Športové aktuality
4 min. čítania

Slovenskí zástupcovia na 55. ročníku stretnutia mladých účastníkov v Olympii si osvojili princípy olympizmu a nadobudli bližšie poznanie z oblasti olympijského hnutia

Ondrěj Štaud, Jana Gantnerová

Bratislava/Olympia 16. júna 2015 - V čase od 23. mája do 6. júna sa v gréckej Olympii koná každoročné stretnutie mladých účastníkov Medzinárodnej olympijskej akadémie (MOA). Na 55. ročníku zastupujú Slovensko dvaja účastníci - Jana Gantnerová a Ondrěj Štaud. O ich dojmoch a pocitoch z podujatia si môžete prečítať v správe:
 

Druhý deň po príjazde do Olympie nás hneď ráno o siedmej budí vážna hudba z ampliónov, ktorú počuť v celom areáli akadémie. Hneď na to nás na úvod prvého výučbového dňa čakalo privítanie všetkých účastníkov a ich predstavenie, na ktorom sa zúčastnilo približne 170 ľudí z 90 krajín sveta a zastúpené boli všetky kontinenty. Nasledovalo predstavenie 30 koordinátorov a tiež prítomných lektorov a vedúcich celého podujatia. Po slávnostnom otvorení a privítaní odznela olympijská hymna a prvý príhovor mal prezident Medzinárodnej olympijskej akadémie (MOA) Isodoros Kouvelos, ktorého nasledovala viceprezidentka MOA Nawal El Moutawakel. Súčasťou oficiálneho slávnostného otvorenia bol akt položenia venca na monument Pierra de Coubertin, kde sa nachádza srdce otca moderných olympiád. Pózovali sme tiež na spoločnej fotografii ako jedna veľká rodina po nadchádzajúce dva týždne strávené v Olympii.

Popoludní začína už typický "diskusný režim", teda jedna či dve prednášky pozvaných rečníkov, nasledované otázkami poslucháčov a sedenie na diskusných skupinách, do ktorých boli účastníci rozdelení. Hlavnou témou, ako precízne pripravených prednášok, tak aj daných diskusných skupín, bolo olympijské hnutie a jeho obnova a adaptácia. Široko rozoberanou témou bola taktiež Agenda 2020, ktorá mapuje strategické plány olympijského hnutia a obsahuje 40 základných odporúčaní pre jeho ďalší rozvoj. Prezentujúci rečníci boli poväčšine členovia MOA alebo vysokoškolskí profesori zaoberajúci sa témami olympizmu alebo antických a moderných olympijských hier. Našou hlavnou úlohou, ako účastníkov, bolo aktívne vystupovanie v diskusných skupinách, kde sme mali za cieľ prostredníctvom brainstormingu a debát, riadených pridelenými koordinátormi, pripraviť krátke reporty a neskôr ich na konci každého z dvoch diskusných cyklov (na každý jeden týždeň) pred všetkými účastníkmi odprezentovať. Vo výsledku bolo prezentované široké spektrum rôznych odporúčaní, od koncepčných významov základných hodnôt olympizmu, až po ekonomické či politické dôsledky olympijských hier. Samotní účastníci boli spravidla študenti športových fakúlt, zamestnanci či spolupracovníci národných olympijských výborov a akadémií alebo bývalí či súčasní vrcholoví športovci. Tento prevažne akademický program spestrila návšteva areálu dejiska antických olympijských hier a múzea antickej Olympie a tiež jeden odpočinkový deň strávený pri mori. Večer bol pravidelne čas aj na športové či umelecké aktivity a spoločenské večery, kde mali účastníci možnosť predstaviť svoje krajiny ostatným. V rámci športových aktivít tiež prebehli preteky v ľahkej atletike, závod v plávaní a zaujímavá štafeta s olympijskou pochodňou a vlajkou.

55. stretnutie mladých účastníkov bolo však najmä o budovaní vzájomného rešpektu a pochopenia medzi jednotlivými účastníkmi, národmi a odlišnými kultúrami práve prostredníctvom športu a zvlášť olympizmu. Táto veľmi cenná skúsenosť nám ukázala, že olympizmus nie je len o športe, ale aj o vzdelávaní, posilňovaní ľudskej vôle, túžbe stať sa lepším človekom a predovšetkým o dialógu medzi všetkými ľuďmi práve v zmysle odkazu baróna Coubertina. To sa tiež presne odrážalo po celú dobu pobytu na mimoriadne priateľskej a uvoľnenej atmosfére medzi všetkými zúčastnenými. Presvedčili sme sa teda, že práve pomocou olympizmu ako takého je možné prekonávať politické a kultúrne rozdiely osobností a iné bariéry.

paris

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV