Športové aktuality
3 min. čítania

Slováci odoslali do Pekingu časť vybavenia pre výpravu na ZOH 2022

Profile picture for user teraz.sk
Spravodajstvo
TERAZ.sk
Na snímke športový riaditeľ Slovenského olympijského a športového výboru Roman Buček. Foto: TASR - Pavol Zachar
Peking 4. januára (TASR) - Slovenský olympijský a športový výbor (SOŠV) odoslal do Pekingu prvú časť vybavenia pre slovenskú výpravu na zimné olympijské hry. Tie sa začnú v piatok 4. februára. V Číne by sa malo predstaviť približne päťdesiat slovenských športovcov.

Zo Slovenska sa odoslalo na ôsmich paletách viac ako 1,5 tony rôzneho materiálu. V náklade, ktorý vedúci slovenskej misie Roman Buček so svojimi spolupracovníkmi prevezme v Číne 24. januára, sú tyče a bránky na tréning slalomu zjazdových lyžiarov, materiál pre lyžiarov, hokejistov a ďalších športovcov či časť oficiálneho oblečenia a výstroja pre hokejovú časť výpravy. "Súčasťou zásielky je aj vybavenie administratívnych a ubytovacích priestorov výpravy. Poslali sme aj zopár nafukovacích lôžok, vďaka ktorým po úprave pridelených miestností získame priestor pre ubytovanie podporných členov výpravy priamo v olympijskej dedine," povedal športový riaditeľ SOŠV Roman Buček na webe olympic.sk.

V utorok 4. januára sa začalo s odpočítavaním mesiaca do začiatku zimných olympijských hier. Posledné dni sú spojené so zabezpečovaním leteckých presunov do Číny, administratívou spojenou s prihlasovaním na súťaže a s kontrolou akreditačného procesu, dennou komunikáciou s organizačným výborom a športovými zväzmi, uzatváraním nominačného a kvalifikačného procesu i s balením kolekcie pre jednotlivých členov výpravy. "Snažíme sa vyhovieť všetkým požiadavkám športových zväzov a federácií. Momentálne stále bežia nominačné súťaže, kvalifikačný proces potrvá ešte necelé tri týždne. Dnes máme definitívne potvrdených len 25 miesteniek pre hokejistov. Počítame, že do Pekingu pocestuje 50 športovcov. Malo by byť medzi nimi aj päť zjazdových lyžiarov, osem biatlonistov, štyria sánkari, zastúpenie budeme mať aj v behu na lyžiach či snoubordingu. V hre je aj účasť bobistky Viktórie Čerňanskej," dodal Buček.

Mená členov výpravy bude schvaľovať valné zhromaždenie SOŠV, ktoré je naplánované na 21. januára. Dva dni pred ním by sa mali uskutočniť krst poštovej známky i príležitostnej mince k olympijským a paralympijským hrám, ako aj predstavenie kolekcie pre slovenskú olympijskú a paralympijskú výpravu. Po 21. januári sa pripravuje aj slávnostný sľub zástupcov výpravy do rúk prezidentky SR Zuzany Čaputovej. Prví športovci zo Slovenska sa v olympijských dedinách v Pekingu, Jen-čchingu a Čang-ťia-kchou ubytujú 27. januára, už o niekoľko dní skôr bude v Číne vedenie výpravy.

Zdroj: Teraz.sk, spravodajský portál tlačovej agentúry TASR
Podujatia a športovci
paris

Súvisiace

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV