Športové aktuality
III. zimné olympijské hry mládeže v Lausanne 2020
3 min. čítania

Skialpinisti sa tešia na olympijskú premiéru

Skialpinizmus bude mať na III. zimných olympijských hrách mládeže pod piatimi kruhmi premiéru.
Foto
Roland Hric

Na tretích olympijských hrách mládeže si svoju olympijskú premiéru odbije  aj skialpinizmus. Slovensko budú reprezentovať Laura Kovárová a Matúš Černek.

Skialpinistické zápolenia budú prebiehať vo Villars. Rodová vyrovnanosť sa dodržala aj pri tomto športe, keď bude o cenné kovy bojovať 24 dievčat a 24 chlapcov. Súťažiť sa bude v troch disciplínach - individuálne preteky, šprint a miešaná štafeta. Naši reprezentanti sa predstavia vo všetkých troch disciplínach.

Stredisko Villars naši mladí skialpinisti dobre poznajú 

Miestenku do Lausanne vybojovali slovenskí skialpinisti na minuloročných majstrovstvách sveta, ktoré sa konali práve v stredisku Villars. Aj vtedy bolo na štarte duo Laura Kovárová – Matúš Černek. Obaja sa venujú skialpinizmu takmer tri roky. „Už vlaňajšie majstrovstvá sveta boli pre mňa obrovským zážitkom. Na začiatku sezóny by som si ani nepomyslela, že budem štartovať na podujatí takého rázu. Napokon sa nám podarilo vybojovať miestenky na olympiádu a som rada, že môžem zabojovať o čo najlepší výsledok,” povedala 16-ročná Laura Kovárová, ktorá v minulosti hrávala tenis.

Laura Kovárová vybojovala miestenku na majstrovstvách sveta, ktoré sa taktiež konali v stredisku Villars.
Laura Kovárová vybojovala miestenku na majstrovstvách sveta, ktoré sa taktiež konali v stredisku Villars.
Foto
Osobný archív - Laura Kovárová
Bývalý futbalista Matúš Černek sa na svoje prvé olympijské zápolenie v skialpinizme veľmi teší.
Bývalý futbalista Matúš Černek sa na svoje prvé olympijské zápolenie v skialpinizme veľmi teší.
Foto
Osobný archív - Matúš Černek

Bývalý futbalista, ktorý neodolal horám

Matúš Černek začal so skialpinizmom pred dvomi rokmi. Predtým hrával futbal. „Na mládežnícku olympiádu som sa veľmi tešil. Pripravoval som sa celý rok svedomito s cieľom vydať zo seba na trati to najlepšie. Budem sa snažiť hrdo reprezentovať náš šport a Slovensko,” povedal nám ešte pred prvými pretekmi.

Pre slovenský skialpinizmus je to historický a významný míľnik. Tradičnému horskému športu svitá u nás na lepšie časy. Aj vďaka tomu, že je skialpinizmus súčasťou programu hier  Lausanne 2020, začínajú s týmto športom viacerí mladíci. „Veľmi si vážime, že môžeme byť súčasťou olympiády. Prišli sme sem ukázať krásu nášho športu. Pevne veríme, že svedomitou prácou dokážeme s našimi kolegami z ostatných národných asociácií dostať skialpinizmus aj na zimné olympijské hry,” želá si Roland Hric, generálny sekretár SSA a tréner našich dvoch reprezentantov v Lausanne.

Prelomový moment

Podľa Hrica je účasť skialpu na mládežníckej olympiáde prelomová. Vníma to ako obrovskú príležitosť, ktorú by bola škoda nevyužiť. „Pondelňajšie šprinty budú hlavným ťahákom. Je prisľúbená účasť pozorovateľov z Medzinárodného olympijského výboru. Atraktivita tejto disciplíny nahráva aj bohatej diváckej účasti. Môžem povedať, že v pondelok priamo bojujeme o to, či bude skialpinizmus na ZOH v roku 2026,” prezrádza Hric.

Laura Kovárová a Matúš Černek nás budú reprezentovať v troch disciplínach. Začína sa už dnes o 10:30 hod. individuálnymi pretekmi. V pondelok 13. januára je na programe šprintové zápolenie a o deň neskôr miešaná štafeta, v ktorej naše duo doplnia ruskí reprezentanti.

Program: 

10. január (piatok)

10:30 - 12:30 individuálne preteky (D), 12:30 - 14:30 individuálne preteky (CH)

13. január (pondelok)

10:30 - 13:30 šprint (D), šprint (CH)

14. január (utorok)

11:00 - 12:45 miešaná štafeta národných olympijských výborov

paris

Súvisiace

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV