Športové aktuality
III. zimné olympijské hry mládeže v Lausanne 2020
6 min. čítania

Šiesty súťažný deň v Lausanne: Štyri olympijské medaily z hokeja 3x3 a rozlúčka s biatlonistami

Medailisti z miešaného hokejového turnaja 3x3.
Foto
OIS

Slovensko oslavuje prvé štyri medaily z III. zimných olympijských hier mládeže v Lausanne, a to dve bronzové a dve strieborné. Všetky vybojovali hokejisti v novom formáte hokejového turnaja 3x3, v ktorom proti sebe bojovali tímy zložené z hráčov z celého sveta. Okrem oslavy medailí sme sa rozlúčili s biatlonistami, ktorí sa zúčastnili na posledných pretekoch tohtoročných olympijských hier mládeže.

V boji o zlatú medailu „červení” chlapci s Repčíkom nastúpili proti „zeleným”, ktorých viedol slovenský tréner Igor Andrejkovič. Čierny tím dievčat s Janekovou vyzval Žltý tím, ktorý má tiež vedenie zo Slovenska – Dianu Kosovú.

Sledujte našich športovcov v Lausanne na našich sociálnych sieťach: 

Facebook: Slovenský olympijský tím 
Instagram: @slovenskyolympijskytim
Twitter: Slovenský olympijský tím 

Strieborné medaily pre Repčíka a Janekovú 

Finálový zápas chlapcov sa skončil v prospech Zeleného tímu, ktorý zvíťazil 8:3. Peter Repčík si tak z olympiády mládeže odnáša skvelú striebornú medailu. „Moje pocity sú skvelé. Samozrejme, mohlo to byť aj lepšie, no nezvládli sme finále. Nevadí, strieborná medaila je tiež dobrá,” povedal Repčík krátko po medailovom ceremoniáli vo Vaudoise Aréne. „Zo začiatku sa mi hralo veľmi dobre, no potom nás prestrieľali, dostali sme veľa gólov a nemali sme už šancu dotiahnuť… V našom tíme boli niektorí lepší, niektorí zase horší, ale navzájom sme sa dopĺňali a vytvorili sme dobrý tím. Hokej 3x3 je rýchly, ofenzíva – defenzíva, muž na mužovi a rýchle zakončenia. Myslím si, že je to dobré a do ďalších rokov má tento formát potenciál,” vyjadril sa Repčík k celému turnaju i novému formátu hokejovej súťaže.

Hokejoví medailisti z III. zimných olympijských hier mládeže. Zľava bronzový Rastislav Eliáš, strieborná Nikola Janeková, strieborný Peter Repčík a bronzová Zuzana Dobiašová.
Hokejoví medailisti z III. zimných olympijských hier mládeže. Zľava bronzový Rastislav Eliáš, strieborná Nikola Janeková, strieborný Peter Repčík a bronzová Zuzana Dobiašová.
Foto
SOŠV - Andrej Galica

Hokej 3x3 je rýchly a štedrý na góly

Podobne sa skončil aj finálový zápas dievčat. Čierny tím s Nikolou Janekovou prehral so Žltým tímom 1:6 a na olympijských hrách mládeže si vybojoval fantastické striebro. „Mám zmiešané pocity, pretože sme podľa mňa boli najlepší tím na tomto turnaji, ale aj strieborná medaila je určite dobrá,” vyjadrila sa po finálovom zápase Janeková. „Zápas sa mi hral dobre, no myslím si, že ako tím sme to nezvládli a to nás položilo. Hokej 3x3 je však zábava. Je to rýchly hokej, v ktorom padá veľa gólov a tie sa dajú streliť z každého uhla a strany,” zhodnotila dnešný zápas i formát mladá Slovenka.

Zaujímavosťou je, že zlaté tímy chlapcov i dievčat viedli dvaja Slováci – Igor Andrejkovič a Diana Kosová.

Viac o finálových zápasoch o zlaté medaily 

Bronzové medaily v rukách Dobiašovej a Eliáša

V zápasoch o bronz sa predstavili dokopy štyria Slováci – v každom tíme jeden, takže bronzové medaily malo už Slovensko isté po semifinálových zápasoch. Otázne už len bolo, kto ich získa. Čierny tím chlapcov s Adamom Sýkorom nastúpil proti Hnedému tímu s brankárom Rastislavom Eliášom. Hnedý tím dievčat s brankárkou Ivanou Látkovou hral zápas o bronz proti Modrému tímu so Zuzanou Dobiašovou.

Zápas chlapcov o bronz sa skončil 6:5 v prospech Hnedého tímu a bronzovú medailu si tak vybojoval Slovák Rastislav Eliáš. „Neskutočné, nemám slov. Vôbec som to nečakal, na striedačke som sa modlil, aby sme to dali a podarilo sa. Bolo to priam neskutočné,” vyjadril sa Eliáš bezprostredne po zisku bronzovej medaily.

Bronzová hokejistka Zuzana Dobiašová.
Bronzová hokejistka Zuzana Dobiašová.
Foto
SOŠV - Andrej Galica

Rovnaký zápas na strane dievčat vyhral Modrý tím so Zuzanou Dobiašovou v pomere 6:4.  „Som nesmierne šťastná a svoje pocity ani neviem opísať slovami. Je to neuveriteľné,” povedala nám Dobiašová po vyhratom zápase o bronz. 

Viac o zápasoch o bronz

Biatlonistka Ema Kapustová.
Biatlonistka Ema Kapustová.
Foto
OIS

Biatlonisti sa s Lausanne rozlúčili štafetou 

Poslednou súťažou našej výpravy biatlonistov bola miešaná štafeta v zložení Bruno Matovič, Matej Gregor, Ema Kapustová a Sára Pacerová. V konkurencii 25 štafiet obsadili 21. pozíciu s časom 1:22:50,1 hod. Na 1. mieste skončilo Taliansko, za ním Rusko a Francúzsko.

Nezaháľame ani v St. Moritzi 

V St. Moritzi už prebiehajú oficiálne tréningy sánkarov i bobistov. Na preslávenej Olympijskej bobovej dráhe, jedinej na svete s prírodným ľadom, sa už čoskoro predstavia naši piati sánkari a dvaja bobisti. Bobisti aj sánkari sa na svoje preteky pod piatimi kruhmi už intenzívne pripravujú aj v dejisku hier. „V tréningoch sa nám darilo predovšetkým v jazdách dvojíc – dievčatá v nich dokázali obsadiť štvrté, piate aj šieste miesto, chlapci boli štvrtí a piati. To je v tunajšej silnej konkurencii naozaj slušné,“ informoval zo St. Moritzu tréner našich sánkarov a účastník ZOH 2010 Ján Harniš. Prvé preteky čakajú našich sánkarov už v piatok 17. januára a bobistov v nedeľu 19. januára. 

Viac o príprave sánkarov v St. Moritzi 

Odchádza prvá vlna športovcov, prichádza druhá 

Vo štvrtok 16. januára nie sú na programe žiadne súťaže. V Lausanne prebiehajú jediné finálové zápasy curlingu a v St. Moritzi súťaže v rýchlokorčuľovaní. Počas siedmeho súťažného dňa z olympijskej dediny Vortex v Lausanne odchádza prvá vlna športovcov a prichádza druhá vlna športovcov. „V stredu odišli zjazdoví lyžiari a vo štvrtok odchádzajú biatlonisti, štyria hokejisti a brankárka Látková. Vo štvrtok poobede pricestujú snoubordisti, akrobatickí lyžiari a bežci na lyžiach," povedal vedúci výpravy Boris Demeter. V druhej časti hier nás čakajú súťaže v šortreku, sánkovaní, boboch, snoubordingu, behu na lyžiach, akrobatickom lyžovaní a hokejovom turnaji družstiev dievčat.

Olympijská dedina Vortex.
Olympijská dedina Vortex.
Foto
OIS

Program ôsmeho súťažného dňa (17. január) 

Hokej - turnaj družstiev 

Dejisko: Lausanne Vaudoise Arena

17:00 - 19:00

Švédsko - Slovensko

tím SR ženy "16"

Zápas bude možné sledovať aj NAŽIVO na našej stránke

Sánkovanie

Dejisko: St. Moritz – Olympia Bob Run

08:30 - 10:30

jednosedadlové sane (D)

Nikola Trembošová

   

Bianka Petríková

     

11:00 - 12:30

dvojsedadlové sane (CH)

Vratislav Varga

   

Metod Majerčák

Podujatia a športovci
paris

Súvisiace

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV