Športové aktuality
III. zimné olympijské hry mládeže v Lausanne 2020
5 min. čítania

Slovenské hokejistky sú pripravené na turnaj 3x3

Foto
SOŠV - Andrej Galica

Hokejový turnaj v novom formáte 3x3 neobíde ani dievčatá. Hrať sa bude na tretine ľadovej plochy s dvomi súčasne prebiehajúcimi hrami. Súťažiť bude osem dievčenských tímov, ktorú sú miešané na úrovni národných olympijských výborov. V jednom tíme je jedenásť hráčok a dve brankárky. Reprezentantky sa vyberali prostredníctvom národného testovania v hokejových zručnostiach. 

Hra má tri tretiny ako v klasickom zápase, avšak tretiny sa skrátili o štyri minúty a každá z nich bude trvať 16 minút. Každá hráčka strávi na ľade presne jednu minútu a počas zápasu uvidíme celkovo 48 striedaní. Brankárky sa menia každých osem minút a medzi tretinami bude 3-minútová prestávka. Rovnako ako chlapci, aj dievčatá sú rozdelené do „farebných” tímov. V ktorých uvidíme naše dievčatá?

Modrý tím 

Súčasťou „modrého” tímu bude aj slovenská reprezentantka Zuzana Dobiašová, ktorá sa hokeju venuje od svojich piatich rokov. „V roku 2011 ma rodičia zobrali na majstrovstvá sveta v Bratislave a mne sa to tak zapáčilo, že som s hokejom začala,” spomína na svoje začiatky. V Lausanne sa najviac teší na atmosféru v zápasoch, ale aj na nové skúsenosti, ktoré jej pomôžu v zdokonaľovaní sa. V tíme bude mať spoluhráčky z Japonska, Dánska, Austrálie, Rakúska, Maďarska, Nemecka, Ruska, Veľkej Británie, Bulharska, Poľska, Švajčiarska a Turecka. Trénerkou tímu bude Cindy Debuquet z Francúzska.

Zuzana Dobiašová
Zuzana Dobiašová
Foto
osobný archív - Zuzana Dobiašová

Červený tím 

„Červenému” tímu v zápasoch pomôže Slovenka Barbora Kapičáková. „Raz by som sa chcela dostať do zahraničia a hokej hrať na profesionálnej úrovni,” hovorí Barbora. Od olympijských hier v Lausanne očakáva veľa nových skúseností, zážitkov a priateľov. Súčasťou jej tímu budú hráčky z Nemecka, Francúzska, Česka, Nórska, Ruska, Argentíny, Švajčiarska, Veľkej Británie, Číny, Taiwanu, Španielska a Rumunska. Tím trénuje Sofia Pohjanen z Fínska.

Barbora Kapičáková
Barbora Kapičáková
Foto
Barbora Kapičáková

Hnedý tím 

Ivana Látková
Ivana Látková
Foto
Ivana Látková

Jednou z brankárskych opôr hnedého tímu bude aj Slovenka Ivana Látková. „Mojím cieľom je reprezentovať Slovensko a môcť chytať v nejakej vyššej ženskej lige,” prezradila nám Ivana ešte pred svojím prvým zápasom. Teší sa, že môže byť súčasťou prestížneho športového podujatia, akým je olympiáda. V tíme bude mať spoluhráčky z Nórska, Nového Zélandu, Rakúska, Česka, Poľska, Nemecka, Holandska, Japonska, Mexika, Francúzska, Španielska a Slovinska. Trénerkou tímu je Stefanie Marty zo Švajčiarska.

Zelený tím 

Emma Donovalová, hráčka „zeleného” tímu sa ľadovému hokeju venuje už od štyroch rokov. Inšpiroval ju k tomu jej brat, ktorý tiež hrával hokej. V zelenom tíme bude o medailu bojovať spoločne s dievčatami z Česka, Nemecka, Južnej Kórey, Rakúska, Veľkej Británie, Japonska, Talianska, Nemecka, Argentíny, Taiwanu, Francúzska a Mexika. Trénerkou tímu je Andrea Kroni.

Emma Donovalová
Emma Donovalová
Foto
Emma Donovalová

Čierny tím 

Nikola Janeková z „čierneho” tímu sa športu venuje od svojich troch rokov. Pred hokejom sa najdlhšie venovala športovej gymnastike aj na súťažnej úrovni. „S hokejom som začala až v 6. ročníku na základnej škole, ale veľmi som si ho obľúbila. Na náročné tréningy som bola zvyknutá z gymnastiky, a preto ma tento šport oslovil,” prezradila Nikola. „Lausanne 2020 je po skúsenostiach s reprezentáciou moja prvá veľká súťaž a určite sa chcem ukázať v čo najlepšom svetle. Teším sa na to, že som súčasťou niečoho tak veľkého, ako sú olympijské hry,” hovorí. V čiernom tíme bude mať spoluhráčky z Fínska, Talianska, Japonska, Maďarska, Holandska, Ruska, Veľkej Británie, Poľska, Taiwanu, Číny, Rakúska a Švajčiarska. Trénerkou tímu je Kristin Wright z USA.

Slovenská trénerka povedie žltý tím 

Diana Kosová pracuje na Slovenskom zväze ľadového hokeja od roku 2016 ako riaditeľka projektov a rozvoja. Dnes má v SZĽH na starosti rozvoj hokejovej infraštruktúry, ale aj mnohé projekty podporujúce detský hokej a hokejovú mládež. Na III. zimných olympijských hrách v Lausanne 2020 trénuje žltý tím. Jej zverenkyne sú zo Švajčiarska, z Rakúska, Nórska, Nemecka, Južnej Kórey, Mexika, Česka, Holandska, Nového Zélandu, Talianska, Francúzska, zo Španielska a z Belgicka.

Program 3x3 hokeja dievčat:

10. január (piatok)

1. kolo dievčat

19:00 (vľavo) žlté vs. zelené (Donovalová) 

19:00 (vpravo) hnedé (Látková) vs. čierne (Janeková)

20:30 (vľavo) červené (Kapičáková) vs. oranžové

20:30 (vpravo) sivé vs. modré (Dobiašová)

11. január (sobota)

2. kolo dievčat

12:00 (vpravo) čierne (Janeková) vs. červené (Kapičáková) 

13:30 (vľavo) zelené (Donovalová) vs. hnedé (Látková) 

13:30 (vpravo) modré (Dobiašová) vs. oranžové

3. kolo dievčat

19:00 (vľavo) modré (Dobiašová) vs. čierne (Janeková)

20:30 (vľavo) červené (Kapičáková)  vs. zelené (Donovalová)

20:30 (vpravo) hnedé (Látková) vs. sivé

12. január (nedeľa)

4. kolo dievčat

12:00 (vľavo) oranžové vs. hnedé (Látková)

12:00 (vpravo) zelené (Donovalová) vs. modré (Dobiašová)

13:30 (vľavo) čierni (Janeková)  vs. žltí

13:30 (vpravo) červení (Kapičáková) vs. siví

5. kolo dievčat 

19:00 (vľavo) červené (Kapičáková) vs. hnedé (Látková) 

19:00 (vpravo) sivé vs. zelené (Donovalová)

20:30 (vľavo) čierne (Janeková)  vs. oranžové

20:30 (vpravo) modré (Dobiašová) vs. žlté

13. január (pondelok)

6. kolo dievčat

12:00 (vľavo) sivé vs. čierne (Janeková)

12:00 (vpravo) žlté vs. červené (Kapičáková)

13:30 (vľavo) hnedé (Látková)  vs. modré (Dobiašová)

13:30 (vpravo) oranžové vs. zelené (Donovalová)

7. kolo dievčat 

19:00 (vľavo) modré (Dobiašová) vs. červené (Kapičáková)

20:30 (vľavo) zelené (Donovalová)  vs. čierne (Janeková)

20:30 (vpravo) hnedé (Látková) vs. žlté

14. január (utorok)

12:00 - 13:30 semifinále 1 chlapcov a dievčat, 13:30 - 15:00 semifinále 2 chlapcov a dievčat

15. január (streda)

12:00 - 13:30 zápas o 3. miesto (CH a D), 13:30 - 15:00 zápas o 1. miesto (CH a D)

Podujatia a športovci
Juniorský olympijský tím 2024
2 percent nadacia

Súvisiace

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV