Športové aktuality
5 min. čítania

Slovensko má na OH 2016 reprezentovať 52 športovcov, tenisti Martin aj Zelenay môžu hrať

Bratislava 30. júla (TASR) - Celkovo 52 športovcov (32 mužov a 20 žien) v 15 odvetviach 11 športov zahŕňa slovenská misia na Hrách XXXI. olympiády v Riu de Janeiro (5. až 21. augusta). Sprievod tvorí ďalších vyše 60 členov realizačných tímov, šéfom výpravy je Peter Korčok.

Tohtoročná výprava sa zaradí k tým menej početným v histórii samostatného Slovenska, no ukončuje negatívny trend. Počet reprezentantov pod piatimi "letnými" kruhmi mal už dlhodobo klesajúcu tendenciu. Na prvých hrách v roku 1996 v Atlante sa zúčastnilo dokopy 71 športovcov, o štyri roky neskôr v austrálskom Sydney ich síce bolo vďaka futbalistom, basketbalistkám a vodným pólistkám až rekordných 108, no na ďalších olympiádach išiel počet výrazne dole. V Aténach reprezentovalo Slovensko 64 olympionikov, v Pekingu 57 a na predchádzajúcich hrách v Londýne 2012 už iba 47 športovcov, čo bola historicky najmenšia výprava.

Ani tento rok nebude mať Slovensko zastúpenie v kolektívnych športoch. Ako poslední stratili šancu na účasť v apríli vodní pólisti. Najpočetnejšie zastúpenie vo výprave tak majú atléti, do Ria ich odcestuje dokopy 16 a aj preto je logické, že šéfom výpravy je práve prezident Slovenského atletického zväzu Peter Korčok. Hlavným želiezkom v ohni z tejto časti výpravy je chodec Matej Tóth, ktorý vlani v Pekingu vybojoval pre Slovensko premiérovú zlatú medailu na majstrovstvách sveta vo svojej najsilnejšej disciplíne na 50 km. Atletické súťaže odštartujú druhý týždeň, v piatok 12. augusta a potrvajú do 21. augusta.

V Riu de Janeiro sa predstavia siedmi rýchlostní kanoisti vrátane úradujúcich majstrov sveta v K4. Po päť zástupcov s medailovými ambíciami majú strelci i vodní slalomári. Do Ria vyrazia aj štyria tenisti, no práve tu prišlo k veľkým zmenám.

Niekoľko dní pred štartom odriekol svoju účasť pre obavy z vírusu zika Martin Kližan, ktorý sa mal predstaviť v dvojhre aj štvorhre. V debli jeho miesto popri Andrejovi Martinovi zaujal Igor Zelenay, no nebolo jasné, či bude mať Slovensko zastúpenie aj v mužskom singli. V dvojhre sa po piatkovom potvrdení od Medzinárodnej tenisovej federácie (ITF) nakoniec predstaví Andrej Martin.

V piatok však prišla aj druhá "jóbovka", keď lekár František Okál neodporučil štart Cibulkovej pre zápal v päte. Aktuálne desiata hráčka svetového rebríčka napriek tomu uviedla, že pre účasť na vrcholnom podujatí urobí maximum. O jej prípadnom štarte sa má definitívne rozhodnúť najneskôr v tento utorok.

Po tri miestenky majú stolní tenisti, pre ktorých je to rekordná účasť pod piatimi kruhmi, a aj plavci. V olympijskom bazéne sa predstavia aj Naďa Daabousová a Jana Labáthová v súťaží dvojíc v synchronizovanom plávaní. Historicky premiérovú slovenskú olympijskú lukostreleckú výpravu tvoria Boris Baláž a Alexandra Longová.

Po jednom zástupcovi bude mať Slovensko v piatich športoch. Peter Sagan sa rozhodol vymeniť svoju miestenku za cross country, v pretekoch ne ceste s hromadným štartom sa tak predstaví Patrik Tybor. Pôvodne mal úradujúceho majstra sveta nahradiť horský cyklista Martin Haring. Slovenský zväz cyklistiky sa po zvážení formy a posledných výsledkov dvojice však nakoniec rozhodol pre Tybora z Dukly Banská Bystrica. V športovej gymnastike bude súťažiť Barbora Mokošová, pod piatimi kruhmi sa objaví aj vzpierač Ondrej Kružel (nad 105 kg) a nebude chýbať ani triatlonista Richard Varga.

Najviac slovenských športovcov bude v Riu od 8. do 14. augusta. Okrem triatlonistu Vargu, ktorý bude vúčšinu času bývať v dejisku svojho športu na Copacabane, sa ostatní zídu v olympijskej dedine. Pravda, atléti tam budú chodiť postupne, keďže svoj hlavný stan majú rozložený 180 km od Ria v meste Juiz de Fora.
 

AktuALIZOVANÝ zoznam slovenských športovcov na OH 2016 v Riu de Janeiro (52):


ATLETIKA (16): Lucia Hrivnák Klocová (800 m), Katarína Berešová (maratón), Dana Velďáková (trojskok), Martina Hrašnová (kladivo), Mária Gáliková, Mária Czaková (obe 20 km chôdza), Iveta Putalová (400 m), Jana Velďáková (diaľka), Anton Kučmín (20km chôdza), Jozef Repčík (800 m), Matúš Bubeník (výška), Matej Tóth (20 a 50 km chôdza), Martin Tišťan a Dušan Majdán (obaja 50 km chôdza), Marcel Lomnický (kladivo), Martin Kučera (400 m prek.)

RÝCHLOSTNÁ KANOISTIKA (7): Denis Myšák, Erik Vlček, Juraj Tarr, Tibor Linka (K4 na 1000 m), Vlček, Tarr (K2 na 1000 m), Peter Gelle (K1 na 1000 m), Martina Kohlová (K1 500 m, K1 200 m), Vincent Farkas (C1 na 1000 m a 200 m)

VODNÝ SLALOM (5): Matej Beňuš (C1), Jana Dukátová (K1), Jakub Grigar (K1), Ladislav a Peter Škantárovci (C2)

ŠPORTOVÁ STREĽBA (5): Erik Varga (trap), Juraj Tužinský a Pavol Kopp (ľubovoľná pištoľ a vzduchová pištoľ), Danka Barteková (skeet), Marián Kovačócy (trap - namiesto Zuzany Rehák Štefečekovej, ktorá je na materskej dovolenke)

TENIS (4): Dominika Cibulková (?), Anna Karolína Schmiedlová (obe dvojhra, štvorhra), Andrej Martin (dvojhra, štvorhra), Igor Zelenay (štvorhra)

PLÁVANIE (3): Katarína Listopadová (100 m motýlik, 100 m znak), Tomáš Klobučník (100 m prsia), Richard Nagy (400 m pol. pr., 1500 m v.sp., 10 km diaľkové plávanie)

STOLNÝ TENIS (3): Wang Jang, Eva Ódorová, Barbora Balážová

SYNCHRONIZOVANÉ PLÁVANIE (2): Naďa Daabousová, Jana Labáthová (dvojice)

LUKOSTREĽBA (2): Boris Baláž, Alexandra Longová (olympijský luk)

CESTNÁ CYKLISTIKA (1): Patrik Tybor (preteky s hromadným štartom)

HORSKÁ CYKLISTIKA (1): Peter Sagan (cross country)

ŠPORTOVÁ GYMNASTIKA (1): Barbora Mokošová (viacboj)

TRIATLON (1): Richard Varga

VZPIERANIE (1): Ondrej Kružel (nad 105 kg)

Podujatia a športovci
paris

Súvisiace

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV