Športové aktuality
5 min. čítania

Slovenských atlétov v kempe v Urajasu povzbudzujú miestni atletickí fanúšikovia s našimi vlajkami

Z Tokia Gabriel Bogdányi pre www.atletika.sk a www.olympic.sk

Odstrihnutí od okolitého sveta, avšak ako v bavlnke – takto sa cíti deväť členov prvej časti slovenskej atletickej výpravy na predolympijskom tréningovom kempe v japonskom Urajasu vzdialenom približne 30 km od Tokia.

Osemstovkárka Gabriela Gajanová, prekážkarka na 400 m Emma Zapletalová, kladivári Martina HrašnováMarcel Lomnický ladia v tomto 170-tisícovom meste formu na blížiace sa Hry XXXII. olympiády od minulej nedele. Všetci štyria sa postupne aklimatizujú a vyrovnávajú sa so sedemhodinovým časovým posunom. Niekomu sa to darí bez väčších problémov, inému – ako napríklad Hrašnovej – to trvá dlhšie.

„Ešte stále sa len spamätávam z dlhej cesty. Môj organizmus si pomaličky zvyká, kedy je vlastne deň a kedy noc. Aklimatizácia je náročnejšia, ako som čakala, preto som rada, že sme si zvolili skorší prílet do Japonska,“ priznala  Hrašnová, bronzová medailistka z MS 2009 v Berlíne a dvojnásobná vicemajsterka Európy.

O tréningovom kempe v Urajasu hovorí v superlatívoch, hoci ozajstnú olympijskú atmosféru zatiaľ necíti. „Vôbec si nepripadám ako na olympiáde. Sme úplne izolovaní od sveta. Nedostaneme sa nikam – ani len na ulicu mimo nášho tréningového kempu. Verím, že po presune do olympijskej dediny dva dni pred súťažou tieto moje nezvyčajné pocity pominú,“ nádeja sa onedlho už štvornásobná olympionička. „Na druhej strane, naši japonskí hostitelia sa o nás starajú skvele. Splnia nám okamžite každé želanie, sú ústretoví a milí.“

Všetci štyria slovenskí atléti už v Urajasu zarezávajú naplno. Vychádzajúca prekážkarská hviezdička Emma Zapletalová i osemstovkársky talent Gabriela Gajanová si po prvom ľahučkom aklimatizačnom klusaní na nádhernom trávniku neďaleko kladivárskeho sektoru zatrénovali aj na ovále. Marcel Lomnický a Martina Hrašnová zasa majú za sebou prvé tréningy nielen v posilňovni, ale aj v kladivárskom kruhu.

„V ich prípade však, žiaľ, riešime neočakávaný problém: po zemetrasení, ktoré sa v tejto oblasti pred časom Japonska vyskytlo, ostal kladivársky kruh mierne naklonený, čo, samozrejme, spôsobuje Martine i Marcelovi pri hádzaní výrazné problémy,“ prezradil šéftréner SAZ a vedúci atletickej časti výpravy na OH v Tokiu Martin Pupiš. „Preto intenzívne hľadáme alternatívne riešenie. Zatiaľ obaja trénujú v podmienkach, aké sú k dispozícii, no zrejme už čoskoro začnú využívať športovisko v olympijskom parku, kam budú zrejme dochádzať len na tréningy. Obaja chcú v našom kempe zostať do poslednej možnej chvíle pred pretekmi.“

Slováci bývajú vo veľkých klimatizovaných izbách v Ura La Mer v tichej a pokojnej lokalite na pobreží mora, kam však fyzicky nemôžu a môžu sa pokochať len pohľadom z okna. Cesta na štadión v areáli univerzity Meikai trvá päť minút. K dispozícii majú štadión so šiestimi dráhami, solídne a účelne vybavenou posilňovňou, behať môžu aj na približne 600-metrovom trávnatom okruhu.

Na každom tréningu je s našou výpravou minimálne desať miestnych, ktorí okamžite vyriešia každý problém, ktorý sa objaví. Ak Slovákom čokoľvek chýba, poruke je hneď nesmierne ochotný mladý muž Jasuhiro.

„Zdá sa, že na predolympijský kemp sme vybrali správne miesto. Urajasu je len necelých 17 kilometrov od olympijskej dediny, čo je asi 20 minút jazdy autobusom. Vládne tu úplný pokoj, ticho. Vôbec nemáme pocit, že sme len kúsok od centra olympijského diania. Okrem nepredpokladanej komplikácie s kladivárskym kruhom je všetko v poriadku. Kemp si pochvaľujú nielen naši atléti, ale aj všetci traja tréneri Peter Žňava, Libor Charfreitag a Rudolf Lukáč,“ podotkol šéftréner.

Aj Martin Pupiš si pochvaľuje priam neuveriteľnú japonskú pohostinnosť a starostlivosť. „Občas však musíme hľadať mentálny súlad, lebo v Japonsku sú na všetko určené pravidlá a tie sa striktne dodržiavajú. Keď Japoncovi povedia, že nesmie prejsť za čiaru, tak za ňu neprejde. U nás sme zvyknutí inak...,“ vraví s úsmevom atletický šéftréner.

Slovenskí atléti sú v Urajasu stredobodom pozornosti. Znie to azda až neuveriteľne, ale na tréningy ich chodia povzbudzovať – samozrejme, z dostatočne bezpečnej vzdialenosti –miestni atletickí fanúšikovia, dokonca so slovenskými vlajkami...

„V utorok nás čakal v areáli univerzity Meikai popri slovenskej zástave aj veľký transparent so znakom SOŠV a nápisom: Vitajte v Urajasu, slovenský atletický tím. Japonci si olympionikov veľmi vážia, pre nich je každý olympionik hrdina,“ zdôraznil Martin Pupiš.
Po tréningoch a medzi nimi sa deň čo deň o našich atlétov stará fyzioterapeutka Claudia Hladíková, bývalá diaľkarka a účastníčka premiérových olympijských hier mládeže 2010 v Singapure. K dispozícii majú i dva malé relaxačné bazény a bazén na ľadový kúpeľ. „Dúfam, že do konca olympiády sa nám budú vyhýbať akékoľvek zdravotné problémy, budeme všetci pozitívne naladení a negatívne testovaní na COVID-19,“ želal si šéftréner SAZ a s povzdychom ešte dodal: „Škoda, že COVID-19 nás obral o viac pozitívnych skúseností s Japonskom, lebo je jasné, že krajina má čo svetu i športu ponúknuť. Takto sme odkázaní krátiť si čas iba v priestoroch nášho tréningového kempu.“ 

Do kempu v Urajasu odletel dnes jeho šéf Vladimír Gubrický spolu s Volkovým silovým trénerom Róbertom Kresťankom. V piatok sa do Japonska vyberie šprintérsky šampión Ján Volko s trénerkou Naďou Bendovou a ako poslední 26. júla odletia chodci Mária Katerinka Czaková, Miroslav Úradník, Matej Tóth, Michal Morvay, ich tréner Matej Spišiak, lekár Pavol Hajmássy a fyzioterapeut Denis Freudenfeld.

Podujatia a športovci
Šport
Juniorský olympijský tím 2024
2 percent nadacia

Súvisiace

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV