Športové aktuality
10 min. čítania

Slovenský návrat na veľkú scénu, Bratislava a Košice budú dejiskami ME v hádzanej mužov

Ľuboš BOGDÁNYI
Tréner slovenskej reprezentácie v hádzanej Peter Kukučka (vľavo) a jej kapitán Ľubomír Ďuriš s maskotom ME v hádzanej mužov.
Foto
TASR/PAVEL NEUBAUER

V roku 1990 sa na Slovensku naposledy hrali zápasy vrcholného seniorského podujatia v hádzanej. Bratislava, Prešov a Žilina vtedy hostili zápasy svetového šampionátu mužov. Bratislava a Košice budú onedlho prvýkrát v ére samostatnosti dejiskom významného hádzanárskeho podujatia v kategórii dospelých – EHF EURO 2022.

Článok vyšiel v novom vydaní tlačeného magazínu Olympic.sk, ktorý sa od 20. decembra 2021 distribuuje všetkým jeho čitateľom.

Elektronická verzia magazínu Olympic.sk.

Od 13. do 30. januára 2022 sa uskutočnia majstrovstvá Európy mužov, ktoré Slovenský zväz hádzanej (SZH) spoluorganizuje s maďarskou stranou. Na kongrese Európskej hádzanárskej federácie (EHF) v škótskom Glasgowe slávila 20. júna 2018 úspech spoločná kandidatúra SR a Maďarska.

„Naša hlavná motivácia bola prostredníctvom šampionátu spropagovať hádzanú na Slovensku a ukázať, že je to v Európe naozaj veľký šport. Posledný veľký šampionát sa u nás odohral v roku 1990. Odvtedy už ubehlo veľa času. Cítime, že najmä v médiách nie je o náš šport, respektíve o všetky halové športy, záujem. Radi by sme týmto šampionátom vzbudili pozornosť médií a fanúšikov na Slovensku. Zároveň chceme ukázať našu domovinu ako sebavedomú, modernú krajinu schopnú zorganizovať veľké podujatia,“ hovorí prezident SZH Jaroslav Holeša.

Šéf slovenskej hádzanej priznal, že s organizáciou súvisia aj nemalé starosti. „Tie nám robí pandémia. Už druhý rok likviduje naše podporné aktivity, predovšetkým školské projekty, marketing a, samozrejme, predaj vstupeniek, ktorý je jediným naším príjmom. Momentálne je ďaleko za očakávaním, najmä z dôvodov neistoty z vývoja pandémie, obmedzení cestovného ruchu a v neposlednom rade aj vzhľadom na režim účasti divákov na hromadných podujatiach. Sme halový šport a o to sú tie problémy násobne väčšie,“ hovoril Holeša v čase, keď ešte nebolo jasné, či a v akom počte sa diváci na tribúny dostanú.

BENEFITY ZÁVISLÉ OD ÚSPECHU

ME v hádzanej mužov
Zimný štadión Ondreja Nepelu si Slováci otestovali aj v Euro Cupe proti Španielsku.
Foto
TASR/MARTIN BAUMANN

ME 2022 majú priniesť benefity aj pre slovenskú hádzanú. „Budú závisieť od úspešnosti podujatia. Z organizačného hľadiska je to hlavne propagácia Slovenska, slovenskej hádzanej a celkovo slovenského športu. Predchádzajúci kontinentálny šampionát v roku 2020 si kumulatívne pozrelo celosvetovo 1,6 miliardy televíznych divákov, v priemere 34 miliónov na jeden zápas. Šampionát vysielali v 166 krajinách sveta a celková návštevnosť na zápasoch bola vyše pol milióna divákov. To je enormný zásah,“ konštatuje Holeša.

Podľa slov šéfa SZH športová stránka závisí od schopnosti nášho tímu postupovať na turnaji a on verí, že naše družstvo bude úspešné. „Naším jediným želaním je, aby sa šampionát na území Slovenska vôbec odohral, nech je bez akýchkoľvek problémov a aby na ňom v závislosti od situácie bolo čo najviac divákov,“ zaželal si zopár týždňov pred začiatkom ME šéf SZH.

ZÁKLADNÉ SKUPINY ME 2022

A-SKUPINA (Debrecín): Slovinsko, Dánsko, Severné Macedónsko, Čierna Hora.

B-SKUPINA (Budapešť): Portugalsko, Maďarsko, Island, Holandsko.

C-SKUPINA (Szeged): Chorvátsko, Srbsko, Francúzsko, Ukrajina.

D-SKUPINA (Bratislava): Nemecko, Rakúsko, Bielorusko, Poľsko.

E-SKUPINA (Bratislava): Španielsko, Švédsko, Česko, Bosna a Hercegovina.

F-SKUPINA (Košice): Nórsko, Rusko, Slovensko, Litva.

MUSÍME SPOLUPRACOVAŤ SO SUSEDMI

Možnosť zorganizovať vrcholné podujatie v olympijskom športe, obzvlášť v seniorskej kategórii, nie je na Slovensku bežná záležitosť. „Prvá podmienka je športová infraštruktúra. Pre palubovkové športy sú z pohľadu reglementov veľkých podujatí v hre len obe hokejové haly v Bratislave a v Košiciach. A aj to len na skupinovú fázu, takže tu prichádza do úvahy len spoluorganizácia s niekým z našich susedov,“ upozorňuje Jaroslav Holeša.

V blízkej budúcnosti ani nepredpokladá výstavbu veľkej haly, ktorá by spĺňala nároky na takéto podujatia. V záujme športu na Slovensku je momentálne skôr potreba dobehnúť investičný dlh voči športovej infraštruktúre tak, aby šport vôbec mohol existovať.

Organizátori čelili v prípravách rôznym prekážkam, trápila ich predovšetkým finančná stránka. Aj vzhľadom k účasti či neúčasti divákov a rôznym obmedzeniam museli niekoľkokrát modifikovať plány.

MAĎARSKÝM ORGANIZÁTOROM SA DÝCHA OVEĽA ĽAHŠIE

V Maďarska je situácia úplne iná. „Na výstavbu novej multifunkčnej arény v Budapešti s kapacitou 20 022 divákov, novej haly v Szegede pre 8000 divákov, novej haly v Tatabányi pre 7000 divákov a rekonštrukcie 10-tisícovej haly v Debrecíne preinvestovali spolu 370 miliónov eur. Na zabezpečenie organizácie šampionátu maďarská vláda poskytla ďalších 12 miliónov eur,“ priblížil Holeša.

Hádzanársky šampionát, ktorého rozpočet slovenskej časti bol deklarovaný vo výške šesť miliónov eur, je predo dvermi. „Príjmová časť sa nenapĺňa podľa predpokladov spred pandémie. Situácia vyzerá komplikovane, čo je veľmi diplomatické vyjadrenie skutočného stavu. Privítali by sme minimálne takú pomoc, akú dostali MS v ľadovom hokeji v roku 2019. A to nielen preto, že je to porovnateľné podujatie, ale predovšetkým z dôvodu pandémie, ktorá nám veľmi skomplikovala organizáciu,“ priznáva prezident SZH.

Momentálna finančná situácia si vyžaduje improvizáciu. „Neustále musíme meniť naše plány. Pri predchádzajúcich šampionátoch bolo viac ako 50 percent divákov zo zahraničia. To v súčasnosti nie je možné. Režim vstupu len zaočkovaných by nám tiež odobral potencionálnych fanúšikov.“

Prípravu ME dostali na starosť ľudia, ktorí úspešne zorganizovali hokejové majstrovstvá sveta v rokoch 2011 a 2019. „V prvom rade je pre nás pocta, že nás na základe pozitívnych skúsenosti z hokeja oslovili, aby sa sme podieľali na príprave hádzanárskeho šampionátu. Výhodou pre nás je, že hádzanárske ME sa konajú v tých istých halách v Bratislave a Košiciach, využívajú sa aj rovnaké hotely,“ hovorí predseda predstavenstva organizačného výboru EHF EURO 2022 Igor Nemeček.

PREMENA HOKEJOVÝCH HÁL NA HÁDZANÁRSKE STOJÍ VEĽA

Steel aréna
Ani prostredie Steel arény nie je pre slovenskú reprezentáciu neznáme
Foto
TASR/ROMAN HANC

Každý turnaj má svoje špecifiká. Aj pri blížiacom sa januárovom čelia organizátori rôznym výzvam. Vždy je však prvoradá kvalitná organizácia. „Je veľa vecí, ktoré musíme riešiť takpovediac od piky. Napríklad vybavenie akreditačného a ďalších centier. Kým pri hokeji nám celé technické a materiálne vybavenie dodala Medzinárodná hokejová federácia, pri EHF to neplatí a musíme si to zabezpečiť sami. Veľké nároky sú na televízne štúdiá. Pri hokeji sú umiestnené na pevných miestach, teraz nás čakajú rôzne stavby štúdií. Zápasy bude snímať oveľa viac kamier. Celkovo je nastavenie haly iné a pre nás nové. Stojí nás to veľké náklady,“ upozorňuje Nemeček.

A dodáva, že na prípravu hál nemajú organizátori veľa času: „Hádzanársky šampionát sa koná počas rozbehnutej zimnej sezóny. Nie je jednoduché sa vkliniť na hokejové štadióny. V máji býva počas hokejových MS pekné počasie. Ale teraz môže napadnúť sneh, vzniknúť poľadovica... Musíme byť pripravení aj napríklad na odpratávanie snehu spred hál. V Bratislave máme na rozdiel od ostatných dejísk dve skupiny. Hrať sa bude každý deň, o to to bude náročnejšie.“

VÝZVA VYROVNAŤ SA MAĎAROM

Zaujímavo vyznieva aj porovnanie príprav na Slovensku a v Maďarsku. „My ideme robiť šampionáty v existujúcich halách. Maďari majú dve nové a jednu zrekonštruovanú. V Maďarsku je v súvislosti so šampionátom pozornosť a podpora zo strany štátu na vysokej úrovni. EHF vyžaduje, aby boli ME na rovnakej úrovni v oboch krajinách. To je pre nás výzva, aby sme sa z organizačnej stránky vyrovnali. Chceme usporiadať šampionát tak kvalitne a úspešne ako Maďari. Oni síce robia aj rôzne sprievodné a kultúrne podujatia, ale my môžeme vyskakovať len do výšky toho, na čo máme,“ priblížil Nemeček.

Ľudia z organizačného výboru slovenskej časti šampionátu majú dostatok skúseností, ale aj tak sa ocitli v novej situácii, ktorú priniesla pandémia koronavírusu.

Veľká vec s nezabudnuteľnými okamžikmi

Organizácia šampionátu má značný význam aj pre reprezentáciu usporiadateľskej krajiny. „Už len samotná účasť na MS či ME je veľká vec pre celú krajinu. Šampionát sa u nás koná po dlhej dobe. Je niečo iné hrať na takomto významnom turnaji niekde v cudzine a iné doma. V domácom prostredí je to nepochybne viac, turnaj naberá na vážnosti, získava väčší rozmer a pre každého aktéra prináša nezabudnuteľné okamihy,“ tvrdí hlavný kouč slovenskej mužskej reprezentácie Peter Kukučka.

Od pridelenia EHF EURO 2022 už uplynulo takmer tri a pol roka, ale prípravu novotvoriaceho sa družstva pod vedením Petra Kukučku pribrzdila pandémia COVID-19. „Nechceme však hľadať výhovorky. Všetci sme v podobnej situácii. Snažíme sa dobehnúť zameškané. Za posledné obdobie sme odviedli kus práce, posunuli sme sa ďalej a teraz bude dôležité to aj ukázať na ihrisku.“

SLOVENSKO NA ME 2022

Štvrtok 13. januára 2022: Slovensko – Nórsko (20.30, Košice)

Sobota 15. januára 2022: Slovensko – Litva (18.00, Košice)

Pondelok 17. januára 2022: Slovensko – Rusko (18.00, Košice)

Do ďalšej fázy postúpia prvé dva tímy zo skupiny, ktoré nastúpia v Bratislave na zápasy 20., 21., 23. a 25. januára 2022.

ME v hádzanej mužov
Prezident SZH Jaroslav Holeša a tréner Peter Kukučka veria v úspešné vystúpenie Slovenska.
Foto
SZH

Slovenský mužský reprezentačný tím sa na vrcholnom podujatí predstaví po 10 rokoch. Vtedy sa prebojoval medzi 16 najlepších starého kontinentu. Teraz sa na ME predstaví až 24 tímov.

„Je to už dlhý čas. Odvtedy sa 90 percent tímu vymenilo. V súčasnom hráčskom kádri sú pamätníkmi T. Urban, Ľ. Ďuriš a P. Hruščák, prípadne O. Rábek. Bolo to náročné obdobie, počas ktorého sme mali problémy prebojovať sa z kvalifikácie na záverečný turnaj. Nemusíme si dávať ružové okuliare. Vieme, že to nie je ideálna situácia. Menší záujem detí sa prejavuje aj na tejto úrovni. Hráči sa vyberajú do reprezentácie ťažšie. Hoci sme klesli v porovnaní s obdobím našej účasti na ME 2012 v Srbsku, potrebujeme to dohnať. Hádzaná v Európe sa posunula. Je rýchla, dynamická, hráči musia byť ešte fyzicky pripravenejší. Dôležité je zachytiť nové trendy, aby sa naša mládež bavila hádzanou,“ poznamenal Kukučka.

Výkonnostná a výsledková stránka sú spojené nádoby. ME dávajú Slovákom možnosť ukázať, že sa posunuli ďalej v oboch týchto aspektoch. „Som presvedčený o kvalitách nášho tímu. Dôležité bude zvládnuť turnaj aj z psychickej stránky, vyrovnať sa s dvojnásobným tlakom, lebo je to v domácom prostredí. Chceme ukázať, že aj my vieme hrať dobrú hádzanú.“

Šport
Tagy
Juniorský olympijský tím 2024
2 percent nadacia

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV