Športové aktuality
4 min. čítania

Slovenské dojmy z predolympijského testovania vodnoslalomárskeho kanála v Riu

Bratislava 1. decembra (TASR) - Slovenskí slalomári na divokej vode sa vrátili z predolympijských pretekov v Riu de Janeiro bohatší o množstvo poznatkov. Ten prvý najdôležitejší spočíval v tom, že v kanáli pulzuje skrotiteľná voda, ktorá 'buble' zaužívaným spôsobom. "Vodu považujem za absolútny slalomársky štandard, bez extrémnych osobitostí," zhrnul jeden z poznatkov premiérového testu Juraj Minčík, tréner singlistu Mateja Beňuša i deblistov Ladislava a Petra Škantárovcov v Športovom centre polície. "Trať možno prestavovať, hýbať s prekážkami a ešte ju znáročniť. Dokonca som počul aj názory, že na nej netreba veľa vyplytvať času, no ja s tým nesúhlasím. Ak sa nám vydaria ďalšie štyri výjazdy do olympiády, tak by to mali stačiť."

Výprava nedoletela domov komplet, tréningový pobyt si predĺžili tréner Róbert Orokocký s kajakárkou Janou Dukátovou. "Zostali aj ďalší z iných krajín, pretože najbližší marcový termín nie každému vyhovuje a vypĺňajú ich zväčša domáce kvalifikácie," upresnil Juraj Minčík. "Ja so svojimi uprednostním normálnu zimnú prípravu a v marci sa znovu do Ria presunieme. Lode sme ešte zobrali so sebou, no na jar by už mali lodenicu dostavať. Lode potom budeme môcť uschovať a k dispozícii budú aj klimatizované šatne."

Hierarchiu informácii slalomári zostavili podľa závažnosti. Napríklad doprava niekedy vyústila do extrémov. Juraj Minčík: "Odmerali sme si vzdialenosti od hotela, v ktorom sme bývali, až na kanál. Trvalo nám to 30 - 40 minút a keďže z olympijskej dediny je to podobné, tak počas olympiády budeme v nej. Ani o nejakej oddychovej zóne mimo areálu už neuvažujeme, pretože by sme ju ani nenašli. Bývali sme v hoteli, ktorý bol v podstate posledný, a potom smerom na kanál sme prechádzali už cez miestne slumy."

Pohľad na chudobu a odrazu raj v podobe slalomárskeho kanála udrel Slovákom najviac do očí. "Bol to veľký extrém," popísal zážitok Juraj Minčík. "Slalomový areál je už teraz krásny, s trávou, ligoce sa čistotou, pre mňa to bolo príjemné prekvapenie. Voda v kanáli je bazénová, teda aj s dezinfekciou, čiže s chlórom."
Niektorí z výpravy si užili chvíle na preslávenej pláži Cobacabana a potešili sa pohľadom na sochu Krista. Ortuť teplomera vystúpila v jeden deň až na 39 stupňov, navyše ťažkosti s dýchaním vyvolávala aj vysoká vlhkosť. Asi najviac spokojnosti zo šiestich lodí nahromadili v sebe tí, ktorí si zapísali všetkých šesť jázd - po dve v eliminácii, kvalifikácii, po jednej v semifinále a finále.

Juraj Minčík: "Matejovi Beňušovi chýbala jediná, finálová, myslím si, že vynechanú bránku v semifinále posúdili rozhodcovia regulárne, aj keď bola na hrane. Ak by žŕdky bránky boli nižšie, skončilo by sa to pravdepodobne len s jedným ťukom. Inak zajazdil dobre, rýchlo, aj keď to bolo o sklamaní. Na každých pretekoch poteší víťazstvo a potešilo by aj teraz, keď prvoradými boli pre nás tréningy a ako bonus preteky. Športové srdcia sa nezaprú a túžili po plnom úspechu. Ten týždeň však naozaj stál za to, aj keď niekomu preteky nevyšli, ako napríklad 'Hochschornerovcom'."
Slovenskí vodní slalomári si odniesli z predolympijských pretekov tri finálové umiestenia, po dve 4. miesta kajakárov Jakuba Grigara a Jany Dukátovej, jedno 7. miesto Škantárovcov, semifinálové dvanáste obsadil singlista Matej Beňuš. Kajakár Martin Halčin absolvoval len dvojkolovú elimináciu rovnako ako deblisti Pavol a Peter Hochschornerovci a ďalej už nepostúpili, keďže v kvalifikácii mohla štartovať len jedna loď z krajiny.

Podujatia a športovci
Juniorský olympijský tím 2024
2 percent nadacia

Súvisiace

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV