Športové aktuality
3 min. čítania

Slovenský olympijský výbor uzavrel dohodu o spolupráci s Univerzitou Mateja Bela v Banskej Bystrici

Ľubomír Souček

BRATISLAVA 28. marca (SOV) – Na pôde Slovenského olympijského výboru (SOV) bola v utorok podpísaná dohoda o spolupráci medzi SOV a Univerzitou Mateja Bela (UMB) v Banskej Bystrici. Dohodu podpísali prezident SOV Anton Siekel a rektor UMB Vladimír Hiadlovský. Jej predmetom je predovšetkým vzájomná spolupráca v oblasti vzdelávania a prípravy absolventov UMB.
 
V rámci oficiálnej spolupráce SOV okrem iného umožní študentom univerzity bezplatné odborné stáže na pracovisku (jedna sa bude realizovať už v najbližšom čase) a na podujatiach SOV, poskytne im asistenciu pri výskumnej, vývojovej a ďalšej tvorivej činnosti v procese spracovania ich záverečných prác aj pri práci na vedeckých projektoch a grantoch, a v prípade záujmu navrhne svojich odborníkov ako konzultantov a oponentov bakalárskych, diplomových, dizertačných alebo vedecko-výskumných prác. UMB zase bude odborníkov SOV pozývať na svoje expertné a vedecké podujatia.
 
Pri slávnostnom akte boli prítomní aj generálny sekretár SOV Jozef Liba, vedúci katedry medzinárodných vzťahov a diplomacie UMB Peter Terem a ďalší pedagóg z UMB Ivan Štulajter, ktorý je aj členom komisie medzinárodných vzťahov SOV. Predstavitelia SOV aj UMB v následnej debate konštatovali, že spolupráca medzi oboma inštitúciami sa neformálne realizovala už v minulosti, teraz sa však dostáva na oficiálnu bázu a nadobudne širšie rozmery. „Podpis tejto dohody nám dáva aj silnejšiu pozíciu do budúcich rokovaní s inými partnermi,“ konštatoval Peter Terem.

Spoločná fotografia na záver stretnutia na pôde SOV: zľava Ivan Štulajter, Vladimír Hiadlovský, Anton Siekel, Peter Terem a Jozef Liba. FOTO: ĽUBOMÍR SOUČEK
Spoločná fotografia na záver stretnutia na pôde SOV: zľava Ivan Štulajter, Vladimír Hiadlovský, Anton Siekel, Peter Terem a Jozef Liba.
Foto
ĽUBOMÍR SOUČEK

Medzi absolventmi magisterského štúdia UMB v odbore medzinárodných vzťahov a diplomacie je aj členka Medzinárodného olympijského výboru (MOV) na Slovensku a úspešná strelkyňa Danka Barteková, ktorej pri etablovaní v olympijských kruhoch predčasom výrazne pomohol SOV. Vo svojej diplomovej práci sa v slovenských pomeroch priekopnícky venovala športovej diplomacii a vplyvu športu na medzinárodnú diplomaciu. Fakt, že v prípade SOV a UMB spolupráca trvá už dlhšie, potvrduje aj skutočnosť, že medzi jej konzultantmi pri tvorbe práce boli odborníci z oboch inštitúcií.
 
Zástupcovia Univerzity Mateja Bela prezradili, že úspešný príklad Danky Bartekovej motivoval viacero študentov a výrazne posilnil ich záujem o oblasť športovej diplomacie – diplomové práce s týmto zameraním výrazne pribúdajú. Podľa Petra Terema športová diplomacia predstavuje obrovskú tému do budúcnosti – a nielen pre mladých študentov, ale aj v rámci celoživotného vzdelávania. Ivan Štulajter infomoval, že zatiaľ to ešte nie je študijný odbor, ale povinne voliteľný predmet pre prvý ročník magisterského štúdia, má však potenciál stať sa akreditovaným odborom. A UMB, ktorá má viacero fakúlt, umožňuje študentom či doktorandom venovať sa mu aj interdisciplinárne.
 
Prezident SOV Anton Siekel v debate uviedol, že vo sfére športovej diplomacie u nás zatiaľ za podceňovaný považuje jej ekonomický rozmer. Podľa neho by sa študenti UMB mohli zamerať napríklad na analýzy, čo pre krajinu a jej ekonomiku prináša organizácia veľkých športových podujatí. Povedal, že pri návšteve Bruselu bol príjemne prekvapený, keď zistil, aby veľký význam prisudzuje Európska únia športu. Myslí si, že SOV by s výhľadom do budúcnosti mal posilniť svoju medzinárodnú agendu.

Partneri projektu
Erasmus+
Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV