Športové aktuality
4 min. čítania

Slovenské hokejistky zdolali Kazachstan 1:0 a postúpili na ZOH 2010 vo Vancouvri!

Slovenske hokejistky zdolali Kazachstan 1:0 a postupili na ZOH 2010 vo Vancouvri!

BAD TÖLZ 8. novembra (SITA) - Slovensko bude mať prvýkrát v histórii na zimných olympijských hrách dva kolektívy. Po víťazstve nad Kazachstanom 1:0 sa do Vancouveru 2010 po mužoch prebojovali aj hokejové reprezentantky. Definitívu postupu dala Slovenkám sobotňajšia výhra Nemecka nad Francúzskom 7:2, po ktorej už na ich víťazstve v kvalifikačnej C-skupine v Bad Tölzi nemôže nič zmeniť ani výsledok nedeľňajšieho zápasu s Francúzskom.

Slovenské hokejistky doteraz na zimných olympijských hrách nikdy nehrali. Slovenky na kvalifikačnom turnaji C-skupiny v nemeckom Bad Tölzi v súbojoch s favoritmi z Nemecka a Kazachstanu ani raz neinkasovali a dokonale zaskočili hokejový svet. S dvoma rebríčkovo vyššími družstvami odohrali vyrovnané zápasy a vďaka skvelej defenzíve na čele s brankárkou Zuzanou Tomčíkovou sa tešili z dvoch víťazstiev.

Aj v sobotu bol Kazachstan strelecky aktívnejší, Slovenky však boli smerom dopredu rovnako nebezpečné. O ich víťazstve rozhodla v 24. min Martina Veličková. V tretej tretine Kazašky síce družstvo spod Tatier zatlačili do defenzívy, Slovenky však umnou hrou si už víťazstvo nenechali vziať. Brankárka Tomčíková v šiestich zápasoch dvoch fáz olympijskej kvalifikácie inkasovala iba dvakrát, v hlavnej fáze zatiaľ ani raz.

"Dnes to bol vyrovnaný zápas, do jeho polovice sme boli lepším tímom. V tretej tretine stiahli Kazašky hru na dve päťky, zatlačili nás do defenzívy. Hrali sme však rozumne, nechceli sme hrať otvorený hokej, prechádzali sme za červenú čiaru, kde sme nastreľovali puky a čakali na chybu súperiek," hovoril po zápase spokojný tréner Miroslav Karafiát a pokračoval: "My sme chceli potvrdiť náš prvý výsledok s Nemkami. Dievčatá sme pripravovali na to, aby hrali perfektne v defenzíve, neotvárali zbytočne hru a nepúšťali súperky do kontier, čo sa nám aj podarilo. Kazašky boli na naše prekvapenie z nás v prvej tretine zaskočené, možno ustráchané z výsledku, čo sme uhrali s Nemkami. Vypracovali sme si tri veľké šance, ktoré sme nepremenili. Dievčatá disciplinovanou hrou húževnato bojovali a trpezlivo čakali na chybu súperiek, ktorú využili na strelenie jediného gólu, ktorý stačil na víťazstvo."

Slovenky čaká ešte v Bad Tölzi v nedeľu Francúzsko, duel však už nemusí o ničom rozhodovať. S postupom Sloveniek do olympijského Vancouveru počítal málokto. Do hlavnej fázy olympijskej kvalifikácie sa dostali zo septembrovej predkvalifikácie, z osmičky tímov, ktoré bojovali o posledné dve miestenky, boli v rebríčku IIHF najnižšie, len pred dvoma rokmi sa dostali do I. divízie MS. "Ženský hokejový trpaslík zo Slovenska sa dostal na olympiádu," dodal Miroslav Karafiát.

Slovenky sa v olympijskom turnaji vo Vancouveri predstavia v A-skupine. Ich súperkami budú Kanada, Švédsko a Švajčiarsko. Ženský olympijský turnaj sa uskutoční od 13. do 25. februára 2010. Meno posledného ôsmeho účastníka bude známe v nedeľu, v Šanghaji sa o miestenku stretnú Čína a Japonsko.
Olympijská kvalifikácia žien, C-skupina (Bad Tölz): Kazachstan - Slovensko 0:1 (0:0, 0:1, 0:0). Gól: 24. Veličková (Pravliková). Vylúčené: 3:1 na 2 min, presilovky a oslabenia: 0:0, rozhodovali: Wrazidlová (USA) - Kieferová, Stenzelová (obe Nem.), 85 divákov. Zostava SR: Tomčíková - Országhová,Vargová, Babiaková, Karafiátová, Matejová, Raková, Brémová - Džurňáková, Moravčíková, Jurčová - Kapustová, Pravlíková, Veličková - Celárová, Čupková, Danková - Gapová, Herichová. Francúzsko - Nemecko 2:7 (0:1, 0:3, 2:3). Góly: 53. Boucheová, 57. Fusterová - 10. a 24. Lanzlová, 21. Buschová, 33. Eversová, 47. Kameniková, 47. Eversová, 60. Schusterová.
Tabuľka:
1. Slovensko 2 2 0 0 0 3:0 6

2. Kazachstan 2 1 0 0 1 6:2 3
3. Nemecko 2 1 0 0 1 7:4 3
4. Francúzsko 2 0 0 0 2 3:13 0
Pozn.: počet zápasov, víťazstvá po 60 minútach (3 body), víťazstvá po predĺžení či sam. nájazdoch (2 body), prehry po predĺžení či sam. nájazdoch (1 bod), prehry po 60 minútach (0 bodov), skóre, počet bodov
Zloženie základných skupín na ZOH 2010:
A-skupina: Kanada, Švédsko, Švajčiarsko, Slovensko
B-skupina: USA, Fínsko, Rusko, Čína/Japonsko

© 2008, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané

Podujatia a športovci
Juniorský olympijský tím 2024
2 percent nadacia

Súvisiace

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV