Šport a olympizmus
9 min. čítania

Slovenský šport sa už rok vyrovnáva s veľkými obmedzeniami

Profile picture for user Pasuth
Peter
Pašuth
Foto
TASR/JÁN KROŠLÁK

Keď 9. marca 2020 Ústredný krízový štáb rozhodol o zákaze organizácie všetkých športových podujatí na Slovensku, len málokto predpokladal, že obmedzenia budú trvať viac ako rok. Športovci rešpektujú dôležitosť opatrení na zabránenie šírenia pandémie choroby COVID-19, avšak pravidelné tréningy a súťaže mnohým chýbajú.

Plnohodnotne športovať dnes môžu len profesionálni športovci a držitelia dekrétu kandidáta štartu na olympijských a paralympijských hrách v Tokiu. Trpia amatérski športovci a predovšetkým mládež.

Rozhodnutím Ústredného krízového štábu z 9. marca 2020 boli s okamžitou platnosťou zakázané všetky športové akcie vrátane organizovanej i neorganizovanej športovej aktivity s výnimkou individuálneho pobytu v prírode. Slovenský šport a predovšetkým športové kluby a zväzy sa dostali do jedného z najťažších období vo svojej histórii. Šport sa stále podrobuje skúške, na ktorú nebol vopred pripravený a na ktorú sa nedalo ani rýchlo adaptovať. Počas posledného roka sa ukázali ľudské povahy, kríza nastavila športovému prostrediu zrkadlo a bola previerkou jeho schopností.

Od 9. marca 2020, keď prišlo na Slovensku prvýkrát k úplnej výluke športového života, sa opatrenia pre športovcov a možnosti športovania viackrát menili. Pôvodné opatrenie bolo vydané predbežne na dva týždne, napokon sa však pre obavy zo šírenia koronavírusu poriadne natiahlo. Počas predošlých dvanástich mesiacov sa obmedzenia viackrát menili, plnohodnotný športový život sa za rok neobnovil. Počas leta boli síce možnosti športovať dostatočné, ale s príchodom jesene a najmä zimy sa výrazne sprísnil prístup na športoviská.

Dôsledky opatrení na zabránenie šírenia choroby COVID-19 a vírusu SARS-CoV-2 pre športové kluby i národné športové zväzy sú a ešte budú ďalekosiahle. Opatrenia totiž znamenali okamžité ukončenie väčšiny prebiehajúcich slovenských súťaží na všetkých výkonnostných úrovniach pre sezónu 2019/20. Ďalší ročník síce mnohí začali, avšak po 15. októbri s výnimkou jedenástich súťaží v piatich kolektívnych športoch boli všetky ostatné prerušené a mnohé z nich pravdepodobne nespoznajú druhý rok po sebe víťaza.

Trpeli mnohé športy, najviac však pravdepodobne plávanie. Dlhé výpadky z tréningov neprospievajú plavcom, na Slovensku počas predošlých dvanástich mesiacov boli bazény otvorené len minimum času.

Fanúšikovia na tribúnach mohli byť po 9. marci 2020 len od polovice júna do konca septembra. Aj pre divákov platili obmedzenia a hľadiská sa nemohli naplniť do plnej kapacity. Výpadky zo vstupného sú pre kluby citeľné, doteraz im ich ani nikto nekompenzoval.

Vďaka iniciatíve Slovenského olympijského a športového výboru vzniklo po 17. novembri v Olympijskom tréningovom centre x-bionic sphere v Šamoríne karanténne športové stredisko, v ktorom sa môžu pripravovať zástupcovia jednotlivých športov. Šamorín pomohol najmä plavcom, pre ktorých to bol dlho jediný otvorený bazén na Slovensku. Od januára zasadá Krízový štáb pre šport, ktorý inicioval SOŠV. Aj prostredníctvom jeho rokovaní sa podarilo vybaviť výnimky pre kandidátov štartu na olympijských a paralympijských hrách v Tokiu, uvažuje sa aj o obdobnom dekréte reprezentanta.

Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR už predstavilo aj športový semafor, ktorý ukazuje, ako bude vyzerať športový život v čase uvoľňovania opatrení. Dnes je celé Slovensko v čiernej zóne, preto semafor ešte nie je využívaný.

Slovenský šport sa za posledný rok výrazne zmenil. Športové zväzy pred zopár mesiacmi prijímali jedno opatrenie za druhým, aby sa mohli konať súťaže a ligy. Podrobný opis opatrení v jednotlivých športoch a ich špecifikácii by zabral možno aj niekoľko kníh. Dnes sú v mnohých športoch zbytočné, keďže povolené je len minimum podujatí. Na Slovensku sa síce uskutočnili aj významné podujatia (Okolo Slovenska v cyklistike, atletický míting P-T-S, Dudinská päťdesiatka v chôdzi, Svetový pohár v zjazdovom lyžovaní žien, IBU Cup v biatlone), avšak sprevádzali ich prísne protipandemické opatrenia.

Pandémia pravdepodobne zmení samotné fungovanie nášho športu i čiastočne aj nástroje jeho financovania. Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR vzhľadom na mimoriadnu situáciu, spôsobenú pandémiou COVID-19, vyzvalo športové zväzy, aby s poskytnutými prostriedkami hospodárili ešte zodpovednejšie, šetrnejšie a účelnejšie ako inokedy. Postihnutá je celá športová obec. Najviac azda deti a mládež, mnohí totiž nevidia cieľ, prečo by sa mali pripravovať a trénovať.

Keď sa skončí súčasná pandémia, slovenský šport bude čeliť veľkým výzvam.

CHRONOLÓGIA OBMEDZENÍ V SLOVENSKOM ŠPORTE POČAS PANDÉMIE COVID-19

8. marca 2020:

- Ústredný krízový štáb SR zrušil ČSOB Bratislava Marathon 2020, plánovaný na prvý aprílový víkend, neskôr jeho nový termín stanovili na 5. - 6. septembra 2020.

9. marca 2020:

- Ústredný krízový štáb SR vydal nariadenie okamžitého zákazu usporiadania všetkých športových podujatí v krajine, najskôr na dva týždne, postupne sa toto nariadenie predlžovalo.

- Slovenský tenisový zväz s okamžitou platnosťou pozastavil všetky turnaje na Slovensku vo všetkých vekových kategóriách a triedach.

- Slovenský zápasnícky zväz zrušil majstrovstvá Slovenska v zápasení grécko-rímskym štýlom, ktoré sa mali konať 14. marca v Šamoríne.

- Únia ligových klubov po rozhodnutí Ústredného krízového štábu prerušila Fortuna ligu, Slovenský futbalový zväz svoje súťaže od II. ligy mužov.

- Slovenský zväz ľadového hokeja odložil na neurčito zápasy najvyššej súťaže Tipsport Ligy, Slovenskej hokejovej ligy, extraligy žien a juniorov a ďalších súťaží.

10. marca 2020:
Slávnostné vyhlásenie výsledkov tradičnej ankety denníka Pravda a Slovenského futbalového zväzu Futbalista roka 2019 v Šamoríne (23. marca) zrušili

11. marca 2020:

Zástupcovia klubov Tipsport Ligy rozhodli o predčasnom ukončení najvyššej slovenskej hokejovej súťaže, v sezóne 2019/2020 napokon majstra nevyhlásili.

12. marca 2020:

- Účastníci Slovenskej basketbalovej ligy rozhodli o predčasnom ukončení sezóny.

- Slovenský futbalový zväz oficiálne požiadal UEFA o preloženie barážového duelu o postup na ME 2020 proti Írsku, ktorý sa mal hrať 26. marca.

13. marca 2020:

- Hracia komisia Slovenskej basketbalovej asociácie rozhodla o predčasnom ukončení extraligy žien, titul udelili víťazkám základnej časti MBK Ružomberok.

-  Slovenská volejbalová federácia predčasne ukončila všetky súťaže bez udelenia majstrovských titulov v extralige mužov a žien.

-  Medzinárodná hokejová federácia zrušila všetky svetové šampionáty do 18 rokov, vrátane turnaja A-skupiny I. divízie MS v Spišskej Novej Vsi.

30. marca 2020:

- Výkonný výbor Slovenského zväzu hádzanej rozhodol o predčasnom ukončení súťažného ročníka 2019/2020, v mužskej extralige a MOL lige žien tituly neudelili.

22. apríla 2020:
- Na základe rozhodnutia ústredného krízového štábu z 21. apríla na Slovensku otvorili vonkajšie športoviská bez šatní a sociálnych zariadení.

6. mája 2020:

- Augustový kvalifikačný hokejový turnaj o účasť na ZOH 2022 v Bratislave odložili o rok, nový termín je 26. - 29. augusta 2021.

7. mája 2020:

- Európsky olympijský festival mládeže v Banskej Bystrici odložili z júla 2021 o rok na nový termín od 24. do 30. júla 2022.

8. mája 2020:

- Augustové tretie kolo Svetového pohára vo vodnom slalome v Liptovskom Mikuláši zrušili bez náhradného termínu.

18. mája 2020:

- Predseda vlády SR Igor Matovič oznámil, že v rámci štvrtej fázy uvoľňovania opatrení môžu byť od 20. mája otvorené vnútorné plavárne a športoviská pre organizované športové kluby. Zároveň povolili aj prevádzkovanie kontaktných športov vo vonkajších priestoroch bez šatní a obecenstva

28. mája 2020:

- Výkonný výbor Slovenského futbalového zväzu odhlasoval zákaz všetkých súťaží mládeže, žien a dievčat do konca súťažného ročníka 2019/2020.

3. júna 2020:
- Na Slovensku povolili športové súťažné podujatia a otvorili sa aj všetky vnútorné športoviská pre verejnosť.

13. júna 2020:

- Najvyššia slovenská futbalová súťaž Fortuna liga odštartovala po vyše trojmesačnej pauze spôsobenej koronakrízou zápasmi 1. kola skrátenej nadstavby.

26. júna 2020:  

- Na valnom zhromaždení Slovenského olympijského a športového výboru predĺžili funkčné obdobie prezidenta Antona Siekela o rok do novembra 2021, dôvodom bolo posunutie OH v Tokiu.

1. júla 2020:

- Na Slovensku povolili športové súťažné podujatia s viac ako tisíc účastníkmi za podmienky dodržania šachovnicového sedenia.

9. júla 2020:

- Sekcia divokých vôd Slovenskej kanoistiky pre pandémiu prerušila reprezentačnú sezónu 2020 a rozhodla o neúčasti na medzinárodných podujatiach

28. augusta 2020:

- Septembrový ČSOB Bratislava Marathon zrušili na základe epidemiologickej situácie v hlavnom meste, uskutočnil sa iba vo virtuálnej podobe.

1. septembra 2020:

- Predbežne do 1. októbra na Slovensku zakázali hromadné športové podujatia s účasťou 1000 a viac divákov a tiež interiérové podujatia nad 500 ľudí.

1. októbra 2020:

- Na základe rozhodnutia Ústredného krízového štábu a Vlády SR sa športové podujatia mali konať s maximálnym limitom 50 účastníkov.

15. októbra 2020:

- Na Slovensku sa nemohli konať hromadné podujatia vrátane športových, výnimku dostalo jedenásť súťaží vo futbale, hokeji, volejbale, hádzanej a basketbale. Športovci síce mohli trénovať, na jednom športovisku však mohlo byť najviac šesť ľudí.

17. novembra 2020:

- Činnosť začalo karanténne stredisko pre šport v Šamoríne, ktoré pomohlo predovšetkým plavcom.

1. januára 2021:

- Do platnosti vstúpili prísnejšie opatrenia, ktoré prakticky platia doteraz. Povolený je individuálny šport v prírode a profesionálne ligové súťaže. Výnimku majú za presne stanovených prísnych podmienok aj hromadné podujatia.

22. januára 2021:

- Úrad verejného zdravotníctva schválil vo vyhláške vydávanie Dekrétu kandidáta štartu na olympijských a paralympijských hrách, ktorý uľahčil jeho držiteľovi návštevu športovísk.

26. februára 2021:

- Ministerstvo školstva predstavilo COVID semafor pre šport. (pp/tasr)

Juniorský olympijský tím 2024
2 percent nadacia

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV