Šport a olympizmus
5 min. čítania

Slovenská športová komunita pomáha ukrajinským športovcom

Profile picture for user Pasuth
Peter
Pašuth
Útočisko pred vojnovým konfliktom našla v Bánovciach nad Bebravou i skupina 24 ľudí, z toho 19 detí z ukrajinského Vyšhorodu. Medzi nimi sú i malí futbalisti vo veku od deväť do 14 rokov, ktorí sa dostali do mesta vďaka spolupráci kyjevskej akadémie, Nikitu z ruského Petrohradu a bánovského klubu.
Foto
TASR/RADOVAN STOKLASA

Športové organizácie a kluby na Slovensku poskytujú pomoc Ukrajine. Doteraz zaregistrovali viac ako 350 športovcov z Ukrajiny, ktorí sa zapojili po vypuknutí vojnového konfliktu v ich krajine do tréningového procesu na Slovensku. Ďalšie stovky detí z Ukrajiny športujú na Slovensku v rôznych krúžkoch a v školách či ešte ich kluby v rámci zväzov neregistrovali. 

Vojnový konflikt na Ukrajine zasahuje aj do sveta športu. Tisíce športovcov dnes nemôžu trénovať, mnohí, prevažne v mládežníckom veku, krajinu so svojimi rodičmi opustili a vybrali sa do bezpečných oblastí.

Slovenský šport neostal chladný v rámci pomoci

Situácia nenechala chladnú ani slovenskú športovú komunitu, desiatky klubov po celom Slovensku sa rozhodli pomôcť predovšetkým deťom, ktoré boli nútené utiecť pred vojnou. Umožňujú im tak pokračovať v ich obľúbenom športe aj po presune do nového domova, aj keď ako všetci dúfajú len dočasného.

„Športové kluby otvorili svoje priestory pre deti i ich rodičov, často aj trénerov, ktorí museli opustiť Ukrajinu. Aj touto formou im pomáhajú adaptovať sa a zabudnúť na smutné udalosti, ktoré sa odohrávajú v ich krajine a negatívne ovplyvňujú ich psychický stav. Zástupcovia športových klubov pomáhajú utečencom z Ukrajiny aj materiálne, poskytujú im aj ubytovanie a stravu. Všetkým patrí jedno veľké poďakovanie,“ hovorí generálny sekretár SOŠV Jozef Liba. 

SOŠV získané informácie od športových subjektov posunie na príslušné štátne a medzinárodné inštitúcie, od ktorých by mohla prísť aj prípadná pomoc pre športovcov z Ukrajiny, ktorí sa pripravujú na Slovensku.

Malí Ukrajinci trénujú i súťažia

Mladý ukrajinský futbalista chce hrať futbal.
Mladý ukrajinský futbalista drží plagát “Nechceme vojnu, chceme hrať futbal” pri príchode na futbalový štadión v Bánovciach nad Bebravou.
Foto
TASR/RADOVAN STOKLASA

Početnú komunitu 90 mladých ukrajinských športovcov do 18 rokov prichýlili plavecké kluby z celého Slovenska. Zabezpečili aj ubytovanie pre ich rodiny i pravidelnú stravu a umožnili im trénovať v bazénoch so slovenskými deťmi.

Aktivizovala sa aj atletická komunita, na tréningy v kluboch prichádzajú deti, ktoré zatiaľ nie sú oficiálne registrované a ani kluby ich počty neuvádzajú.

V lodenici KTK Dukla Liptovský Mikuláš sa už v týchto dňoch pripravuje 12 mladých kanoistov a kajakárov s troma trénermi. Oddiely VŠC Dukla pomáhajú či sú v kontakte aj s ďalšími športovcami z ťažko skúšanej krajiny.

Slovenský zväz hádzanej eviduje 24 Ukrajincov, ktorí sa zapojili do tréningového procesu a po riadnom potvrdení o medzinárodnom transfere zo strany IHF aj do zápasového diania v domácich súťažiach. Na základe v prieskumu Slovenská volejbalová federácia informovala, že jej kluby zaregistrovali 20 športovcov z Ukrajiny, ktorí po vypuknutí konfliktu v ich krajine prišli na Slovensko a začali sa pripravovať v našich kluboch.

V Národnom stolnotenisovom centre v Bratislave a v Národnom stolnotenisovom centre mládeže v Nitre sa pripravuje päť Ukrajincov.

Absolvovať tréningové procesy umožnili ukrajinským športovcom aj basketbalové kluby zo Svitu, bratislavskej Karlovej Vsi, Piešťan, Košíc, Levíc, Banskej Bystrice, Trnavy, Topoľčian, Ťahonoviec pri Košiciach, Kežmarku či Malaciek.

Tanečnému športu sa naďalej môže na Slovensku venovať 85 Ukrajincov, džudo ich zatiaľ v jedenástich kluboch eviduje 28, karate 18 a kickbox 20. Slovenský šermiarsky zväz momentálne nahlásil sedem mladých šermiarov z Ukrajiny, Slovenská asociácia fitnes, kulturistiky a silového trojboja piatich, Slovenský národný aeroklub jedného. Do tréningového procesu v Bratislave v klube Apollo a v Outmen Skalica sa zapojili aj traja softbalisti.

Voltižerky čakajú aj medzinárodné preteky

Generálna sekretárka Slovenskej jazdeckej federácie Zuzana Bačiak Masaryková koordinovala podľa emailovej správy príchod šiestich dievčat vo veku od 11 do 16 rokov, ktoré môžu naďalej trénovať voltíž. S nimi aj s malým synčekom prišla trénerka a tri matky.

„Pochádzajú z Poltavy. Ubytovali sme ich v internáte Spojenej školy v Ivanke pri Dunaji a zapojili ich do tréningového procesu v Jazdeckom klube Spojená škola Ivanka pri Dunaji. Päťkrát do týždňa majú tréningy, pomáhajú so starostlivosťou o kone, môžu využívať barely (umelé kone) a jeden pohyblivý barel. Pri tréningoch využívajú oddielové kone a klubových trénerov. Týždeň po Veľkej noci sa zúčastnia na národných pretekoch vo voltížnom jazdení v Šamoríne, v máji ich čakajú medzinárodné preteky v Káposvári,“sprostredkovala informácie Zuzana Bačiak Masaryková.

Útočisko pred vojnovým konfliktom našla v Bánovciach nad Bebravou i skupina 24 ľudí, z toho 19 detí z ukrajinského Vyšhorodu. Medzi nimi sú i dvanásti malí futbalisti vo veku od deväť do 14 rokov, ktorí sa dostali do mesta vďaka spolupráci kyjevskej akadémie, Nikitu z ruského Petrohradu a bánovského klubu. Trénujú v FC Spartak Bánovce nad Bebravou a žijú v internáte Strednej odbornej školy strojníckej v Bánovciach nad Bebravou.

Hokejová Dukla Trenčín i jej prezident Miloš Radosa pomáhajú viacerým rodinám z Ukrajiny a malých adeptov hokeja už zapojili aj do tréningového procesu. Rovnako tak postupovali aj iné hokejové kluby z celého Slovenska. Presné počty malých hokejistov z Ukrajiny na Slovensku nie sú zatiaľ známe. Rovnako ani počty malých futbalistov.

Na Slovensku sú aj ďalšie desiatky malých ukrajinských športovcov, ktorí sa pripravujú na štadiónoch a športoviskách, a kluby ich zatiaľ nezaregistrovali na národných zväzoch.

Tagy
paris

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV