Športové aktuality
4 min. čítania

Slovenský teqball chce držať krok s najlepšími a napredovať

Profile picture for user Pasuth
Peter
Pašuth
Adrián a Lukáš Hricovovci počas MS 2021 v teqballe.

Slovenskí teqballisti absolvovali už druhé majstrovstvá sveta. Teqballová federácia Slovenska pritom vznikla len nedávno, v roku 2020. Nedávny svetový šampionát prilákal do poľských Gliwíc aj hviezdy svetového futbalu Roberta Piresa a Lukasa Podolského. Obaja vyjadrili podporu neustále rastúcemu teqballovému hnutiu.

Na majstrovstvách sveta sa bojovalo v piatich kategóriách o medaily i finančné prémie vo výške 200-tisíc eur. Slovensko obsadilo dve kategórie.

Teqball je kombináciou nohejbalu a stolného tenisu. Hrá sa na zaoblenom stole, ktorý pripomína ten stolnotenisový. Hráči majú povolené maximálne tri dotyky a hrajú vo formáte jeden na jedného alebo dvaja na dvoch, a to v mužských, ženských aj zmiešaných pároch. Zlepšuje techniku, koordináciu tela či reakčnú rýchlosť.

Hricovovci v nabitej skupine s majstrami sveta i Brazílčanmi

Teqballisti v zápase proti Brazílii
Hricovovci v zápase proti Brazílii na MS.

V mužských dvojiciach vstupovali Adrián a Lukáš Hricovovci do súťaže ako 26. pár z MS 2019 a bronzoví medailisti z októbrového turnaja V4. V základnej skupine narazili na vicemajstrov sveta 2019 zo Srbska, ázijských šampiónov z Kuvajtu a juhoamerických šampiónov z Brazílie.

Na trio súperov nestačili a vo všetkých troch zápasoch ťahali za kratší koniec. Kvalitu skupiny, ktorú Slovákom pridelil žreb, dokumentuje fakt, že Brazílčania postúpili až do semifinále turnaja a Srbi sa stali majstrami sveta, keď vo finále zdolali dvojicu z Rumunska.

V turnaji jednotlivcov mal pôvodne Slovensko reprezentovať Marko Popovski, ktorý si účasť na turnaji vybojoval úspešným pôsobením v tohtoročnej turnajovej edícii Teqball Tour, ktorá zavítala v lete do viacerých slovenských miest. V rámci tour si svoje schopnosti vyskúšali skúsení hráči i nadšenci, pre ktorých to bola prvá skúsenosť s týmto športom za oblým stolom.

Deň pred začiatkom šampionátu mal Popovski zdravotné problémy a napokon ho v singloch nahradil Lukáš Hricov. Niekdajší prvoligový futbalista a odchovanec Tatranu Prešov v silnej konkurencii neprešiel sitom základných skupín, keď nestačil na reprezentantov Senegalu, Tuniska a Severného Macedónska.

Dôležité je vytváranie základne

Lukáš Hricov
Teqballu sa venujú aj bývalí futbalisti, jedným z nich je Lukáš Hricov.

„V prvom rade treba povedať, že sme radi, že sme si vybojovali účasť na turnaji. Rok 2021, ale aj rok pred tým, sa na Slovensku usporiadalo minimum športových podujatí. Veľkú časť oboch rokov sme nemohli ani len trénovať. Preto už účasť na majstrovstvách sveta môžeme považovať za úspech, hoci vždy chceme viac. Pred dvoma rokmi sme v rámci výsledkov dopadli o niečo lepšie, ale treba priznať, že v tejto pandemickej situácii sa na turnaji zúčastnili naozaj len tí najlepší. Niektoré federácie zvážili svoju výkonnosť a šance uspieť na turnaji a v ťažkej pandemickej situácii do Poľska nepricestovali. Na tú absolútnu svetovú špičku sme v našom aktuálnom rozpoložení, v ktorom sme pri zatvorených športoviskách nemali adekvátny priestor na prípravu, jednoducho nestačili,“ povedal prezident Teqballovej federácie Slovenska Artúr Benes ml.

Vlani svetový šampionát pre pandémiu museli zrušiť. Svetová špička sa konfrontovala po dvoch rokoch. Slováci zistili, kam a hlavne ako rýchlo sa šport za toto krátke obdobie posunul. Teqballisti chcú svoj šport dostať aj do programu olympijských hier.

„V rámci slovenského teqballu sme si mohli potvrdiť, že ak chceme držať krok so silnými reprezentáciami, musíme vyvinúť veľké úsilie vo vytváraní hráčskej základne. Teqball je šport, ktorý hrajú športovci bez rozdielu veku, pohlavia či zdravotnej dispozície. Veríme, že športovcov zo všetkých kategórií oslovíme aj prostredníctvom účasti na takomto vrcholovom podujatí, ktorým perfektne zorganizovaný turnaj v Gliwiciach bol. Veríme, že v budúcom roku bude teqball na Slovensku napredovať a jeho stúpajúcu kvalitu potvrdíme ďalšou účasťou na majstrovstvách sveta,” doplnil Artúr Benes ml.

Tagy
paris

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV