Športové aktuality
III. zimné olympijské hry mládeže v Lausanne 2020
5 min. čítania

Slovenskí hokejisti v Lausanne v štyroch medzinárodných tímoch

Do bojov o medailu v medzinárodnom tíme zasiahne aj slovenský brankár Rastislav Eliáš
Foto
Osobný archív - Rastislav Eliáš

Na III. zimných olympijských hrách mládeže v Lausanne sa premiérovo predstaví aj nový formát hokeja 3x3. Hokejový turnaj sa bude hrať na tretine ľadovej plochy („cross-ice hockey) s dvomi súčasne prebiehajúcimi hrami. Súťažiť bude osem chlapčenských a osem dievčenských tímov, ktoré budú zmiešané na úrovni národných olympijských výborov. Tímy sú zložené z hráčov z krajín z celého sveta, v jednom tíme bude jedenásť hráčov a dvaja brankári. Hráči sa vyberali prostredníctvom národného testovania v hokejových zručnostiach a chýbať nebudú ani mladé Slovenky a mladí Slováci. 

Hra bude mať tri tretiny ako v klasickom zápase, avšak tretiny sa skrátili o štyri minúty a každá z nich bude trvať 16 minút. Každý hráč na ľade presne 1 minútu a počas zápasu uvidíme celkovo 48 striedaní. Brankári sa menia každých 8 osem minút a medzi tretinami bude 3-minútová prestávka. V ktorých tímoch uvidíme mladých Slovákov?

Hnedý tím 

Do bojov o medailu v medzinárodnom tíme zasiahne aj slovenský brankár Rastislav Eliáš, ktorého snom je dostať sa raz do NHL. „Od Lausanne očakávam, že spoznám nových ľudí a odnesiem si odtiaľto množstvo skvelých zážitkov,” prezradil nám mladý brankár, ktorý má vo svojom „hnedom” tíme spoluhráčov z Nórska, Ruska, Maďarska, Veľkej Británie, Estónska, Litvy, Nemecka, Nového Zélandu, Honkongu, Francúzska, Austrálie a Chorvátska. Trénerom tímu bude Fín Kalle Väliaho.

Sivý tím 

Útočník Patrik Melicher sa hokeju venuje od štyroch rokov
Útočník Patrik Melicher sa hokeju venuje od štyroch rokov
Foto
Osobný archív - Patrik Melicher

Posilu zo Slovenska bude mať aj „sivý” tím. Útočník Patrik Melicher sa hokeju venuje od štyroch rokov. „Mojím materským klubom je HK Brezno, v ktorom som hrával do svojich pätnástich rokov. Momentálne pôsobím v HC 05 Banská Bystrica,” povedal nám o sebe Patrik. V jeho tíme na olympijských hrách mládeže v Lausanne budú brankári zo Švédska a Kazachstanu a spoluhráči z Maďarska, Bulharska, Rakúska, Južnej Kórey, Španielska, Ruska, Japonska, Turkmenistanu, Mexika a Kataru. „Najviac sa teším na olympijskú atmosféru – ako to celé organizátori pripravia a tiež na novinku turnaja 3x3,” opísal svoje pocity Patrik pred začiatkom turnaja. Trénerom jeho tímu bude Američan Kevin McLaughlin.

Červený tím 

V „červenom” tíme budeme mať Petra Repčíka, ktorého snom je dostať sa raz na MS do 18 rokov a jedného dňa i do NHL. Na olympiádu v Lausanne sa veľmi teší a očakáva, že všetci mladí športovci vytvoria skvelú partiu. „Najviac sa teším na otvárací ceremoniál a na možnosť nosiť slovenský znak na hrudi,” prezradil mladý útočník. V tíme bude mať spoluhráčov z Nemecka, Francúzska, Švajčiarska, Nórska, Slovinska, Holandska, Veľkej Británie, Srbska, Poľska, Taipeiu, Ukrajiny a Fínska. Trénerom tímu bude Marius Gliga z Rumunska.

Peter Repčík sa na olympiádu v Lausanne veľmi teší a očakáva, že všetci mladí športovci vytvoria skvelú partiu.
Peter Repčík sa na olympiádu v Lausanne veľmi teší a očakáva, že všetci mladí športovci vytvoria skvelú partiu.
Foto
Osobný archív - Peter Repčík

Čierny tím

Posledným slovenským hráčom v novom formáte hokeja bude Adam Sýkora. Spoluhráčov bude mať z Fínska, Talianska, Bieloruska, Litvy, Českej republiky, Japonska Holandska, Číny, Ruska, Turecka, Rakúska a Argentíny. Na trénerskej lavičke bude sedieť Johan Bollue z Belgicka.

Slovenský tréner povedie zelený tím 

Na hokejovom turnaji 3x3 bude mať Slovensko i trénerské zastúpenie, a to ako mužské, tak aj ženské. Zelený tím chlapcov povedie tréner Igor Andrejkovič. Pôsobí ako manažér a lektor školení trénerov na Slovenskom zväze ľadového hokeja. Podieľa sa na príprave odborných materiálov a pôsobí ako videotréner národného tímu SR „A”. Od roku 2012 je člen Trénerskej komisie IIHF, kde spolupracuje aj ako tréner/mentor a podieľa sa na vzdelávaní trénerov IIHF.

Prečítajte si rozhovor s Igorom Andrejkovičom 

Program 3x3 hokeja chlapcov:

10. január (piatok)

1. kolo chlapcov

16:00 (vpravo) hnedí vs. čierni 

17:30 (vľavo) červení vs. oranžoví

17:30 (vpravo) siví vs. modrí

11. január (sobota)

2. kolo chlapcov

9:00 (vľavo) žltí vs. siví 

9:00 (vpravo) čierni vs. červení

10:30 (vľavo) zelení vs. hnedí 

3. kolo chlapcov

16:00 (vľavo) modrí vs. čierni 

17:30 (vľavo) červení vs. zelení

17:30 (vpravo) hnedí vs. siví 

12. január (nedeľa)

4. kolo chlapcov

9:00 (vľavo) oranžoví vs. hnedí 

10:30 (vľavo) čierni vs. žltí

10:30 (vpravo) červení vs. siví 

5. kolo chlapcov

16:00 (vľavo) červení vs. hnedí 

16:00 (vpravo) siví vs. zelení

17:30 (vľavo) čierni vs. oranžoví

13. január (pondelok)

6. kolo chlapcov

9:00 (vľavo) siví vs. čierni

9:00 (vpravo) žltí vs. červení 

10:30 (vľavo) hnedí vs. modrí

7. kolo chlapcov

16:00 (vľavo) modrí vs. červení 

16:00 (vpravo) oranžoví vs. siví 

17:30 (vľavo) zelení vs. čierni 

17:30 (vpravo) hnedí vs. žltí

14. január (utorok)

12:00 - 13:30 semifinále 1 chlapcov a dievčat, 13:30 - 15:00 semifinále 2 chlapcov a dievčat

15. január (streda)

12:00 - 13:30 zápas o 3. miesto (CH a D), 13:30 - 15:00 zápas o 1. miesto (CH a D)

Juniorský olympijský tím 2024
2 percent nadacia

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV