Športové aktuality
6 min. čítania

Slováci získali na úvod MS vo vodnom slalome tri medaily, séria v 3xC1 sa skončila

(pp, TASR)
Strieborní medailisti v 3xK1 Jakub Grigar, Martin Halčin a Adam Gonšenica.
Foto
Slovenská kanoistika

Slovensko získalo v úvodnom finálovom bloku na majstrovstvách sveta vo vodnom slalome v Čunove tri medaily. O striebro sa postarala hliadka kajakárov, bronzy zavesili na krk hliadkam kajakárok a kanoistov. V Čunove sa skončila dlhá séria Slovenska v disciplíne 3xC1, desiate zlato v sérii nezískalo.

Jazda hliadky kajakárov bez rizikových momentov

O striebro v 3xK1 mužov sa postarali Jakub Grigar, Martin Halčin a Adam Gonšenica získali strieborné medaily na MS vo vodnom slalome v súťaži hliadok K1. Zlato si vybojovali Francúzi, bronz získali Slovinci.

Domáci reprezentanti predviedli v stredu v Čunove bezchybnú jazdu, no za víťaznými Francúzmi v zložení Boris Neveu, Mathieu Biazizzo a Benjamin Renia zaostali o 1,85 sekundy. Tretí Slovinci mali s dvoma trestnými sekundami 3,20 s. Za nimi skončili Česko, Veľká Británia a Švédsko.

„Podali sme pekný výkon, celá jazda mala hlavu a pätu - nemali sme rizikové momenty, v ktorých sme si to predtým pokazili. Sledovali sme ostatných súperov a napokon to vyšlo na striebro. Bolo by skvelé získať zlato, ale v tejto konkurencii je aj druhé miesto veľmi pekný výsledok,“ povedal Grigar po pretekoch.

Slováci boli aj po dojazde Francúzov v priebežnom poradí na prvom mieste, no rozhodcovia pred poslednou jazdou zrušili neskorším majstrom sveta dvojsekundovú penalizáciu, čo ich posunulo na zlatý stupienok. „Jazda bola dobrá, išli sme s chladnou hlavou, ale v tomto počasí sme inak ani ísť nemohli. Som veľmi rád, že sme získali medailu,“ povedal Gonšenica.

Slováci skončili v rovnakom zložení na tohtoročných ME v Taliansku na 5. mieste. „Tam nám ušla medaila po malej chybe a som rád, že sme tentokrát vybojovali striebro,“ dodal Halčin.

Desiaty titul v sérii nezískali

Trojica kanoistov Alexander Slafkovský, Marko Mirgorodský a Matej Beňuš neobhájila v 3xC1 mužov najcennejší kov spred roka zo španielskeho Seu d'Urgell. Slováci kraľovali tejto disciplíne na MS od roku 2009, odkedy bez prerušenia získali deväť titulov za sebou. V Čunove vybojovalo zlato Francúzi, striebro Česi.

Slováci si pripísali po dve trestné sekundy na ôsmej a 16. bránke a v cieli mali výsledky čas 100,83 s. Francúzi v zložení Martin Thomas, Denis Gargaud Chanut a Nicolas Gestin mali dotyk na 14. bránke, ale finišovali v čase 95,34 s, druhí Česi, ktorí išli bez chyby, na nich stratili 69 stotín.

Slovensko získali predchádzajúcich deväť zlatých medailí v zložení Slafkovský, Beňuš a Michal Martikán, ktorého tento rok vystriedal Mirgorodský. „Desiata zlatá medaila za sebou by bola nádherná, sme sklamaní. Ale každá séria sa musí skončiť a bronz má tiež úspech a najmä na domácej vode. Marko mal náročný výjazd na 8. a 9. bránke, tam sme stratili a musel nás dobiehať,“ povedal Matej Beňuš.

„Prišli sme do cieľa s vedomím, že sme na šiestom mieste, povedali nám neskôr, že nám zrušili dve trestné sekundy a sme teda tretí. Chceli sme natiahnuť sériu, ale bohužiaľ. Išli sme ako tím, každý dal do toho maximum, ale situáciu sme teraz vyriešili v náš neprospech. Bronz je super, ale mrzí nás, že nemáme zlato,“ povedal Alexander Slafkovský.

„Mrzí ma to. Chalani boli deväťkrát majstri sveta, ale taký je šport. Mal som pocit, že nemám miesto a urobil som chybu. Ťažko sa mi to hodnotí,“ povedal Marko Mirgorodský.

Kajakárky sa tešili z bronzu

Bronzové medaily získali aj kajakárky Eliška Mintálová, Jana Dukátová a Soňa Stanovská. Titul v 3xK1 žien si vybojovali Britky, striebro reprezentantky Českej republiky.

Eliška Mintálová, Jana Dukátová a Soňa Stanovská.
Zľava Jana Dukátová, Soňa Stanovská a Eliška Mintálová sa radujú z bronzovej medaily.
Foto
Slovenská kanoistika

Domáce reprezentantky dosiahli v kanáli v Čunove čas 107,72 s a so štyrmi trestnými sekundami zaostali o 6,48 s za víťaznými Britkami v zložení

„Jazda bola relatívne dobrá, vedeli sme na seba reagovať. Škoda tých ´ťukov´, to ma trošku mrzí. Mohla z toho byť ešte lepšia pozícia. Štyri sekundy sú štyri sekundy. Máme bronz a treba sa z toho tešiť,“ povedala po pretekoch Mintálová.

Skúsená Dukátová priznala, že spolu so svojimi reprezentačnými kolegyňami nemali veľa času na spoločný tréning: „V uplynulej dobe sa nám v hliadkach príliš nedarilo, veľakrát sme odchádzali bez medaily aj tam, kde sme ju mohli získať. Sme rady, že sa nám to podarilo teraz v domácom prostredí a hneď v prvej kategórii. Máme za sebou jeden desaťminútový tréning hliadok, kde sme si na seba ledva zvykli, takže je to super. Vstávali sme skoro a napokon sme tu v tomto počasí museli vyčkávať. Tak to niekedy býva, treba sa prispôsobiť. Teším sa, že hneď po prvom dni máme medailu.“

Organizátori museli posunúť štart pretekov o viac ako polhodinu, v priestoroch areálu v Čunove od rána pršalo a fúkal aj silný vietor. „Tým, že sa štart posunul o tridsať minút, už sme boli prezlečené a chceli sme sa ísť rozjazdiť. Do toho pršalo a fúkalo, tak sme zase museli ísť do tepla. Myslím si, že jazda bola napriek všetkému veľmi dobrá. Ja som v reprezentácii v K1 prvýkrát a hneď mám medailu, takže som spokojná,“ uviedla Stanovská.

Bez medaily v 3xC1 žien

Bez medaily sa skončilo len vystúpenie slovenskej ženskej hliadky 3xC1. Monika Škáchová, Simona Glejteková a Zuzana Paňková obsadili piate miesto. Domáce reprezentantky si v stredu v Čunove pripísali šesť trestných sekúnd a za víťaznými Češkami zaostali o 8,95 sekundy. Striebro si vybojovali Španielky (+1,57 s) a bronz získali reprezentantky Ruskej kanoistickej federácie (+7,62 s).

„Tešili sme sa z predchádzajúcich medailí kajakárskych hliadok a bolo to pre nás povzbudenie. Mohlo nás to trochu aj nakopnúť. Myslím si, že tá jazda nebola úplne najhoršia. Škoda maličkých chýb, ktoré sa na konci zrátali. Snažila som sa neponáhľať, aby som nerobila zbytočné chyby a robila dobrý priestor dievčatám. Dlho sme na tieto MS čakali a konečne sú tu,“ povedala po pretekoch Glejteková.

Škáchovú mrzeli chyby, ktoré boli podľa nej veľmi hlúpe: „Išli sme celkom peknú jazdu, i keď som spravila dva ťuky, ktoré nemuseli byť. To nás odsunulo na horšie miesto. Okrem toho bola tá jazda celkom pekná. Čakali sme trošku lepšie umiestnenie, ale kvôli tým ťukom to nevyšlo.“

Šestnásťročná Paňková bola pred pretekmi nervózna, aj ona urobila na trati chybu: „V závere som už neudržala nervy na uzde, z mojej strany to bol úplne zbytočný ťuk. Videla som Moniku ťuknúť, tak som ťukla aj ja. Mrzí ma to, urobila som viacero chýb, ale dala som do toho všetko. Sú to moje prvé majstrovstvá sveta, takže cítim väčšiu nervozitu a zodpovednosť. Snažím sa to čo najviac utlmiť a brať to ako každé iné preteky.“

paris

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV