Športové aktuality
4 min. čítania

Smajlíkový pohon ako tajná zbraň

Profile picture for user Pasuth
Peter
Pašuth

Štvrtkový podvečer patril v slovenskej výprave predovšetkým atlétom. Za približne 20 minút vybojovali na Európskom olympijskom festivale mládeže EYOF v Banskej Bystrici dve medaily. Štvrťkárka Lenka Gymerská po striebornom dobehu a žŕdkarka Anna Šimková po bronzových skokoch prežívali nečakanú opojnú radosť.

Pätnásťročná košická rodáčka Lenka Gymerská v behu na 400 m ukázala pevné nervy a skvelú pripravenosť. Atlétka trénujúca v Trnave vybehla v tretej dráhe pomalšie ako jej súperky, aby mohla v závere zrýchliť.

Finiš je tajná zbraň Lenky Gymerskej

Lenka Gymerská
Radosť Lenky Gymerskej po dobehnutí do cieľa na 400 m prekážok
Foto
SOŠV/ANDREJ GALICA

Kým súperky tvrdli, zverenka Lukáša Kotalu okolo nich priam letela.

„Bežať uvoľnene a bez stresu mi zjavne vyhovuje. Počas behu som myslela na bronz, podarilo sa to vytiahnuť na striebro. Finiš je moja tajná zbraň. Nazývam to smajlíkový pohon. Bežím a popritom sa usmievam,“ povedala v cieli.

Časom 55,23 sekundy si zlepšila osobný rekord o pol sekundy. V Banskej Bystrici taký posun a najmä medailový rezultát ani ona sama nečakala. „Po štarte som sa aj bála, či vydržím až do cieľa. Koncovka bola perfektná. Necítila som počas nej nič, mala som úplne prázdnu hlavu. Videla som pred sebou cieľovú rovinku a povedala som si, že toto musím zvládnuť. Vedela som, že nevytuhnem. Aj čas bol úžasný“

Veľká podpora v Banskej Bystrici

Na tribúnach mala veľkú podporu. Za novinárskou mixzónou ju čakalo asi 20 kamarátok, prevažne z trnavského klubu, s ktorými sa nadšene vystískala. Navyše, atléti na EYOF vytvorili jeden veľký kolektív v duchu hesla SOŠV Sme jeden tím a veľmi sa tiež podporujú. Aj preto nastupovala na štart uvoľnená a vo veľkej pohode.

„Neprežívala som žiaden stres. Už účasť na EYOF som brala ako za odmenu, dostať sa do finále bolo úžasné,“ hovorila Gymerská, ktorej veľkým vzorom je Emma Zapletalová.

Ešte pred týždňom sa zdalo, že v Banskej Bystrici nebude môcť nastúpiť pre pozitívny výsledok antigénového testu na COVID-19. Presnejší PCR test však pozitivitu nepotvrdil a mladá atlétka mohla predviesť svoje dynamo.

Vzhľadom na posun EYOF bude môcť Gymerská rovnako ako ďalší atléti štartovať na mládežníckom podujatí aj o rok v Maribore. „Dúfam, že raz ukážem môj smajlíkový pohon aj na olympijských hrách,“ poznamenala s radosťou v hlase.

Zo zlej predstavy napokon bronzová radosť

Anna Šimková
Foto
SOŠV/ANDREJ GALICA

Zopár minút po finále 400 m si fanúšikovia na štadióne uvedomili, že Slovensko má ďalšiu medailu. V súťaži žŕdkarok po výške 380 cm zostali už iba tri dievčatá, medzi nimi Anna Šimková. Zverenka Jána Sedláka síce potom už dvakrát 390 a raz 395 cm nepokorila, ale radovala sa z nečakaného bronzu.

„Myslela som si, že to nebude ktoviečo. Pred dvoma týždňami som mala trochu problémy, ale tentoraz to bolo výborné. Keď som skočila 380 centimetrov na prvý pokus, uvedomila som si, že to môže byť medaila,“ povedala Košičanka.

Latku vo výške 380 cm prekonala ako prvá. Keď súperky z Poľska a Francúzska túto výšku nezvládli, bolo jasné, že má cenný kov. „Asi to nebolo odo mňa veľmi pekné, ale tešila som sa, keď súperky neprekonali tú výšku,“ priznala.

Skvelá atmosféra v Banskej Bystrici

Súťaž žŕdkarok bola aj o taktike. Veď aj Šimková prvé pokusy na 340 a 360 cm nezvládla. Počúvala však trénera Jána Sedláka, zmenila žrde za tvrdšie a išlo to. Taktizovalo sa aj na 390 cm. Slovenka po dvoch pokusoch si nechala tretí na 395 cm. Ak by ho dala, mohla ďalej bojovať o zlato.

„Skúsila som riskovať. Nevyšlo to, ale nemôžem byť nespokojná,“ komentovala atlétka, ktorá si osobný rekord 382 cm utvorila tiež na štadióne v Banskej Bystrici. Skočila ho pred takmer dvoma mesiacmi na dorasteneckých M-SR.

Medaila z EYOF zdvihla šestnásťročnej Košičanke náladu po ME do 18 rokov v Jeruzaleme, kde skončila výkonom 370 cm už v kvalifikácii.

Šimková bola jednou z hlavných hviezd dňa. Diváci, ktorých sa zišlo na Štiavničkách okolo 1500, jej mohutne aplaudovali. Mladí atléti často podobnú atmosféru nezažívajú. „Niečo podobné som zažila aj v Jeruzaleme na kontinentálnom šampionáte. V Banskej Bystrici to bolo oveľa lepšie. Mala som pri sebe najbližších, ľudia ma podporovali. Bolo to neskutočné,“ doplnila bronzová medailistka.

paris

Súvisiace

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV