Športové aktuality
Minsk
6 min. čítania

Siedmy vzduchovkár na EH v Minsku Patrik Jány: Môj životný úspech

Patrik Jány vo finále súťaže vzduchovkárov.
Foto
Ján Súkup, Štartfoto
Finálová rozlúčka Patrika Jányho.
Finálová rozlúčka Patrika Jányho.
Foto
Ján Súkup, Štartfoto

Strelec Patrik Jány skončil vo vzduchovej puške 10 na II. európskych hrách v Minsku siedmy. Vo svojom druhom veľkom finále v seniorskej kategórii (v prvom bol na vlaňajších pretekoch Svetového pohára v Mníchove, kde skončil ôsmy) sa spočiatku držal na druhej pozícii, potom klesol na šiestu a napokon obsadil 7. miesto. Preteky vyhral Izraelčan ruského pôvodu Sergej Richter, ktorý si zároven vybojoval olympijské miestenku do Tokia 2020. Za Richterom skončili Rus Sergej Kamenskij a Čech Filip Nepejchal.

Člen Vojenského športového centra Patrik Jány, ktorého trénuje niekdajší seniorský aj juniorský majster Európy Zoltán Baláž, postúpil medzi elitnú osmičku zo šiesteho miesta spomedzi 40 štartujúcich. V kvalifikácii dosiahol nástrel 628,9 b, najlepší Rus Sergej Kamenskij dosiahol 631,1). "Natrénované bolo, naozaj som sa na túto súťaž pripravil veľmi svedomito, takže som očakával, že by som mohol postúpiť do finále. Navyše tu vypadávajú najlepší strelci mimo Európy, ale v tomto športe nie je nikdy nič isté," komentoval po kvalifikácii.

Patrik Jány po pretekoch v interview-zóne.
Patrik Jány po pretekoch v interview-zóne.
Foto
Ľubomír Souček, SOŠV

Vo finále si Jány robil zálusk na olympijskú miestenku (traja finalisti ju už mali), no po sľubných úvodných položkách mu ďalšie nevyšli podľa predstáv. Po prvých piatich finálových výstreloch sa 22-ročný Slovák držal na druhej priečke, po ďalších piatich klesol na 6. miesto. Pred druhou elimináciou za ním figuroval Rus Vladimir Maslennikov, ktorý ho nakoniec predbehol. Finálovú súťaž Jány opustil ako druhý v poradí po Holanďanovi Peterovi Hellenbrandovi výkonom 144,5 b. "Maslennikov strelil 10,9 tesne pred elimináciou. Tým pádom si vytvoril náskok a dostal ma pod tlak. Dovtedy som bol vo výhode, no predbehol ma. Ale nakoniec vypadol hneď za mnou," povedal po súťaži Jány.

Jány si v Minsku vylepšil osobné výsledkové maximum, medzi seniormi bol doteraz najvyššie na 8. mieste na vlaňajšom podujatí SP v Mníchove. Tam však v kvalifikácii dosiahol ešte lepší bodový výkon. "Ale toto siedme miesto je môj životný úspech. Finále sa mi strieľalo veľmi dobre, z tých posledných to bolo jedno z najlepších. Trošku som smutný, že mi tam nepadli tie rany, ktoré by mali. Očakával som, že sa ešte o pár miest posuniem. Aj keby to nebola medaila, tak som chcel také štvrté, piate miesto," povedal pre TASR.

Martin Jány zažíva prelomový rok a verí, že krivka jeho výkonov bude ďalej stúpať. "Tento rok som všade len tesne od finále, takže tie výsledky išli veľmi hore. Mám splnené všetky reprezentačné limity a vo svetových i európskych rebríčkoch som vysoko. Táto sezóna sa vyvíja nad moje očakávania." Veľký podiel na tom má spolupráca s trénerom Zoltánom Balážom, majstrom Európy z roku 2005. "Pracujem s ním, odkedy som prešiel do mužskej kategórie a je to veľká a pozitívna zmena. Má ma čo naučiť a posunuli sme sa veľmi dopredu."


Hneď po EH v Minsku ho začiatkom júla čaká univerziáda v talianskom Neapole. "Po nej si konečne trochu oddýchnem, keďže mám voľno a táto sezóna je naozaj nabitá. Každý mesiac máme Svetový pohár alebo nejakú inú významnú súťaž a v podstate som sa od začiatku roka ešte nezastavil. Navyše popri športe študujem na Univerzite Mateja Bela v Banskej Bystrici medzinárodné vzťahy," povedal.

Trapisti bez finále, Varga nadával na chaos zo strany rozhodcov
 

Erik Varga hromžil na rozhodcov. Zuzane Rehák Štefečeková práve jeden ukazuje žltú kartu.
Erik Varga hromžil na rozhodcov. Zuzane Rehák Štefečeková práve jeden ukazuje žltú kartu.
Foto
Ján Súkup, Štartfoto

V mix trape oba Slovenské páry skončili už v kvalifikácii. Obhajcovia zlata z Baku 2015 Zuzana Rehák Štefečeková s Erikom Vargom obsadili v kvalifikácii až 17. miesto, keď trafili iba 124 asfaltových holubov. Jana Špotáková s Mariánom Kovačócym skončili v eliminácii na 13. priečke (127). Z obhajcov trofeje sa viac darilo Vargovi, ktorý trafil 70 holubov. Rehák Štefečekovej sa darilo menej, keď ich zostrelila len 54. V druhej slovenskej dvojici nazbierala Špotáková 59 bodov a Kovačócy pridal 68. Na postup do boja o medaily bolo treba výkon 135 bodov.

"So svojím výsledkom som spokojný, z mojej strany to bol taký stabilný výkon. Snažil som sa zo seba vydať maximálnu energiu, myslím si, že Zuzka sa na mňa môže spoľahnúť," povedal po súťaži Erik Varga. Zuzane Rehák Štefečekovej však pondelňajšia súťaž vôbec nevyšla. Už od rána nemala energiu a to sa prejavilo aj na strelnici. "Ráno som sa zobudila dosť unavená a vedela som, že to nebude žiadny veľký výkon. No že to bude až takáto tragédia, s tým som nepočítala. Naposledy som sa cítila takáto unavená pred pretekmi asi v roku 2008. Keby to bolo možné, tak by som sa asi dala po šiestich terčoch vyškrtnúť. Mrzí ma to kvôli Erikovi, pretože on tu podal veľmi solídny výkon, ktorý by stačil v pohode na rozstrel o zlato. Dnes som ja však na viac nemala," povzdychla si.

Marián Kovačócy s Janou Špotákovou počas súťaže.
Marián Kovačócy s Janou Špotákovou počas súťaže.
Foto
Ján Súkup, Štartfoto

"Čo sa týka celkových výsledkov, bola to u mňa veľká bieda, ale nakoľko mi vôbec nesadla strelnica, tak som už na tréningu vedela, že to nebude žiadna výhra. Dnes som smutná, pretože som v každej položke minula prvý a posledný terč, čo nás s Majkom mohlo posunúť niekam inam," doplnila z druhej našej dvojice Jana Špotáková.

Na brokárskej strelnici v Minsku vládol v pondelok mierny chaos. Rehák Štefečeková s Vargom museli niekoľkokrát prerušiť či opakovať svoje pokusy a dokonca si obaja vyslúžili od rozhodcov žlté karty. "Dnes tu bol chaos, nie malý, ale obrovský. Bohužiaľ, rozhodcovia to nezvládajú. Dostávajú medzinárodné certifikáty, ale bolo by treba porozmýšľať nad ich udeľovaním. Už v prvom kole som si vykričal hlas a to, čo sa dialo teraz na konci, to nie je profesionálne, tobôž nie na Európskych hrách. A to že dali mojej kolegyni žltú kartu, to je už naozaj nonsens," posťažoval sa Varga.
  

Podujatia a športovci
paris

Súvisiace

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV