Športové aktuality
5 min. čítania

Slzy na krajíčku a obrovské sklamanie: Danka Barteková sa v skeete do olympijského finále neprestrieľala: "Je mi to ľúto"

Z Tokia Gabriel Bogdányi pre www.olympic.sk a www.atletika.sk
Výraz v tvári Danky Bartekovej hovorí za všetko.
Foto
SOŠV/JÁN SÚKUP

Keď v pondelok po pol jednej popoludní nastupovala Danka Barteková na záverečnú piatu položku kvalifikácie súťaže žien v skeete, bolo jasné, že ak si chce zachovať nádej na postup do šesťčlenného finále, nesmie zaváhať už ani raz. Len 25 zostrelených terčov z 25 ju mohlo katapultovať do medailového súboja. Nič iné! Akékoľvek zaváhanie by znamenalo definitívny koniec.

„Vôbec som netušila, aké sú priebežné výsledky, koncentrovala som sa výhradne na svoj výkon,“ vravela po pretekoch v novinárskej mixzóne neskutočne smutná a rozladená Danka Barteková, ktorá v záverečnej položke zaváhala dvakrát.

Namiesto radosti z druhého olympijského finále v kariére – v Londýne 2012 získala bronz – musela prehltnúť horkú pilulku v podobe nešťastnej 13. priečky. Zo 125 terčov netrafila v dvojdňovej fyzicky i mentálne náročnej kvalifikácii dovedna sedem, z nich v druhej položke až tri.

„Do druhého dňa som išla s tým, že do toho dám maximum. Bol to taký vabank. Žiaľ, 47 trafených terčov bolo málo na to, aby som dopadla lepšie. Odchádzam však s čistým svedomím, že som na strelnici zo seba dostala všetko, čo som vedela. Neviem, čo ešte viac by som mohla urobiť,“ tvrdila.

Bartekovej nádej na finále trvala krátko. Už v ôsmom výstrele v záverečnej položke pochybila a kalich horkosti vypila do dna v dvadsiatom treťom. Napokon nielenže nepostúpila do finále, ale vypadla aj z prvej desiatky. Päť rokov tréningovej driny vyletelo hore komínom...

„Mala som obrovskú smolu na stanovišti číslo sedem, ktoré je relatívne jednoduché. Chcela som si počkať, kým vystrelí súperka na vedľajšom strelisku, no akosi sa k tomu nemala a ja som nepochopiteľne znervóznela. Bola to školácka chyba nehodná olympiády. Zbytočne som prišla o dva holuby... Je mi strašne ľúto, že to takto dopadlo,“ povzdychla si členka Športového centra polície Bratislava.

Danka nemala pocit – s výnimkou spomenutého zaváhania – že strieľa zle: „Stoosemnásť bodov je dobrý výkon, no nestačil na postup... Nerozumiem tomu. Za normálnych okolností je to jasne finálový súčet, v najhoršom sa ním dostanete do rozstrelu o finále. Naozaj tomu nerozumiem. Neskutočne som však bojovala, dala som do toho všetko. Vybojovala som sama so sebou strašne veľa mikrosúbojov.“

Danke sa po prílete do Tokia na tréningoch v streleckom centre Asaka darilo. Verila si. Bola odhodlaná zabojovať o svoju druhú olympijskú medailu. Niet sa preto čo čudovať, že štvrté olympijské vystúpenie je pre ňu veľké sklamanie.

„Strieľalo sa mi fantasticky, súkala som jednu čistú položku za druhou. Vedela som však, že vzhľadom na podmienky to bude v súťaži náročné, ale nepripúšťala som si neúspech. Cítila som sa vo výbornej forme.“

Na preteky sa pripravila stopercentne, v príprave nič nezanedbala. Nachystala sa aj na náročné klimatické podmienky. Kým v nedeľu gniavila strelkyne extrémna horúčava, v pondelkovej druhej časti súťaže slniečko len sem-tam vykuklo spoza mrakov. Keď však zasvietilo, pálilo ako kotol v pekle. Danka sa celý čas ochladzovala chladiacim uterákom na krku a zakaždým, keď odstrieľala, skryla sa pod slnečník.

„Vedela som, čo ma čaká, bola som pripravená na teplo aj vysokú vlhkosť. Vedela som aj to, že na tejto strelnici je to bude hop alebo trop. V súťaži som sa snažila neminúť zbytočne ani kilojoul energie. Svetelné podmienky – neustále meniace sa slnko a priesvitná zadná stena, pred ktorou sa letiaci terč strácal – však boli strašne náročné. Musela som strieľať v okuliaroch, v akých v živote nie.“

V októbri bude mať Danka Barteková, ktorú pripravuje taliansky tréner Sandro Bellini, tridsaťsedem. V takomto veku mnohí vrcholoví športovci končia kariéru.

„Je príliš skoro po súťaži, teraz absolútne neviem, čo bude ďalej. Neviem, či mám ešte na toto všetko nervy. Pri streľbe ma doteraz stále držala moja ctižiadosť a ochota tvrdo na sebe pracovať. Aj vďaka tomu som sa dnes nezrútila tak ako po Riu, kde to – čo sa týka mojich vnútorných pocitov – dopadlo oveľa horšie. Z Tokia odchádzam so cťou a zdvihnutou hlavou,“ vravela Barteková so slzami na krajíčku.

Dankin prvý pokus uspieť v Tokiu nevyšiel. Na rade je druhý – opäť kandiduje do komisie športovcov Medzinárodného olympijského výboru. Prvý raz ju do nej zvolili v Londýne 2012. Aj teraz budú o jej osude hlasovať športovci, účastníci tokijskej olympiády. Kandidátov na štyri miesta je ako maku – až tridsať.

„Mám po pretekoch, takže sa teraz môžem plne sústrediť na volebnú kampaň v olympijskej dedine. Som zvedavá, ako to dopadne. V kampani nie je povolené takmer nič, budem sa len rozprávať so športovcami a snažiť sa nahnať si čo najviac hlasov. Pevne verím , že športovci budú reflektovať moju prácu v ich prospech v posledných deviatich rokoch. Ostáva mi len dúfať, že budú ochotní dať mi svoj hlas,“ nádejala sa Danka Barteková.

STRELKYŇA DANKA BARTEKOVÁ V SKEETE NA OH

2008 PEKING – 8. MIESTO

2012 LONDÝN – 3. MIESTO

2016 RIO DE JANEIRO – 16. MIESTO

2021 TOKIO – 13. MIESTO

Podujatia a športovci
paris

Súvisiace

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV