Športové aktuality
Rozhovor
5 min. čítania

Školu i športovanie zvláda aj bez individuálneho študijného plánu: Rýchlokorčuliarka Filipová túži po olympijskej účasti

Lucia Filipová.
Foto
SOŠV Andrej Galica

V Spišskej Novej Vsi má rýchlokorčuľovanie na krátkej dráhe tradíciu. Práve zo Spiša pochádzajú olympionici v tomto športovom odvetví Matúš Užák či Tatiana Bodóvá. O pár rokov ich v účasti pod piatimi kruhmi môže nasledovať Lucia Filipová, ktorú Slovenský olympijský a športový výbor a Nadácia SOŠV zaradili do Juniorského olympijského tímu. Prečítajte si jej príbeh.

Lucia Filipová o Juniorskom olympijskom tíme

Pre mňa je to veľká motivácia, že si ma vybrali a dostala som sa do spoločnosti nádejí aj z iných športových odvetví. Som za to rada a vôbec som to nečakala. Ako najväčší prínos členstva v JOT vidím, že máme k dispozícii aj mentálneho trénera, ktorý mi veľmi pomohol v mnohých veciach. Samozrejme, som rada aj za finančný príspevok, ktorý sa zíde každému športovcovi a môžeme si zaň nakúpiť veci potrebné k nášmu športu.

Šortrek nie je v rámci Slovenska príliš populárny šport. Nevyhľadáva ho ani zďaleka dostatok detí. Aj Filipovej na ceste k nemu pomohla náhoda. „Odmalička som chcela robiť nejaký šport, ale o šortreku som ani netušila. Raz som išla na hokejový tréning. Po jeho skončení a upravení plochy rolbou sa na ľade objavili rýchlokorčuliari. Bol to môj prvý kontakt s týmto športom, ktorý ma veľmi zaujal. Zaraz sa mi zapáčil, bol taký netradičný a svojím spôsobom špecifický. Hneď som si povedala, že tomuto sa chcem venovať,“ opísala svoju cestu k šortreku 17-ročná Spišiačka. Mala jasno v tom, že svoj voľný čas chce tráviť pri športe na zimnom štadióne. Hneď nasledujúci deň potom, čo šortrek prvýkrát uvidela, sa vrátila na štadión spolu s mamou. Spýtala sa, či sa môže pridať a o chvíľu už začala s tréningom aj ona. Najskôr používala klasické hokejové korčule, postupom času dostala aj tie špeciálne – rýchlokorčuliarske.

„Ja som odjakživa na rýchle športy.“

Spočiatku sa však Lucia rozhodovala medzi hokejom a krasokorčuľovaním. Napokon sa z toho vykľulo rýchlokorčuľovanie na krátkej dráhe. V škole som skúšala rôzne športy, ale to bol môj prvý, ktorému som sa začala venovať aj mimo nej. Som veľmi rada, že sa to skončilo takto,“ prezradila zverenka trénerky Kateřiny Novotnej. „Páčilo sa mi, ako sú rýchlokorčuliari oblečení, aké korčule používajú a najmä ma zaujala ich rýchlosť a štýl korčuľovania. Ja som totiž odjakživa na rýchle športy,“ dodala členka Juniorského olympijského tímu.

Svoj doteraz najväčší úspech dosiahla Filipová (vpredu) vlani na Európskom zimnom olympijskom festivale mládeže v bosnianskom Sarajeve, na ktorom si vybojovala 2. miesto v disciplíne na 500 m.
Svoj doteraz najväčší úspech dosiahla Filipová (vpredu) vlani na Európskom zimnom olympijskom festivale mládeže v bosnianskom Sarajeve, na ktorom si vybojovala 2. miesto v disciplíne na 500 m.
Foto
SOŠV Andrej Galica

Túžba po olympijských hrách silnie

Svoj doteraz najväčší úspech dosiahla vlani na Európskom zimnom olympijskom festivale mládeže v bosnianskom Sarajeve, na ktorom si vybojovala 2. miesto v disciplíne na 500 m. „O rok či dva by som si chcela vybojovať medailové umiestnenie na majstrovstvách sveta juniorov a potom neskôr v budúcnosti sa dostať na zimné olympijské hry,“ načrtla svoje ciele v ďalšej časti kariéry členka ŠK STEZ Spišská Nová Ves.

Ako každý mladý športovec, aj Filipová má svoje športové vzory. Nejde len o športovcov zo zahraničia. „Najväčšou inšpiráciou je pre mňa viacnásobná svetová i európska šampiónka Elise Christieová z Veľkej Británie. Zaujal ma jej príbeh, začala som ju sledovať a páči sa mi, ako jazdí na pretekoch i jej technika korčuľovania. Kým som však nepoznala zahraničných pretekárov, tak boli mojimi vzormi Slováci Tatiana Bodóvá, Matúš Užák, Tomáš Greschner či Peter Jeleň,“ vymenúva členka Juniorského olympijského tímu.

Náročný tréning musí skĺbiť so školou

 

Cesta medzi najlepších ani v šortreku nie je ľahká a jednoduchá. Svedčí o tom aj tréningová porcia, ktorú musí mladá Slovenka zvládnuť. „Trénujem 10 až 12-krát do týždňa, väčšinou dvojhodinovo a dvojfázovo,“ poznamenala študentka Strednej zdravotníckej školy Štefana Kluberta v Levoči, kde sa zameriava

na masérstvo. „Nemám individuálny študijný plán, ale v škole sa mi snažia vyhovieť a uvoľňujú ma na tréningy i súťaže. Je dosť náročné zvládnuť šport i štúdium, ale učitelia sú ku mne zhovievaví,“ priznala Lucia Filipová, ktorá sa vďaka rýchlokorčuľovaniu na krátkej dráhe dostala do rôznych kútov zemegule. „Je to fakt super, že môžeme chodiť na preteky do zahraničia a spoznávať svet,“ dodala nádejná slovenská reprezentantka.

Lucia Filipová je súčasťou Juniorského olympijského tímu 2020. Vďaka Slovenskému olympijskému a športovému výboru, ktorého exkluzívnym partnerom je Tipos, a Nadácii SOŠV môže čerpať viaceré výhody členky JOT. „Pre mňa je to veľká motivácia, že si ma vybrali a dostala som sa do spoločnosti nádejí aj z iných športových odvetví. Som za to rada a vôbec som to nečakala. Ako najväčší prínos členstva v JOT vidím, že máme k dispozícii aj mentálneho trénera, ktorý mi veľmi pomohol v mnohých veciach. Samozrejme, som rada aj za finančný príspevok, ktorý sa zíde každému športovcovi a môžeme si zaň nakúpiť veci potrebné k nášmu športu,“ hovorí sedemnásťročná rýchlokorčuliarka.

Slovenský olympijský a športový výbor, ktorého exkluzívnym partnerom je spoločnosť Tipos, spolu s Nadáciou SOŠV každoročne zostavuje z 24 výsledkovo medzinárodne najúspešnejších mládežníckych športovcov za uplynulých 12 mesiacov Juniorský olympijský tím, ktorý podporí na jeden rok sumou celkovo 48 000 eur a výživovými doplnkami od spoločnosti Nutrend v hodnote 8 000 eur. Tento projekt sa uskutočnil vďaka finančnej podpore Nadácie SPP.

Cieľom programu je podporovať mladých športovcov v dorasteneckom či juniorskom veku v rozvoji ich športovej kariéry a utvoriť im na to vhodné podmienky.

Máte otázku? Opýtajte sa!
+421 907 980 944
[email protected]

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV