Šport a olympizmus
3 min. čítania

Slováci na otvárací ceremoniál v kolekcii od 4F

Profile picture for user Pasuth
Peter
Pašuth

Slovenských olympionikov na Hrách XXXII. olympiády oblieka 4F. Dizajnéri popredného európskeho výrobcu športového oblečenia pripravili pre výpravu aj oblečenie, v ktorom sa športovci predstavia na piatkovom otváracom ceremoniáli.

Olympijské kolekcie oblečenia pre tímy jednotlivých krajín vytvárajú spravidla na mieru ich spriaznené športové značky. V slovenskom prípade sa tejto úlohy chopili dizajnéri od oficiálneho partnera Slovenského olympijského a športového výboru – športovej značky 4F . 4F do Tokia ošatila okrem našich športovcov aj zástupcov ďalších siedmich európskych krajín.

Športovci okrem oblečenia pre otvárací ceremoniál a voľný čas dostali k dispozícii aj odev s čatajskými vzormi od módnej návrhárky Emmy Klein, ktoré však priamo v Tokiu na rozdiel od kolekcie 4F nepoužívajú. Oficiálne si ho obliekli len na sľube u prezidentky Slovenskej republiky Zuzany Čaputovej.

Olympijská kolekcia od 4F nie je len o slávnostné oblečenie, v ktorom sa naša výprava predstaví na otváracom ceremoniáli, ale aj o oblečenie na tréning či voľný čas trávený v olympijskej dedine.

Funkčnosť a udržateľnosť

Dizajnéri zo 4F pri tvorbe pamätali na prvotriednu funkčnosť aj udržateľnosť. Japonská estetika, ktorá ich inšpirovala, sa prejavuje v geometrických štruktúrach a orientálnych strihoch. Na niektorých kúskoch výbavy našich športovcov dominuje tiež motív kruhu, symbolizujúci vychádzajúce slnko, čím sa Japonsko ako krajina často označuje. Neprehliadnuteľné sú aj piktogramy znázorňujúce rôzne olympijské disciplíny. Ide o odkaz na olympijské hry, ktoré hostilo Tokio pred 57 rokmi.

Najcharakteristickejším znakom, ktorý dáva oblečeniu našej výprave vizuálnu pečať slovenskosti, sú farby celej kolekcie. Kolekcia evokuje našu trikolóru, ale nesie v sebe aj odkazy na hostiteľskú krajinu, ktorá je známa súladom s tradíciami a technologickým futurizmom. Už na prvý pohľad v nej vynikajú kontrasty medzi intenzívnou kobaltovo modrou, sýtou červenou a opticky bielou farbou. Paletu na niektorých častiach oblečenia dopĺňa tmavomodrá farba. Oblečenie pre ženy aj mužov sa navzájom dopĺňa a má jednotný štýl.

Neprekvapia ani horúčavy a premenlivé podmienky

Slovenských športovcov by na olympijských hrách v Tokiu nemali prekvapiť ani japonské horúčavy či premenlivé poveternostné podmienky. Toto bol jeden z hlavných aspektov, na ktoré pamätali návrhári športového oblečenia pri výbere materiálov a technológií. Vysoká priedušnosť a štruktúra, ktorá umožňuje rýchlejšie sušenie v porovnaní s bežnými látkami, sa stará o optimálnu termoreguláciu a tiež ochranu pred UV žiarením v teplom a vlhkom počasí. Vzhľadom na tokijské podnebie bola znížená aj hmotnosť tkanín, tie sú odolné a pružné a majú všetky potrebné funkčné vlastnosti. Skrátka, oblečenie musí v prvom rade podporovať výkon a byť maximálne komfortné.

Pre Slovenský olympijský a športový výbor aj 4F je však nemenej dôležitá aj trvalá udržateľnosť. Viaceré tkaniny sú vyrobené z recyklovaných materiálov, napríklad recyklovaných fliaš.

Jedinečné olympijské oblečenie môžete vidieť na otváracom ceremoniáli hier, v olympijskej dedine, ale aj v obchodoch 4F v Bratislave a Banskej Bystrici a v e-shope 4F, kde sú k dispozícii na kúpu oficiálne repliky týchto jedinečných kúskov.

Podujatia a športovci
paris

Súvisiace

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV