Šport a olympizmus
2 min. čítania

Slovenské olympijské a športové múzeum už vystavuje aj olympijskú kombinézu Petry Vlhovej

Profile picture for user Pasuth
Peter
Pašuth
Riaditeľka Slovenského olympijského a športového múzea Zdenka Letenayová preberá od Petry Vlhovej olympijskú kombinézu.
Foto
SOŠV/JÁN SÚKUP

Slovenské olympijské a športové múzeum už vystavuje aj kombinézu olympijskej víťazky z Pekingu Petry Vlhovej. Slalomová hviezda venovala múzeu časť zo svojho oblečenia po návrate z Číny.

Stále expozícia Slovenského olympijského a športového múzea v bratislavskom Dome športu žije od začiatku februára atmosférou pekinských zimných olympijských hier. Zdarma je možnosť si pozrieť do konca ZOH 2022 rôzne vzácne artefakty.

Návštevníci Výstavnej siene profesora Vladimíra Černušáka uvidia okrem olympijskej kombinézy Petry Vlhovej aj tú z majstrovstiev sveta 2019 v Aare, zlatú medailu Ondreja Nepelu zo Sappora 1972, artefakty legendárnych Jozefa Golonku, Petra Šťastného, Františka Gregora i Dáriusa Rusnáka či pochodne zo štafiet s olympijským ohňom.

Návštevníci si môžu porovnať aj lyže na rôzne lyžiarske disciplíny, pozrieť hokejové trofeje a medaily či dozvedieť sa, ako sa rokmi menili hokejky či krasokorčuliarsky výstroj.

Otváracie hodiny Slovenského olympijského a športového múzea

Piatok 18. februára: 9.00 – 15.00 h

Sobota 19. februára: 13.00 - 16.00 h

Nedeľa 20. februára: 13.00 - 16.00 h

Vstup na výstavu V múzeu so srdcom draka z Pekingu i do stálej expozície múzea je počas zimných olympijských hier v Pekingu zdarma.

Popritom nechýba ani možnosť pozrieť si priame prenosy z Pekingu. Počas návštevy si vďaka interaktívnym prvkom na svoje prídu najmladší predškoláci, ale aj školáci, študenti vysokých škôl, aktívne pracujúci ľudia i seniori.

„Slovenské olympijské a športové múzeum pripravilo počas ZOH 2022 aj príležitostnú panelovú výstavu V múzeu so srdcom draka z Pekingu, zameranú na dvojkové zimné olympijské hry, teda na Lake Pacid 1932, Oslo 1952, Sapporo 1972, Albertville 1992, Salt Lake City 2002 a Peking 2022. Na paneloch sú použité fotografie, ktoré sú z archívov The Olympic Multimedia Library,“ hovorí riaditeľka SOŠV – Slovenského olympijského a športového múzea Zdenka Letenayová.

Múzeum obohatilo výstavu o vlastné zbierkové predmety - ukážky z kolekcií česko-slovenských a slovenských výprav na spomínaných hrách i z dobového zimného výstroja a výzbroje. Nechýba ani kolekcia, v ktorej sa predstavia slovenskí olympionici v Pekingu.Slovenské olympijské a športové múzeum je vďaka polohe Domu športu v oblasti nákupných centier neďaleko štadióna Pasienky dobre dostupné verejnou i automobilovou dopravou s dostatočnou kapacitou parkovísk.

Podujatia a športovci
Projekt
paris

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV