Športové aktuality
4 min. čítania

Slovenským kapitánom v Pekingu bude Marek Hrivík

Profile picture for user Pasuth
Peter
Pašuth
Marek Hrivík bude mať na ZOH v Pekingu na drese kapitánske céčko.
Foto
TASR/JAROSLAV NOVÁK

Hráčska kabína a tréneri rozhodli, že kapitánom slovenskej hokejovej reprezentácie na olympijskom turnaji v Pekingu bude Marek Hrivík. V úvodnom zápase pravdepodobne nebude hrať obranca Marek Ďaloga, ktorý sa zranil v utorok na tréningu a v stredu sa na ľade neobjavil. Tréneri už majú jasno aj v otázke, kto sa objaví v bránke.

Marek Hrivík bol kapitánom mužstva už na úspešnej olympijskej kvalifikácii v Bratislave. Céčko na dres mu napokon po rozhodnutí hráčskej kabíny prišijú na dres aj na zimných olympijských hrách v Pekingu. Písmená A na drese budú mať Petrovia Cehlárik a Čerešňák.

Hrivík je prirodzený líder mužstva

„Marek Hrivík je prirodzený líder mužstva, svoje vodcovské vlastnosti ukázal už na olympijskej kvalifikácii. Máme však aj ďalších hokejistov, ktorí sú vodcami v kabíne, či to už sú Peter Cehlárik, Peter Čerešňák alebo Michal Čajkovský. Nemôžeme mať len jedného lídra, každý tím ich musí mať viac,“ povedal po stredajšom tréningu asistent hlavného trénera slovenského reprezentačného tímu Ján Pardavý.

Tridsaťročného rodáka z Čadce pridelenie céčka potešilo. Vníma ho aj ako zodpovednú úlohu.

„Je to veľká pocta. Budem sa snažiť na ľade i mimo neho odovzdať maximum pre mužstvo a ísť spoluhráčom príkladom. Netvrdil by som, že som teraz šéfom kabíny. Je nás v nej viac, ktorí to ťaháme. Posúvame sa ďalej vzájomnou spoluprácou,“ zareagoval Marek Hrivík, ktorý bol na otváracom ceremoniáli spolu s Katarínou Šimoňákovou vlajkonosičom slovenskej výpravy. Pred odchodom do Pekingu skladal po boku Viktórie Čerňanskej sľub športovcov do rúk prezidentky SR Zuzany Čaputovej.

Kapitáni Slovenska na olympijských hokejových turnajoch

1994 Peter Šťastný

1998 Zdeno Cíger

2002 Róbert Petrovický (v zápase proti Lotyšsku Pavol Demitra)

2006 Pavol Demitra

2010 Zdeno Chára

2014 Zdeno Chára

2018 Tomáš Surový

Posledný tréning mal už správne grády

Reprezentanti absolvovali v stredu posledný tréning pred štvrtkovým vstupom do turnaja proti Fínsku (9.40 SEČ). Na predchádzajúcich tréningoch si tréner Craig Ramsay viackrát zavolal hráčov k sebe a dohováral im, aby pristupovali k povinnostiam zodpovednejšie.

Hokejisti mali v predošlých dňoch aj viaceré mítingy, na ktorých im tréneri prizvukovali, aby veľmi nezvoľnili. Nevyplatilo sa im to ani v modelovanom tréningovom zápase s Nemeckom. Dohovory zabrali a na tréningu to už vyzeralo inak.

„Tento posledný tréning už mal správne grády, z pohľadu kvality i prístupu hráčov bol najlepší. Prešli sme si niektoré veci, ktoré sme pred začiatkom turnaja potrebovali, nacvičili sme si prechod stredným pásmom a presilovky. Všetci sa už tešíme na prvý zápas,“ uviedol Ján Pardavý.

Na hráčoch sa v predošlých tréningoch prejavovalo, že boli dlhšie mimo ľad a nemali spoločné tréningy. Postupne sa dostávajú do správneho nastavenia. „Konečne sme boli pokope, precvičili si herný systém a presilovky. Na štvrtkový zápas s Fínmi budeme pripravení,“ zareagoval Marek Hrivík.

Dlhé čakanie na výhru nad Fínskom na veľkom turnaji

Realizačný tím pozorne sleduje aj zdravotný stav obrancu Mareka Ďalogu, ktorý utrpel drobné svalové zranenie v dolnej časti tela. „Proti Fínom pravdepodobne nenastúpi. Budeme čakať, kým mu lekári nepovolia nastúpiť. Musíme ísť deň za dňom a uvidíme, ako to dopadne,“ pridal ďalšiu aktuálnu informáciu Ján Pardavý.

S Fínskom sa stretlo Slovensko na olympijskom turnaji len raz, v boji o bronz vo Vancouveri 2010 prehralo 3:5. Na majstrovstvách sveta obe reprezentácie odohrali osem vzájomných zápasov, dvakrát sa radovali Slováci. Naposledy však ešte v Ostrave 2004 (5:2).

„Vieme, že Fíni hrajú rýchly hokej, majú veľmi nebezpečné rýchle protiúoky. Musíme sa vyvarovať chýb, byť dobrí na modrých čiarach, aby sme nemenili tempo hry a boli stále silní v držaní puku,“ dodal pred úvodným slovenským vystúpením Marek Hrivík.

Podujatia a športovci
paris

Súvisiace

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV