Športové aktuality
5 min. čítania

Slovenský florbal potrebuje ešte viac individualít ako Michal Dudovič

Profile picture for user Pasuth
Peter
Pašuth
Michal Dudovič je momentálne najvýraznejšia osobnosť slovenského florbalu.
Foto
SZFB.sk/Michal Tarabík

Slovenský florbal sa už naplno usadil v elitnej svetovej osmičke. Aj v nedeľu skončený svetový šampionát vo Švajčiarsku, na ktorom skončila reprezentácia na 7. priečke, však potvrdil, že za absolútnou svetovou špičkou ešte zaostáva. Slovenský florbal ukazuje dlhodobo progres, ak sa chce vyrovnať elite, musí niektoré nastavenia zmeniť.

Slovensko ukončilo svetový šampionát s bilanciou 3 výhry a 4 prehry. S výnimkou osemfinále s Poľskom vždy nastupovalo proti rebríčkovo vyššie postaveným tímom. Nestačilo na tímy z absolútnej svetovej špičky Fínsko (1:8), Švajčiarsko (3:9) a Česko (4:9), prehralo aj s Lotyšskom (5:8). Dvakrát vo Švajčiarsku zdolalo Nórov (7:6, 10:5), raz Poľsko (9:1).

Florbalové MS sú náročné fyzicky i psychicky

„V porovnaní s posledným šampionátom sme hrali lepšie, boli sme na to lepšie aj fyzicky, ale stále je to v porovnaní so špičkou málo. Z môjho pohľadu momentálne patríme vo svete na 6. miesto, keďže v poslednom čase s Nemcami neprehrávame. Bohužiaľ, na turnaji sme sa tentoraz nestretli a oni skončili pred nami,“ povedal tréner Slovenska Radomír Mrázek, ktorého zverencov ku koncu šampionátu trápili aj zdravotné problémy a posledné duely odohral prakticky na dve obrany.

Slovenský florbal patrí medzi najlepšiu osmičku vo svete.
Slovenský florbal patrí medzi najlepšiu osmičku vo svete.
Foto
SZFB.sk/Michal Tarabík

Majstrovstvá sveta vo florbale sú náročné z fyzického i psychického hľadiska. Hráči za deväť dní musia odohrať sedem náročných zápasov. Priestor na regeneráciu je minimálny, aj Slovákom sa stalo, že večer odohrali náročné štvrťfinále s Čechmi a hneď ráno ich čakal zápas v skupine o 5. – 8. miesto s Lotyšmi.

Z psychického hľadiska je náročné aj nastavenie mysle v zápasoch. Najskôr hráte proti tímu, ktorý môžete prekvapiť, potom nastupujete ako jasný favorit. Rozdiely vo svetovom florbale sú stále veľké.

„V zápasoch s tímami zo silnej štvorky sa väčšinu času nedostanete k loptičke. Na druhý deň však musíte tvoriť proti papierovo ľahšiemu súperovi. Dokázali sme sa s tým uspokojivo vyrovnať, v niektorých fázach turnaja sme toto prepínanie zvládli, v niektorých nie,“ priznal český kouč na slovenskej striedačke.

Slovenský florbal sa spolieha na zopár individualít

Slovenský tím sa aj vo Švajčiarsku spoliehal na individuality. Michal Dudovič sa stal druhým najproduktívnejším hráčom turnaja (21 bodov, 11 gólov, 10 asistencií), vysoko v tabuľke bol aj Ronald Gašparík, ktorý skončil s 15 bodmi (8+7) ôsmy. Podobných individualít by slovenský florbal potreboval oveľa viac.

„Aj naše postavenie vo svete je zásluhou možno tucta hráčov, ktorí tvoria os tímu, a nadštandardných jednotlivcov. Dodávajú nám potrebnú kvalitu na zdolávanie súperov z druhého svetového sledu. Nemôžeme byť naivní a mať ružové okuliare, že dnes budeme zdolávať niekoho z elitnej štvorky,“ uviedol Radomír Mrázek.

Slovensko síce v kvalifikácii na MS zdolalo Česko a so Švajčiarmi, Švédmi a Fínmi už v minulosti dosiahlo aj relatívne tesné výsledky.

„Tie výsledky sú skresľujúce. Kým my ideme do týchto zápasov na sto percent, naši súperi na šesťdesiat. Často proti nám skúšajú rôzne varianty hry, hráčov, berú to viac ako prípravu,“ priznal 44-ročný kouč.

Pred slovenským florbalom je ešte dlhá cesta

Slovenský florbal stále čaká dlhá cesta, aby sa vyrovnal špičke.  Za sebou však má oveľa dlhšiu cestu, od rozvoja až na súčasné pozície vo svete. Za posledných desať rokov urobili florbalisti veľký skok a to, čo bolo v roku 2012 nepredstaviteľné, napríklad víťazstvá nad Nórskom, dnes je už bežná realita.

Pred slovenskými florbalistami je ešte dlhá cesta, ak chcú byť medzi špičkou
Pred slovenskými florbalistami je ešte dlhá cesta, ak chcú byť medzi špičkou.
Foto
FB SZFB/Michal Tarabík

Najväčšie rozdiely v porovnaní so špičkou sú vo fyzickej pripravenosti a v práci na klubovej úrovni. Je potrebná ešte systematickejšia práca s hráčmi. Kým súperi skladajú národné tímy z hráčov zopár klubov, na Slovensku to neplatí. Špička sa presunula najmä do českých klubov, doma zostalo len zopár jednotlivcov.

„Ak chce slovenský mužský florbal hrať pravidelne v prvej osmičke, musí produkovať viac konštruktívnych hráčov od obrancov, centrov až po útočníkov. Treba začať poriadne makať na všetkých úrovniach a nespoliehať sa na troch, štyroch hráčov. Takých má ďalších desať mužstiev. Najlepší hráči sú strelci, ale vy k nim potrebujete loptičku dostať. Všetko je to o kvalite tréningu a prístupu trénerov k tréningovému procesu. Rovnako je dôležitá konkurencia medzi hráčmi. Väčší výber, lepšia kvalita a kvantita,“ dodal Mrázek, ktorý si váži všetkých ľudí pracujúcich pre slovenský florbal. Dôležitá však na ceste napredovania bude podľa neho aj zmena uvažovania, aby sa v mládežníckych kategóriách netlačilo na výsledky, ale na konštruktívnu hru adeptov tejto kolektívnej hry.

Šport
Juniorský olympijský tím 2024
2 percent nadacia

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV