Športové aktuality
4 min. čítania

Slovensko získalo na MEJ vo vodnom slalome v Čunove sedem medailí

Víťazka C1 do 23 rokov Monika Škáchová.
Foto
TASR - Michal Svítok

Bratislava 20. augusta - Sedem medailí vylovili slovenskí reprezentanti z čunovského kanála počas víkendových ME juniorov a ME do 23 rokov vo vodnom slalome. Zlato vybojovala v individuálnej disciplíne v C1 do 23 rokov Monika Škáchová, medailu strieborného lesku pridali juniorská singlistka v C1 Soňa Stanovská a kajakár medzi 23-ročnými Jakub Grigar. Prvé kovy získali reprezentanti Slovenska už v piatok, v hliadkach si striebro vybojovali muži do 23 rokov v C1 i K1, juniorky v C1 a bronz pridali ženy do 23 rokov v C1. "Mám tak ako po každom šampionáte zmiešané pocity. Veľa medailí nám ušlo, ale tri individuálne a štyri tímové hodnotím veľmi pozitívne. Na druhej strane ma teší, že sme mali skoro v každej disciplíne finálovú miestenku. Vystriedali sa nám generácie, takže máme prísľub do budúcnosti," zhodnotil preteky vedúci družstva Slovenska Peter Cibák.

Juniorka Stanovská sa v Čunove predstavila v K1 i C1. V talianskom meste Ivrea získala na MS v prvej disciplíne striebro, v druhej bronz. Zálusk na medailové umiestnenie na oboch frontoch si robila aj na domácej vode, vyšlo to však iba na jedno striebro, ale druhé prišlo v hliadke. "Sklamaná nie som. V tomto roku som mala pri každom štarte medailu. Mám striebro v C1, mám striebro v hliadke, ukázala som, že mám dobrú formu a dúfam, že to bude pokračovať," povedala Stanovská. Spokojnosť netajil ani jej tréner Miroslav Stanovský: "Soňa zažila úspešnú sezónu. Nie sme sklamaní, má vynikajúcu formu. Čakajú ju preteky Svetového pohára a má šancu na štart na svetovom šampionáte medzi dospelými. My si to teraz užívame. Chceli sme získať medailu aj v kajaku, ale je to šport, je to jedna jazda, ale nemá byť z čoho sklamaná." 

Najväčšiu radosť v slovenskej výprave prežívala Škáchová, ktorá si v C1 do 23 rokov vybojovala zlato. Dokonale využila domáce prostredie, v semifinále zajazdila čistú jazdu suverénne najrýchlejšie (103,31). Vo finále dokonca ešte zrýchlila, aj keď ľahko ťukla bránku číslo 11 a druhú Češku Fišerovú zdolala o 3,03 s. "Využila domácu vodu, zajazdila dve krásne jazdy v semifinále aj vo finále. Čakali sme dva roky na takúto príležitosť, išla perfektne," povedal tréner európskej šampiónky Peter Mráz.

Peter Cibák mohol po kontinentálnom šampionáte hodnotiť vystúpenie Slovákov pozitívne, hoci sa z jeho výrazu tváre dali vyčítať aj pocity sklamania. Najväčšie bolo asi po semifinálovej jazde obhajcu titulu v C1 Marka Mirgorodského, ktorý z nej nepostúpil do finále. "Škáchová vystrelila hneď prvým pretekom v sezóne, na ME skončila štvrtá. Na Svetových pohároch jazdila finálové časy, má to rozbehnuté veľmi dobre. Oproti minulému roku zaznamenala kategória juniorov veľký progres. Stanovská keby dala spolu s MS a ME štyri medaily, to by bolo fantastické. Ale aj toto je skvelé. Je to naša budúcnosť v slalome. Uvidíme, ktorá kategória jej pôjde lepšie, či C1, či K1. Jakub Grigar ma potešil, môže ho to nakopnúť a na SP konečne ukáže, čo v ňom je."

Vedúci družstva Slovenska bol spokojný aj s pripravenosťou kanála: "Trať bola veľmi dobrá, obstála by aj keby sa tu jazdili preteky seniorov. Naši pretekári to majú najazdené, ale Čunovo nie je ľahká voda a môže ostatných prekvapiť," uzavrel Peter Cibák.

Najúspešnejšou sa stala výprava Česka s 12 medailami (4-2-6) pred Španielskom 4-0-0, Francúzskom 3-4-2, na štvrté miesto sa zaradilo Slovensko. V doterajšej histórii nazbierali slovenskí slalomári už 79 umiestení na stupňoch (31-20-28).

Juniorský olympijský tím 2024
2 percent nadacia

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV