Športové aktuality
5 min. čítania

Slávnostným ceremoniálom sa v nedeľu oficiálne začal XII. zimný EYOF, v pondelok v akcii až 13 Slovákov

Mojmír Gaško, tlačový atašé výpravy

Tschagguns 25. januára (mg) – Slávnostným ceremoniálom sa v nedeľu 25. januára oficiálne začali XII. zimné európske olympijské hry mládeže (EYOF) 2015. Ceremoniál sa odohral na skokanskom mostíku, ktorý je v blízkosti zimného štadióna i ubytovania slovenskej výpravy. Počas približne hodinového predstavenia postúpne nastúpili výpravy všetkých 45 zúčastnených krajín na plochu a následne mohli spoločne sledovať program domácich organizátorov. Tí doň zakomponovali národné prvky regiónov Vorarlberska a Lichtenštajnska. Celý večer sa niesol v znamení hesla celého podujatia „Rock the Alps!“.

O ceremoniál bol medzi domácimi obyvateľmi veľký záujem, o čom svedčili plné tribúny a celé okolie skokanského areálu. Po krátkom programe sa prítomným prihovoril prezident Európskych olympijských výborov Patrick Hickey, ktorý poďakoval vládam oboch krajín a zaželal športovcom veľa úspechov. Téme spoločnej organizácie sa venoval aj šéf organizačného výboru Peter Mennel: „Organizovať takéto podujatie v dvoch krajinách je mimoriadne náročné. Ide o rozdielne krajiny, rozdielne národy, rozdielny dialekt. Je potrebné rokovať s dvoma vládami, nutné zainteresovať do procesu príprav dve rôzne skupiny ľudí. Nám sa to však podarilo a výsledkom je XII. zimný EYOF vo Vorarlbersku a Lichtenštajnsku.“ Po príhovoroch priniesli

Otvárací ceremoniál XII. zimného EYOF Vorarlbersko a Lichtenštajnsko 2015. FOTO: MOJMÍR GAŠKO
Otvárací ceremoniál XII. zimného EYOF Vorarlbersko a Lichtenštajnsko 2015.
Foto
MOJMÍR GAŠKO

organizátori do areálu olympijskú vlajku, zástupcovia účastníkov zložili slávnostný sľub o dodržiavaní zásad fair play a na záver zapálili organizátori olympijský oheň. Vážnosť celého podujatia zvyšovala skutočnosť, že celý ceremoniál bol vysielaný naživo prostredníctvom rakúskej národnej televízie.
 
Ešte pred slávnostným ceremoniálom sa v priestoroch hlavného tlačového centra konala tlačová konferencia s hlavnými predstaviteľmi organizačného výboru a jednotlivými zástupcami oboch participujúcich krajín. Tlačovú konferenciu začala princezná Nora von Liechtenstein, ktorá popriala všetkým účastníkom veľa úspechov a zdôraznila najmä fakt, že mladí ľudia, majú vďaka tomuto podujatiu možnosť získať množstvo nových skúseností a zážitkov. Na otázku, či získa Lichtenštajnské kniežatstvo svoju prvú medailu na EYOF odpovedala známym športovým výrokom, ktorého autorom je Pierre de Coubertin: „V tomto prípade je pre nás dôležitejšie, že sa naši športovci môžu zúčastniť na takomto podujatí. Máme tu však dobrých a šikovných športovcov. Pevne preto verím, že sa to podarí a Lichtenštajnsko bude mať svoju prvú medailu zo zimného EYOF.“ Prezident Rakúskeho olympijského výboru Karl Stoss zdôraznil unikátnosť celého projektu vo

Olympijský oheň krátko po jeho zapálení. FOTO: MOJMÍR GAŠKO
Olympijský oheň krátko po jeho zapálení.
Foto
MOJMÍR GAŠKO

Vorarlbersku a Lichtenštajnsku. „Ide o prelomové olympijské podujatie. Rakúsko a Lichtenštajnsko získali právo usporiadať podujatie už v roku 2010. Po zasadnutí Medzinárodného olympijského výboru, na ktorom sa prijala Agenda 2020 je spolupráca dvoch krajín na jednom olympijskom podujatí o to dôležitejšia.“ Ako ďalej uviedol, organizácia v dvoch krajinách je síce náročná, no obe krajiny si sú kultúrne veľmi blízke. Za organizátorov hovoril riaditeľ organizačného výboru Philipp Groborsch: „S radosťou môžem konštatovať, že momentálne nemáme z organizačného hľadiska žiadne väčšie problémy. Jedinou našou starosťou je počasie, ale aj to má byť v najbližšom čase žičlivé na sneh. Všetky športoviská teda budú pripravené a súťaže sa odohrajú tak, ako sú naplánované.“

Mladí Slováci začínajú svoje súťaže zajtra. V nedeľu mali naplánované prvé tréningy na športovisku. Tie sa však v dvoch prípadoch nekonali. Zbytočne cestovali na svoje športovisko alpskí lyžiari i snoubordisti. V oboch prípadoch bola oficiálnym dôvodom zlá viditeľnosť. V pondelok 26. januára majú svoje súťaže alpskí lyžiari, bežci na lyžiach, krasokorčuliari a snoubordisti. Tí majú svoj program presunutý z utorka a všetci štartujúci idú priamo do finále.
 

XII. zimný európsky olympijský festival mládeže 2015 vo Vorarlbersku a Lichtenštajnsku 2015 v číslach:

1. olympijské podujatie, na ktorého organizácií sa podieľajú dve krajiny
1200 dobrovoľníkov (najmladší má 16, najstarší 75 rokov)
8 súťažných športových odvetví (biatlon, ľadový hokej, krasokorčuľovanie, bežecké lyžovanie, zjazdové lyžovanie, severská kombinácia, skoky na lyžiach, snoubording)
14 – 18 rokov je vekové rozpätie športovcov štartujúcich na podujatí
4 športové federácie, ktoré majú svoje zastúpenie aj na zimných olympijských hrách, sú zastúpene na podujatí (Medzinárodná lyžiarska federácia (FIS), Medzinárodná biatlonová únia (IBU), Medzinárodná hokejová federácia (IIHF), Medzinárodná korčuliarska únia (ISU))
1632 športovcov a členov tímov bude reprezentovať svoje krajiny
9 športových areálov
45 krajín
2000 postelí pre návštevníkov je pripravených pre turistov
100 národných a medzinárodných novinárov zabezpečí mediálne pokrytie podujatia
2. olympijské podujatie na území Rakúska za posledné 3 roky (podujatie nadviaže na I. zimné olympijské hry mládeže v Innsbrucku 2012)
 
 

Program Slovákov 26. januára 2015:

Krasokorčuľovanie: 10:00 – 13:20 krátky program (dievčatá), 15:30 – 17:45 krátky program (chlapci).
Bežecké lyžovanie: 10:30 – 12:00 10 km klasicky (chlapci), 12:30 – 14:00 7,5 km klasicky (dievčatá).
Zjazdové lyžovanie: 10:00 – 11:00, 13:00 – 14:00 obrovský slalom (chlapci).
Snoubording: 13:00 – 15:00 snoubordkros finále (chlapci + dievčatá).

Slovenská výprava na spoločnej fotografii v Sportschulecentre, kde je ubytovaná. FOTO: MOJMÍR GAŠKO
Slovenská výprava na spoločnej fotografii v Sportschulecentre, kde je ubytovaná.
Foto
MOJMÍR GAŠKO

 

Podujatia a športovci
paris

Súvisiace

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV