Športové aktuality
3 min. čítania

Slovenská mix štafeta biatlonistov napokon na ZOH v Soči štvrtá

Profile picture for user Pasuth
Peter
Pašuth
Matej Kazár (vpravo) v pretekoch miešaných štafiet biatlonistov v Soči tesne prehral cieľový súboj o 6. miesto s Antonom Šipulinom. Po diskvalifikáciách súperov však Slováci napokon skončili na 4. pozícii.
Foto
SOŠV/JÁN SÚKUP

Slovenská miešaná štafeta biatlonistov zo zimných olympijských hier 2014 v Soči Jana Daubnerová (v Rusku štartovala ešte ako Gereková), Anastasia Kuzminová, Pavol Hurajt a Matej Kazár sa definitívne posunula na 4. miesto. Rozhodla o tom exekutíva Medzinárodného olympijského výboru.

Definitívne poradie premiérovej mix štafety biatlonistov je známe až po ôsmich rokoch. Slováci pôvodne dobehli do cieľa na 6. priečke, pred nimi skončili štafety Nemecka a Ruska. Nemeckú už dávnejšie diskvalifikovali pre pozitívny dopingový prípad Evi Sachenbacherovej-Stehleovej, ktorej zistili užívanie metylhexanamínu.

Rusky zapletené do organizovaného dopingu

O diskvalifikácii ruskej štafety rozhodol MOV prvýkrát už v novembri 2017. Podľa vyšetrovateľov mala Olga Viluchinová zapojená do štátom organizovaného dopingového programu. Viluchinová sa však odvolala na Športový arbitrážny súd, ktorý v roku 2020 rozhodol v jej prospech, keďže neexistoval dostatok dôkazov o jej previnení.

Medzitým však Športový arbitrážny súd a následne po odvolaní aj príslušný švajčiarsky súd rozhodli o vylúčení ďalšej členky miešanej štafety Oľgy Zajcevovej. V jej vzorke neobjavili zakázanú látku, ale zvýšenú hladinu soli. Jej vylúčenie vzišlo z obvinenia svedka Svetovej antidopingovej agentúry (WADA) Grigorija Rodčenkova, ktorý vyhlásil, že so vzorkou sa manipulovalo.

Na ZOH 2014 v Soči i OH 2020 aj zmeny medailového poradia

Na rozdiel od miešaných štafiet sa v ženských menilo medailové poradie. Rusky boli v nich pôvodne strieborné, keď prehrali len s Ukrajinkami. Po realokačnom procese striebro pripadlo Nórkam a bronz Češkám. Slovenky na ZOH 2014 v Soči ženskú štafetu v zložení Janka Gereková (dnes už Daubnerová), Paulína Fialková, Terézia Fialková a Martina Chrapánová nedokončili, rozhodcovia ich stiahli z trate po predposlednej streľbe.

Medzinárodný olympijský výbor zmenil oficiálne aj poradie štafety na 4x100 m na olympijských hrách 2020 v Tokiu. Keďže vo vzorke Brita Chijindua Ujaha našli zakázané množstvo ostarínu a látky S-23 podporujúcej rast svalov, spolu s Nethaneelom Mitchellom-Blakeom, Zharnelom Hughesom a Richardom Kiltym prišli o striebro. Ujah sa zvyšným členom štafety ospravedlnil. Proti verdiktu CAS sa neodvolal, no uviedol, že prehrešku sa dopustil neúmyselne. Zakázané látky mali byť súčasťou jeho doplnkov stravy.

Striebro napokon pripadlo Kanaďanom (Aaron Brown, Jerome Blake, Brendon Rodney, Andre de Grasse) a bronz Číňanom (Sing-čchiang Tchang, Čen-jie Sie, Ping-tchien Su, Č'-čchiang Wu).

paris

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV