Športové aktuality
Podcast
3 min. čítania

Skialpinizmus na Slovensku: Kedysi na vrchole, dnes bojuje o zašlú slávu

Stanislav Benčat

Počúvajte na: Google podcasty Spotify Apple podcasty RSS

Leto je v plnom prúde, vonku sú horúčavy a práve preto sme rozhodli v najnovšom Olympijskom podcaste rozprávať o zimnom športe, konkrétne skialpinizme. Niekedy veľmi populárny a úspešný šport v našich zemepisných šírkach predstaví Igor Žiak, ktorý je prezident Slovenskej skialpinistickej asociácie.

„Na preteky chodia pravidelne športovci z 15 krajín. Ich zástupcovia skialpinizmus tlačia, živia. Na tradičné krajiny, ktorými sú Taliansko či Švajčiarsko, hovoríme teda o alpských veľmociach, sa doťahujú krajiny Severnej Ameriky, najmä Spojené štáty. Následne Nový Zéland, Nemci, Rakúšania, Slovinci, ale aj Rumuni. Na Slovensku máme 120 športovcov v skialpinizme.“

Žiak je sám dlhoročný pretekár a skúsený skialpinista, ktorý sa trikrát postavil na štart najslávnejších skialpinistických pretekov Pierra Menta. Okrem toho je 10 rokov profesionálnym horským záchranárom. V súčasnosti je riaditeľ Školiaceho strediska Horskej záchrannej služby.

Redaktor Stanislav Benčat sa s ním rozprával o pohľade na skialpinizmus z pohľadu profesionálnych športovcov, ale i amatérov. Čo všetko teda nájdete v najnovšom Olympijskom podcaste?

Čo potrebuje začiatočník na to, aby mohol byť skialpinista?

Ako vyzerajú preteky Svetového pohára? Kto tvorí svetovú špičku?

Predstaví sa raz skialpinizmus na olympijských hrách?

Koľko členov má slovenský športový tím?

Kto je femme fatale slovenského skialpinizmu?

Aké sú najväčšie nástrahy pri skialpinizme?

Prečo ho nemôžu vykonávať malé deti?

Autor fotografie: Ivan Šulek


Olympijský podcast každý utorok a štvrtok! 

Vo štvrtok si vo svojich podcastových aplikáciách nájdete Olympijský podcast so športovcami, trénermi či inými zaujímavými osobnosťami zo sveta športu.

Vypočujte si predchádzajúci Olympijský podcast

Spravodajská rubrika "TalkSport" vychádza pravidelne vždy v utorok ráno.

Vypočujte si najnovší TalkSport

 Všetky podcasty


Vo svojej aplikácii, cez ktorú chcete podcast počúvať, zadajte názov „Olympijský podcast", nastavte si automatické odoberanie a každý týždeň vo štvrtok môžete počúvať rozhovory so zaujímavými ľuďmi o zaujímavých témach z oblasti športu. Vždy v utorok ráno zas na vás čaká pravidelná spravodajská rubrika „TalkSport", v ktorej analyzujeme všetko, čo sa udialo v slovenskom športe za uplynulý týždeň.

Mobilné telefóny s operačným systémom iOS majú predinštalovanú aplikáciu Apple Podcasts, telefóny s operačným systémom Android ponúkajú množstvo bezplatných aplikácií na počúvanie podcastov (Google PodcastsSpotify...). Olympijský podcast je možné počúvať aj cez počítač, napr. na Soundcloud


Ďakujeme podcastovému štúdiu Podcaster za poskytnutie priestorov na nahrávanie Olympijského podcastu. Viac info a prenájom štúdia na www.podcaster.sk

paris

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV