Športové aktuality
III. zimné olympijské hry mládeže v Lausanne 2020
6 min. čítania

Slovensko má olympijské striebra z hokejového turnaja 3x3 chlapcov aj dievčat na mládežníckej olympiáde v Lausanne!

Olympijský medailisti na III. zimných olympijských hrách mládeže v Lausanne 2020 v hokejovom turnaji 3x3. Zľava bronzový Rastislav Eliáš, strieborná Nikola Janeková, strieborný Peter Repčík a bronzová Zuzana Dobiašová.
Foto
SOŠV - Andrej Galica

Hokejový turnaj vo formáte 3x3 sa premiérovo predstavil na III. zimných olympijských hrách mládeže v Lausanne 2020. Slovensko v ňom v súťažiach chlapcov aj dievčat získal celkovo štyri olympijské medaily! Dve bronzové a dve strieborné.  

Účasť vo finále si Nikola Janeková s Čiernym tímom dievčat a Peter Repčík s Červeným tímom chlapcov vybojovali už vo včerajších semifinálových zápasoch. V boji o zlatú medailu „červení” chlapci s Repčíkom nastúpil proti „zeleným”, ktorých viedol slovenský tréner Igor Andrejkovič. Čierny tím dievčat s Janekovou vyzval Žltý tím, ktorý má tiež vedenie zo Slovenska – Dianu Kosovú.

Miešané tímy s mladými Slovákmi získali vo finálovom zápase olympijského turnaja hokeja 3x3 strieborné medaily. 

Sledujte našich športovcov v Lausanne na našich sociálnych sieťach: 

Facebook: Slovenský olympijský tím 
Instagram: @slovenskyolympijskytim
Twitter: Slovenský olympijský tím 

Strieborná medaila v rukách Petra Repčíka 

Hoci od začiatku 1. tretiny viedol Zelený tím, v závere sa Červenému tímu s Petrom Repčíkom podarilo náskok „čiernych” znížiť na 2:3. Avšak v 2. tretine súper ukázal silu a do bránky Červeného tímu nastrieľal štyri góly. Nepriaznivý stav pre tím nášho reprezentanta 3:7 bolo už náročné zvrátiť. Zápas sa skončil 8:3 v prospech Zeleného tímu.

Strieborný Peter Repčík.
Strieborný Peter Repčík.
Foto
SOŠV - Andrej Galica

Peter Repčík si tak z III. zimných olympijských hier odnáša fantastickú striebornú medailu. „Moje pocity sú skvelé. Samozrejme, mohlo to byť aj lepšie, no nezvládli sme finále. Nevadí, strieborná medaila je tiež dobrá,” povedal Repčík krátko po medailovom ceremoniáli vo Vaudoise Aréne. „Zo začiatku sa mi hralo veľmi dobre, no potom nás prestrieľali, dostali sme veľa gólov a nemali sme už šancu dotiahnuť… V našom tíme boli niektorí lepší, niektorí zase horší, ale navzájom sme sa dopĺňali a vytvorili sme dobrý tím. Hokej 3x3 je rýchly, ofenzíva – defenzíva, muž na mužovi a rýchle zakončenia. Myslím si, že je to dobré a do ďalších rokov má tento formát potenciál,” vyjadril sa Repčík k celému turnaju i novému formátu hokejovej súťaže.

Striebro aj pre Nikolu Janekovú 

Finálový zápas dievčat bol v prvej tretine vyrovnaný. Úvodná časť zápasu sa skončila nerozhodne 1:1. V druhej tretine sa však Žltý tím rozbehol a strelil štyri góly. Posledná tretina zápasu sa začala za stavu 5:1 v prospech „žltých” dievčat, ktoré zápas ukončili výhrou 6:1.

Nikola Janeková s Čiernym tímom si z olympijských hier mládeže taktiež odnáša vynikajúcu striebornú medailu. „Mám zmiešané pocity, pretože sme podľa mňa boli najlepší tím na tomto turnaji, ale aj strieborná medaila je určite dobrá,” vyjadrila sa po finálovom zápase Janeková. „Zápas sa mi hral dobre, no myslím si, že ako tím sme to nezvládli a to nás položilo. Hokej 3x3 je však zábava. Je to rýchly hokej, v ktorom padá veľa gólov a tie sa dajú streliť z každého uhla a strany,” zhodnotila dnešný zápas i formát mladá Slovenka. 

Strieborná Nikola Janeková.
Strieborná Nikola Janeková.
Foto
SOŠV - Andrej Galica

Bronzové medaily si na turnaji so svojimi medzinárodnými tímami vybojovali brankár Rastislav Eliáš za chlapcov a Zuzana Dobiašová za dievčatá. 

Viac o zápasoch o bronz 

Zlaté medaily pre tímy so slovenskými trénermi 

Tréneri medzinárodných miešaných tímov boli z celého sveta a nechýbali medzi nimi ani Slováci – člen Trénerskej komisie IIHF a manažér a lektor školení trénerov na SZĽH Igor Andrejkovič (Zelený tím chlapcov) a koordinátorka rozvoja hokejovej infraštruktúry na SZĽH Diana Kosová (Žltý tím dievčat). Obidva tímy, ktoré viedli slovenskí tréneri, si na olympijských hrách mládeže vybojovali zlaté medaily. 

MOV a IIHF hokejom 3x3 nahradili súťaže individuálnych zručností 

Medzinárodný olympijský výbor (MOV) a Medzinárodná hokejová federácia (IIHF) sa novým formátom hokeja, ktorý sa hrá na tretine ľadovej plochy („cross-ice hockey”), rozhodli nahradiť súťaže individuálnych zručností, ktoré boli súčasťou predchádzajúcich dvoch zimných olympijských hier mládeže.  Podľa IIHF bol hlavný dôvod to, že v súťažiach zručností išlo len o izolované herné činnosti z ľadového hokeja, ako napríklad vedenie puku na rýchlosť či streľba na presnosť a pod. V takomto súťažnom formáte však chýbala hra a zábava. IIHF napokon cez Trénerskú komisiu a Komsiu pre rozvoj mládeže iniciovala návrh, ako tento formát zmeniť a rozhodnutie padlo práve na hokej 3x3, ktorý je často využívaný v bežnom tréningu mládeže, ale aj dospelých. „V porovnaní s klasickou hrou na celej ľadovej ploche sa v ňom vyskytuje oveľa viac prihrávok, striel na bránu, je tam častejší kontakt s pukom, pričom pri riešení hernej situácie majú hráči menej času a priestoru na rozhodovanie sa,” vyjadril sa člen Trénerskej komisie IIHF a manažér a lektor školení trénerov na SZĽH Igor Andrejkovič.

Základné pravidlá hokeja 3x3 na OHM v Lausanne 2020

  • 3 tretiny po 16 minút

  • každý hráč je na ľade presne 1 minútu (celkovo 48 striedaní)

  • brankári sa menia každých 8 minút

  • 3-minútová prestávka medzi tretinami

Vo formáte 3x3 nie je povolený „body-checking”. Inak sa fauly pískajú tak, ako je uvedené v pravidlách IIHF. Vo formáte 3x3, kde sa hrá na tretine ľadovej plochy, sa nepískajú offsajdy ani zakázané uvoľnenia. Ak hra skončí remízou, pokračuje sa trestnými strieľaniami. Trestné strieľanie je od začiatku vo formáte „sudden-death” (rýchla smrť) a dovoľuje strieľať každému hráčovi z každého tímu, až kým sa neurčí víťaz.

Na turnaji sa zúčastnilo osem chlapčenských a osem dievčenských tímov, ktoré boli miešané na úrovni národných olympijských výborov. Tímy boli zložené z hráčov z krajín z celého sveta, jeden tím mal  11 hráčov a dvoch brankárov. Hráči sa vyberali prostredníctvom národného testovania v hokejových zručnostiach.

Podujatia a športovci
Juniorský olympijský tím 2024
2 percent nadacia

Súvisiace

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV