Športové aktuality
Poznaň
3 min. čítania

Slovenský štvorkajak na 500 m získal na ME striebro, Petrušová v K1 na 1000 m bronz

Členovia strieborného štvorkajaka na 500 m - zľava Adam Botek, Csaba Zalka, Denis Myšák a Samuel Baláž.
Foto
Slovenská kanoistika

Slovenský štvorkajak v zložení Samuel Baláž, Denis Myšák, Csaba Zalka, Adam Botek získal na ME v Poznani striebornú medailu v K4 na olympijskej 500 m trati. Vo finále finišoval druhý so stratou 1,435 s na favorizovanú nemeckú loď v zostave Max Rendschmidt, Ronald Rauhe, Tom Liebscher, Max Lemke. Bronz vybojovali Rusi.

Štart pretekov sa musel opakovať, keďže litovská posádka sa vydala na trať skôr. Na méte 250 m boli na prvých dvoch priečkach Nemci a Španieli, Slováci sa držali na bronzovej pozícii. V druhej časti trate úradujúci majstri sveta z Nemecka vystupňovali tempo a triumfovali suverénnym spôsobom. Slovenská „káštvork“a predstihla Španielov, v závere odolala finišu Rusov a získala cenné striebro. V porovnaní s 1. kolom Svetového pohára v Szegede, v ktorom skončila vo finále šiesta, prišlo v zložení posádky k jednej zmene. Skúseného Erika Vlčeka vystriedal Zalka. Po šampionáte by sa malo definitívne rozhodnúť o zložení slovenskej K4 na OH 2020 v Tokiu.

"Sme spokojní, že ,káštvorke´ sa podarilo získať cenný kov. Prípravu na šampionát sprevádzali covid obmedzenia, bolo to náročné. Chalani potvrdili, že majú svoje kvality a sú schopní bojovať o najvyššie méty, čo je pozitívny signál smerom k olympiáde v Tokiu. Verím, že vysokú výkonnosť potvrdia aj v Japonsku. O zložení posádky ešte nie je rozhodnuté, stále je v hre aj Erik Vlček. Máme týždeň na to, aby sme sa rozhodli a rozlúskli to," uviedol pre TASR športový riaditeľ sekcie hladkých vôd Slovenskej kanoistiky Filip Petrla.

"Háčik" slovenskej K4 Samuel Baláž považuje zisk striebra za veľké povzbudenie pred OH 2020 v Tokiu. "Od rozjazdy sme boli medzi najvyššími loďami, takže sme išli do finále s tým, že zabojujeme o medaily. Trať bola celkom ťažká, bol aj silný protivietor. Boli to posledné medzinárodné preteky pred olympiádou, takže sme si mohli poslednýkrát zasúťažiť s najlepšími loďami. Toto druhé miesto nás posunie v príprave ďalej. Potvrdili sme, rovnako ako v roku 2019, že patríme medzi špičku a v Tokiu budeme mať medailové ambície," uviedol pre TASR.

Mariana Petrušová získala bronzovú medailu v K1 na 1000 m. Vo finále finišovala tretia takmer so štvorsekundovou stratou na víťaznú Maďarku Alidu Gazsóovú. Striebro vybojovala Chorvátka Anamaria Govorcinovičová. Na II. európskych hrách v Minsku v roku 2019 bola Petrušová bronzová na 5000 m trati. "Mariana je mladá a nádejná pretekárka. Úspech z Poznane je pre ňu veľmi dôležitý pre napredovanie jej kariéry smerom k olympijským disciplínam. Spolu s Lisou-Mariou Gamsjägerovou sa veľmi dobre dopĺňajú a zlepšujú," komentoval Filip Petrla.

Petrušová s Lisou-Mariou Gamsjägerovou sa spolu predstavili vo finále K2 na 500 m. Slovenský dvojkajak obsadil deviate miesto, za víťazným maďarským duom Danuta Kozáková, Dora Bodónyiová zaostal o vyše šesť sekúnd. Erik Vlček skončil v B-finále K1 na 1000 m piaty s vyše trojsekundovým mankom na Dána Reneho Poulsena. V konečnom účtovaní to znamenalo 14. priečku. 

Z finálových výsledkov – muži, K4 na 500 m: 1.  Nemecko (Rendschmidt, Rauhe, Liebscher, Lemke) 1:23,960, 2. SLOVENSKO (Samuel BALÁŹ, Denis MYŠÁK, Csaba ZALKA, Adam BOTEK (SR) +1,435, 3. Rusko (Gusev, Spesivcev, Sergejev, Jeršov) +1,465, ženy – K1 na 1000 m: 1. Gazsóová (Maď) 4:15,944, 2. Govorcinovičová (Chor.) +2,624, 3. Mariana PETRUŠOVÁ (SR) +3,951, K2 na 500 m: 1. Kozáková, Bodónyiová (Maď.) 1:44,175, 2. Najová, Pulawská (Poľ.) +1,245, 3. Chudzenková, Litvinčuková (Biel.) +1,275, ... 9. Mariana PETRUŠOVÁ, Lisa-Maria GAMSJäGEROVÁ (SR) +6,323.

paris

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV