Športové aktuality
5 min. čítania

Slovenský olympijský výbor zostavil Juniorský olympijský tím, na rok ho podporí sumou 50-tisíc eur

Ľubomír Souček

Bratislava, 26. októbra 2017 (SOV) – Slovenský olympijský výbor (SOV) zostavil z 21 výsledkovo medzinárodne najúspešnejších mládežníckych športovcov za uplynulých 12 mesiacov Juniorský olympijský tím (JOT), ktorý podporí na jeden rok zo svojich marketingových zdrojov sumou celkovo 50-tisíc eur. Cieľom programu je podporovať mladých športovcov v dorasteneckom či juniorskom veku v rozvoji ich športovej kariéry a utvoriť im na to vhodné podmienky. Desiatka členov JOT sa zúčastnila na štvrtkovej tlačovej besede spojenej s prezentáciou projektu JOT v bratislavskom hoteli Gate One.

Slovenský olympijský výbor už niekoľko rokov podporuje prostredníctvom svojich programov alebo Nadácie SOV talentovaných športovcov. Popri grantovom programe Nadácie SOV „Ukáž sa!“, ktorý je zameraný na podporu mládeže vo veku od 12 do 18 rokov a zohľadňuje aj sociálne aspekty, prichádza SOV aktuálne s projektom Juniorského olympijského tímu.

Medzi členmi JOT je aj nádejný cyklista Matúš Štoček. FOTO: SOV/JOT
Medzi členmi JOT je aj nádejný cyklista Matúš Štoček.
Foto
SOV/JOT

„Na rozdiel od projektu ,Ukáž sa!´ sme sa pri výbere do JOT zamerali len na doterajšiu výkonnosť mladých talentov. Vybrali sme tých športovcov, u ktorých vidíme veľkú perspektívu ďalšieho rastu. SOV nemôže preberať celkovú zodpovednosť za športovo talentovanú mládež namiesto niekoho iného, ale považovali sme za správne podporiť aspoň niektoré mladé talenty. Pomôžeme im v dôležitej fáze prechodu z juniorskej do seniorskej kategórie. Verím, že z niektorých z nich sa zanedlho stanú známe tváre slovenského športu,“ povedal na tlačovke prezident SOV Anton Siekel.

Každý slovenský zväz olympijského športu mohol do JOT navrhnúť maximálne dvoch športovcov. Zväzy spolu navrhli 46 kandidátov, pričom deklarovali aj ich vysokú medzinárodnú úspešnosť. Návrhy posúdilo najprv športové oddelenie a potom športová rada SOV, ktorá vybrala 21 veľmi perspektívnych mladých športovcov (v jednom prípade ide o dvojicu) z letných aj zimných odvetví. Návrh následne schválil výkonný výbor SOV. Týmto športovcom poskytne SOV pravidelne počas jedného roka finančnú dotáciu – štipendium vo výške 200 eur mesačne na každého. Tá je určená na ich ďalšiu športovú prípravu.

Džudo v Juniorskom olympijskom tímu zastupujú medailisti z tohtoročného EYOF Denis Turac a Nina Geršiová. FOTO: TOMÁŠ TURČAN
Džudo v Juniorskom olympijskom tímu zastupujú medailisti z tohtoročného EYOF Denis Turac a Nina Geršiová.
Foto
TOMÁŠ TURČAN

„Už od svojho zvolenia do funkcie prezidenta SOV som niekoľkokrát pripomenul, že dôležitou prioritou SOV musí byť podpora športovcov, najmä olympionikov. Aby sme si však vychovali novú generáciu úspešných slovenských reprezentantov, je nevyhnutné podchytiť si už dnes mládežníckych športovcov, ktorí preukazujú talent a majú za sebou výsledky. Som presvedčený, že utvorením Juniorského olympijského tímu sa nám to podarilo,“ hovorí prezident SOV Anton Siekel.

Hlavnými kritériami zaradenia do JOT boli medzinárodná úspešnosť mladých talentov na vrcholných podujatiach ich vekovej kategórie v období od 29. septembra 2016 do 28. septembra 2017 a dátum narodenia od 1. januára 1999. „Výber členov SOT sme robili v troch fázach, pričom sme zohľadňovali najhodnotnejšie výsledky na relevantných vrcholných podujatiach. Medzi vybranými je deväť medailistov z vrcholných mládežníckych súťaží – MS, ME, resp. EYOF – v príslušných vekových kategóriách, ďalších šesť sa na nich umiestilo do piateho miesta. Ďalší zase dosiahli výrazné úspechy na súťažiach Svetového pohára,“ uviedol na tlačovej besede športový riaditeľ SOV Roman Buček.

Projekt Juniorského olympijského tímu má dvoch ambasádorov z radov majstrov sveta – kajakárku na divokej vode Janu Dukátovú a hokejového brankára Jána Lašáka. Lašák sa členom SOT aj novinárom prihovoril prostredníctvom videozáznamu, v ktorom povedal, že prechod z juniorskej kategórie medzi dospelých je ťažký v každom športe, a preto je každá podpora dôležitá. Jana Dukátová prišla osobne a vyznala sa: „Keď som ja bola vo fáze prechodu z juniorskej do seniorskej kategórie, bola som zaradená medzi štipendistov Olympijskej solidarity MOV. Znamenalo to pre mňa veľmi veľa nielen z hľadiska materiálnej podpory, ale aj ako obrovská psychická vzpruha. Členom JOT preto odkazujem, že ich vybranie do tímu naozaj niečo znamená a nech ho berú ako obrovskú motiváciu do budúcnosti. Prechod z juniorskej do seniorskej kategórie je o dvoch veciach – prvou je nutnosť zapnúť na dvesto percent a druhou trpezlivosť, pretože môže trvať aj niekoľko rokov, kým sa človek adeptuje na tú zmenu.“

Do JOT sa dostala aj dvojnáosbná dorastenecká majsterka Európy v boxe Jessica Triebeľová. FOTO: SOV/JOT
Do JOT sa dostala aj dvojnáosbná dorastenecká majsterka Európy v boxe Jessica Triebeľová.
Foto
SOV/JOT

Ako motivátor mladých športovcov sa na tlačovke a prezentácii JOT zúčastnil aj triatlonový olympionik Richard Varga. „Tiež som mal možnosť čerpať štipendium Olympijskej solidarity MOV a bolo to úžasné. Celý život za mnou niekto stál – najprv rodičia, potom klub, MOV a Slovenský olympijský výbor. Za Juniorským olympijským tímom stojí SOV, čo je skvelé. Užívajte si to!,“ odkázal členom JOT.

Extra motiváciu pre členov JOT predstavuje možnosť, ktorú SOV ponúka jednému z nich – a to je zájazd pre dve osoby na ZOH 2018 v Pjongčangu! Od 1. do 30. novembra sa totiž na webovej stránke www.juniorskytim.sk uskutoční hlasovanie o tom, kto z členov JOT si najviac zaslúži cestu na olympiádu. Odmenený výletom do Pjongčangu bude aj jeden z vyžrebovaných hlasujúcich.

Zoznam členov Juniorského olympijského tímu (od 1. novembra 2017): Kristína Jesenská (triatlon), Gabriela Gajanová, Andrej Paulíny (atletika), Jessica Triebeľová (box), Samuel Jaroš (snoubording), Matúš Jedinák (rýchlostná kanoistika), Eliška Mintálová (vodný slalom), Nina Geršiová, Denis Turac (džudo), Matúš Štoček (cestná cyklistika), Vanesa Hocková (športová streľba), Tatiana Kukuľková (stolný tenis), Nikola Seničová (vzpieranie), Lucia Halušková (ľadový hokej), Mia Tarcalová (bedminton), Adam Černek (plávanie), Samuel Revúcky (zjazdové lyžovanie), Adam Štiffel, Jakub Popelka (veslovanie), Zsuzsanna Molnár (zápasenie), Jozef Hušla (sánkovanie).

Na prezentácii projektu Juniorského olympijského tímu sa zúčastnilo 10 z jeho 21 členov. Na spoločnej fotografii sú aj s prezidentom SOV Antonom Siekelom a s olympionikmi Janou Dukátovou a Richardom Vargom. FOTO: ANDREJ GALICA
Na prezentácii projektu Juniorského olympijského tímu sa zúčastnilo 10 z jeho 21 členov. Na spoločnej fotografii sú aj s prezidentom SOV Antonom Siekelom a s olympionikmi Janou Dukátovou a Richardom Vargom.
Foto
ANDREJ GALICA

Juniorský olympijský tím 2024
2 percent nadacia

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV