Športové aktuality
5 min. čítania

Skončili sa pre Slovensko úspešné Svetové hry, na záver menšie trapasy organizátorov

Z Birminghamu PETER PAŠUTH
Svetové hry 2022 sa skončili.
Foto
IWGA

Záverečným ohňostrojom a koncertom hviezdneho Lionela Richieho sa v nedeľu v Birminghame skončili Svetové hry v neolympijských športoch. Slovensko na nich získalo štyri medaily – jednu zlatú, jednu striebornú a dve bronzové. Slovenskú vlajku na záverečnom ceremoniáli rovnako ako na otváracom niesla Monika Chochlíková.

Záverečný ceremoniál bol prehliadkou hudobnej scény z Alabamy. Okrem Lionela Richieho vystúpili aj Allison Sanders, Blind Boys of Alabama, Jamey Johnson, Martha Reeves, Pastor Mike Jr., Yung Bleu, Alabama, Bo Bice, Ruben Studdard, Taylor Hicks či Worth the Wait. Na štadióne Protective veľký koncert sledovalo okolo 25-tisíc divákov.

Zabudnutá veta o ukončení Svetových hier

Lionel Richie
Hviezdou záverečného ceremoniálu bol Lionel Richie, na ktorého si návštevníci museli dlho počkať.
Foto
IWGA

Prezident Medzinárodnej asociácie Svetových hier (IWGA) José Perurena zabudol vo svojom príhovore na tradičnú záverečnú formulku o ukončení podujatia. V rodnej španielčine, v ktorej hovoril, ju nepredniesol. Diváci na štadióne si ju však mohli prečítať v anglických titulkoch na veľkej obrazovke. Po niekoľkých minútach a hudobných číslach sa Španiel vrátil na pódium a predniesol predpísanú vetu o ukončení Svetových hier.

Perurena počas prvého príhovoru pozval športovcov z celého sveta do čínskeho Čcheng-tu, ktorý bude hostiť Svetové hry v roku 2025. „Všetci športovci sa po ročnom odklade podujatia pre pandémiu vrátili na športoviská Svetových hier a predviedli skvelé výkony. Bolo to výborné. Opätovne sa stretla jedna veľká rodina,“ hovoril Perurena, ktorý sa nezabudol poďakovať viac ako 3000 dobrovoľníkom a starostovi organizátorského mesta Randallovi Woodfinovi.

„Dnešný večer je síce záverom historického podujatia, ale zďaleka nie je finále. Vedzte, že ako každý správni Južania sa nestretávame s cudzími ľuďmi, ale len s rodinou. Vy ste teraz naša rodina,“ povedal starosta Woodfin, ktorý odovzdal vlajku Svetových hier vedúcemu delegácie z Čcheng-tu Jang Šen Wejovi.

Okrem Josého Perurenu sa postarali o zmätok organizátori. Na krátky koncert Lionela Richieho sa muselo čakať 40 minút od skončenia predošlého čísla programu. Mnohí športovci radšej odišli domov a nečakali na vystúpenie.

Svetové hry ovládlo Nemecko

Záverečný ceremoniál Svetových hier v Birminghame.
Záverečný ceremoniál Svetových hier v Birminghame.
Foto
IWGA

Počas desiatich dní sa na športoviskách v Birminghame predstavilo 3550 športovcov. Na programe bolo 34 športov, udelilo sa celkovo 223 zlatých medailí.

Najúspešnejšou krajinou 11. Svetových hier sa stalo Nemecko, ktorého reprezentanti vybojovali v Alabame 24 zlatých, 7 strieborných a 16 bronzových medailí. O dva cenné kovy viac získali Taliani, avšak v medailovej bilancii skončili až štvrtí, keďže mali 13 zlatých medailistov. Dostali sa pred nich Američania (24 – 7 – 16) i Ukrajinci (16 – 12 – 17). Slovensko skončilo v medailovej tabuľke na 39. priečke (1 – 1 – 2).

Zlatú medailu získalo v Birminghame 51 krajín, niektorý z kovov 73 výprav. V jednotlivých športoch a kategóriách štartovali len tí najlepší a absolútna špička.

Na 23 športoviskách sledovalo súťaže 375-tisíc divákov. Prvýkrát od vypuknutia pandémie COVID-19 na jar 2020 sa medzinárodné multišportové podujatie mohlo konať pred plnými tribúnami.

Svetové hry boli pre Slovensko úspešné

V slovenských farbách sa predstavilo 11 športovcov a športovkýň. Až na jednu výnimku všetci skončili do 9. miesta. Zlato vybojovala v thajskom boxe Monika Chochlíková, striebro v kickboxe Alexandra Filipová a bronz v karate Ingrida Suchánková a v plutvovom plávaní Zuzana Hrašková.

„Vystúpenie slovenských športovcov na Svetových hrách môžeme jednoznačne hodnotiť veľmi pozitívne. Štyri medaily sú viac, ako sme očakávali. Mali sme viac kandidátov na cenný kov. Bola to naozaj úspešná výprava. Všetci jej členovia potvrdili, že vo svojich disciplínach patria k svetovej špičke, ktorá mala možnosť v Birminghame štartovať,“ hodnotil vedúci výpravy SR Roman Buček.

MEDAILOVÁ BILANCIA SVETOVÝCH HIER

1. Nemecko    24        7          16

2. USA            16        18        10

3. Ukrajina      16        12        17

4. Taliansko    13        24        12

5. Francúzsko 11        15        16

6. Maďarsko   11        7          9

7. Belgicko     11        4          5

8. Japonsko     10        11        12

9. Kolumbia    9          10        6

10. Čína          9          4          1

...

39. Slovensko 1          1          2

Podujatia a športovci
Juniorský olympijský tím 2024
2 percent nadacia

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV