Športové aktuality
3 min. čítania

Slovensko po bojovnom výkone prehralo s Fínskom a bude hrať o 3. miesto

Profile picture for user Pasuth
Peter
Pašuth
Brankár Patrik Rybár (Slovensko), hokejista Martin Marinčin (Slovensko), Markus Grandlund (Fínsko) a Tomáš Jurčo (Slovensko) v semifinále olympijského turnaja v hokeji mužov Fínsko - Slovensko na ZOH 2022 v Pekingu.
Foto
TASR/MARTIN BAUMANN

Slovenská hokejová reprezentácia bude hrať na olympijskom turnaji v Pekingu o konečné 3. miesto. V piatkovom semifinále prehrala po veľkom boji a obetavom výkone s Fínskom 0:2. Slováci nastúpia v sobotu o 21.10 miestneho času (14.10 SEČ) proti zdolanému zo súboja medzi tímami Ruského olympijského výboru a Švédska.

Slováci natiahli nepriaznivú sériu na významných podujatiach proti Fínom, naposledy ich zdolali v roku 2004 na svetovom šampionáte v Ostrave. V Pekingu s nimi prehrali už v základnej skupine 2:6.

V semifinále to bol úplne iný vzájomný duel ako pred vyše týždňom. Zverenci Craiga Ramsayho sa snažili prehusťovať stredné pásmo a nedovoľovať súperovi o rýchly prechod ním a pokusy o prečíslenia. Navyše hrali veľmi pozorne a obetavo na oboch koncoch klziska.

Fíni hrali chvíľami opatrne a sústredili sa najmä na pozornú defenzívu. Snažili sa blokovať každú slovenskú strelu a nechávali priestor pre brankára Harriho Säteriho, aby všetky puky videl. Bola to predovšetkým veľká šachová partia medzi oboma trénermi – Craigom Ramsaym a Jukkom Jalonenom.

Fíni udreli z prvej vážnejšej možnosti

Slovenskí fanúšikovia v Číne
Do hľadiska sa dostalo aj zopár slovenských fanúšikov, ktorí žijú a pracujú v Číne.
Foto
TASR/MARTIN BAUMANN

Od prvej minúty to bola veľká taktická bitka. Oba tímy si vypracovali niekoľko dobrých streleckých príležitostí. Slovenskí útočníci od začiatku márne hľadali recept na prekonanie Harriho Säteriho. Fínsko udrelo z prvej výraznejšej šance, už štvrtýkrát sa v zápasoch proti Slovensku presadil Sakari Manninen. Rybár v 16. min najskôr chytil pokus Markusa Granlunda z predbránkového priestoru, potom aj Manninenom tečovanú strelu Petteriho Lindbohma, ale na dorážku fínskeho útočníka už nestačil.

Ubránené oslabenie o dvoch hráčov

Slovenskí hráči viackrát zatlačili severanov pred ich bránku a mali blízko ku gólu. Fíni s tradičným pokojom odolávali a dokázali odrážať jeden nápor za druhým. V polovici druhej tretiny hráči s dvojkrížom na prsiach ubránili oslabenie troch proti piatim. Ich výkon išiel naďalej nahor, niekoľkokrát boli kúsok od vyrovnania.

Fíni umne vytláčali Slovákov k mantinelom

Obaja brankári predvádzali výborné výkony aj v tretej časti hry. V jej úvode prečkalo Slovensko aj vďaka výbornému Pavlovi Regendovi z Michaloviec oslabenie a ďalej sa tlačilo pred fínsku bránku. Fínska defenzíva pracovala naplno a neumožňovala veľa vzruchu v jej obrannom pásme. Kreatívnym hráčom na slovenskej strane zväzovalo ruky vedomie, že tím prehrával len tesne. Museli myslieť aj na zadné dvierka a nemohli sa bezhlavo vrhať do útokov.

Slováci hrali aktívne, často boli v útočnej tretine súpera. Fíni ich však umne vytláčali do rohov a k mantinelom a nepúšťali k priamym strelám. Slovenský tlak a stíhacia jazda za gólom vrcholili, Fíni sa už ani netlačili do útoku a vyhadzovali puky do bezpečnej vzdialenosti od svojej bránky. Slovákom nevyšla záverečná power-play, do prázdnej bránky 38 sekúnd pred koncom dal definitívnu bodku Harri Pesonen. 

Podujatia a športovci
Juniorský olympijský tím 2024
2 percent nadacia

Súvisiace

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV