuality
5 min. čítania

Sezóna stojí desaťtisíce. Moji rodičia zatiaľ vždy našli cestu, hovorí lyžiarka Sophia Polák

Profile picture for user Krsko
Stanislav
Krško
Na snehu strávi v priemere 160 dní z roku.
Foto
Archív SP

Talentovaná lyžiarka Sophia Polák miluje sneh a rýchlosť. Najmä, keď sa spustí dole svahom. Čerešničkou na torte sú pre ňu víťazstvá. „K tomu, aby som mohla vyhrávať, sa musím postupne dopracovať. A k tomu sú potrebné tri základné veci: chcieť, môcť a vedieť,” hovorí finalistka grantového projektu Ukáž sa!

Odmalička sa každú jednu chvíľu venovala pohybu. Najskôr si obula kolieskové korčule, neskôr ich vymenila za tie na ľad. Nakoniec však zvíťazilo lyžovanie. „Keď som sa prvýkrát v štyroch rokoch postavila na lyže, už som sa z nich nechcela vyzuť. Chcela som byť lyžiarkou. Ani som nevedela, čo to znamená. Len som chcela byť lyžiarkou a chcela som byť najlepšia.“

Všetky problémy poráža vášeň k lyžovaniu

Ako šesťročnú ju rodičia prihlásili do lyžiarskeho klubu Levoča. „Na tréningy som dochádzala z Prešova do Levoče štyrikrát týždenne. Bolo to veľmi náročné na čas a skoré vstávanie o piatej. To všetko prekonala moja vášeň k lyžovaniu.

Neskôr sa dostala do Akadémie Veroniky Velez-Zuzulovej. „Tam som trénovala pod vedením Timoteja Zuzulu, Miriam Poprockej a Tonyho Borisa, taktiež som absolvovala tréningy s Veronikou Velez-Zuzulovou. Odovzdala nám cenné rady, z ktorých sa dá ťažiť po zbytok života. Škoda, že takýchto projektov na Slovensku nie je viac.“

Sophia Poláková.
Sophia Poláková.
Foto
Archáív SP

K výhre sú potrebné tri základné veci

Na zjazdovom lyžovaní miluje sneh a rýchlosť, keď sa spustí dolu svahom. Je to pre ňu oslobodzujúce. A čerešničkou na torte je vyhrať. „Ale k tomu, aby som mohla vyhrávať, sa musím postupne dopracovať. A k tomu sú potrebné tri základné veci: Chcieť, môcť, vedieť,“ hovorí finalistka projektu Ukáž sa!

„Aby som vedela, mala som šťastie na trénerov z Levoče. Od začiatku ma systematicky viedli. Ukázali mi, že k tomu, aby som mohla byť najlepšia, je potrebná nielen príprava na snehu. Potrebné je aj  posilňovanie, gymnastika, všestrannosť a mnoho ďalších vecí. Vďačná som aj za prípravu v Akadémii Veroniky Velez-Zuzulovej. Aby som mohla, mala som vytvorené perfektné podmienky. Výborné zázemie v rodine, vytvorené podmienky v škole a všetko, čo bolo potrebné k tomu, aby som mohla robiť to, čo ma baví,“ dodáva talentovaná lyžiarka.

„Samozrejme, že som ZOH v Pekingu sledovala a som na každého jedného športovca, ktorý na ZOH vystúpil, hrdá. Petra podala neskutočný výkon, rovnako naši hokejisti, ktorí nechali na ľade úplne všetko. Sú to roky tvrdej driny, či už psychickej,  alebo fyzickej. A ten tlak, ktorý museli znášať, bol neskutočný. Sú inšpiráciou nielen pre Slovákov, ale určite pre celý svet.“ Sophia Polák o sledovaní ZOH 2022 v Pekingu.

Na snehu je 160 dní v roku

Ako vyzerá jej tréningová sezóna? Na snehu strávi v priemere 160 dní z roku. V letnom období chodieva za snehom na ľadovce napríklad do Nórska či do rakúskych a talianskych Álp. Okrem toho má množstvo gymnastických, silových a kondičných tréningov. „Vzdelávanie som prispôsobovala a naďalej prispôsobujem lyžovaniu. Denne mám dvojfázové tréningy. No napriek tomu sa snažím nájsť si aspoň nejaký čas na učenie,“ hovorí študentka na ukrajinskom gymnáziu v Prešove.

Sezóna stojí desaťtisíce eur

Napriek tomu, že je stále len na začiatku svojej športovej kariéry, upozornila na seba viacerými sľubnými výsledkami aj v medzinárodnej konkurencii. Druhé miesto získala na pretekoch FIS v chorvátskom Záhrebe, tretia skončila na FIS pretekov v talianskej Abetone. „Taktiež sa mi podarilo vybojovať 6. a 7. miesto na neoficiálnych majstrovstvách sveta v Taliansku. Na medzinárodných pretekoch som celkovo získala deväť víťazstiev. Trikrát som sa stala celkovo víťazkou Slovenského pohára a v roku 2019 dvojnásobnou majsterkou Slovenska,“ hovorí členka Dukly Banská Bystrica.

Lyžovanie je finančne extrémne náročný šport. Svoje o tom vie aj Sophia. „Je to veľmi finančne náročné. Jedna moja sezóna sa pohybuje okolo 35-tisíc eur. Pre bežne zarábajúceho človeka na Slovensku je takúto sezónu skoro nemožné financovať. No moji rodičia zatiaľ vždy našli cestu, aby som mohla lyžovať,“ hovorí finalistka projektu Ukáž sa!

Na sociálnej sieti robí obsah, ktorý baví ľudí

Šiesty ročník projektu Nadácie SOŠV bol zameraný na prezentovanie športu na sociálnej sieti Instagram. Súťažiaci mali za úlohu predstaviť seba a svoj šport a ukázať jeho krásy sledovateľom na sociálnej sieti. „Práca na Instagrame ma baví, rada natáčam videá a vždy tam niečo pridám. Momentálne som menej aktívna ako počas súťaže, pretože na to už nemám veľa času. Ale vždy sa snažím robiť obsah, ktorý baví ľudí,” hovorí Polák.

O výške grantu rozhodla v internetovom hlasovaní verejnosť. Sophia získala 1084 hlasov a grant vo výške 800 eur. „Projekt Ukáž sa je veľmi dobrý nápad. Finančný grant som využila na čiastočnú úhradu materiálu. Financií nie je nikdy dosť a podpora mladých je veľmi dôležitá a užitočná. Je veľmi veľa detí, ktoré majú talent. Bohužiaľ, kvôli financiám si nemôžu plniť sny a rozvíjať svoj talent. Aj preto momentálne vo Svetovom pohári zo Slovenska máme len Petru Vlhovú.”

paris

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV