Športové aktuality
5 min. čítania

Smolne prišla o EYOF, no hlavu nevešia. Biatlonistka Pacerová sa chce každý rok posúvať ďalej

Profile picture for user Krsko
Stanislav
Krško
Sára Pacerová.
Foto
Igor Stančík / Slovenský biatlon

Prvú sezónu sa jej nedarilo, no nevzdala sa. Biatlon ju začal viac a viac baviť a dnes už vie, že sa mu chce venovať aj naďalej. "Som spokojná so svojimi výkonmi, no stále je na čom pracovať a posúvať sa ďalej,“ hovorí členka Juniorského olympijského tímu Sára Pacerová.

K biatlonu ju priviedli rodičia. Hľadali vhodný šport pre svoju dcéru a keďže bývali vo Valaskej, blízko Osrblia, bolo rozhodnuté – malá Sára sa bude venovať biatlonu. „Oslovil ma najmä nevyspytateľnosťou. Robím ho, pretože ma baví tráviť čas vonku, trénovať s kamarátmi, spoznávať nových ľudí a miesta a, samozrejme, prekonávať svoje limity a každým dňom sa zlepšovať. Ja už si ani neviem predstaviť svoj život bez športu ako takého.“

POMÔŽTE SPOLU S NAMI MLADÝM TALENTOM A DARUJTE 2 PERCENTÁ Z DANE NADÁCII SOŠV

Chcem darovať 2%

Po príchode na strednú školu začala s biatlonom naplno

Prvé umiestnenia podľa jej slov neboli veľmi dobré. V úvodnej sezóne neskončila ani raz do tretieho miesta. „Ďalší rok sa mi cez leto podarilo byť tretia a práve ten pocit ma motivoval a začala som trénovať s ocinom navyše. Umiestnenia do tretieho miesta už boli pravidelné. Keď prišiel čas rozhodnúť sa, ako budem pokračovať, vybrala som si Podbrezovú. Môžem tam študovať na strednej škole a zároveň mám dobré podmienky pre šport,“ spomína na svoje športové začiatky talentovaná biatlonistka.

Biatlon potom začala brať trochu inak a vážnejšie. Pod vedením nového trénera Petra Kazára sa jej podarilo dostať sa na zimné olympijské hry mládeže v Lausanne 2020.

Bežný zimný tréning Sáry Pacerovej

„Môj bežný tréningový deň v zime na sústredení vyzerá nasledovne: každé ráno chodím na rozcvičku, aby som telo pripravila na celý deň, potom prichádzajú na rad raňajky a prvý tréning. Po rannom tréningu idem na obed, po ktorom nasleduje oddych. Tento čas trávim v posteli a snažím sa čo najviac si oddýchnuť a načerpať sily do poobedného tréningu, veľmi často si na hodinku pospím. Poobede ma čaká tréning a po ňom dlhý strečing, masáž a večera. Po večeri už mám len taký voľný program, kedy pozeráme filmy, hráme karty alebo sa venujem škole. Spať sa snažím chodiť okolo 22:30, aby som ráno o 7:00 bola pripravená na nový deň.“

„Za doterajšie najlepšie výsledky určite považujem všetky z tohtoročných MS juniorov a kadetov. Som spokojná so svojimi výkonmi, no stále je na čom pracovať a posúvať sa ďalej,“ hovorí Sára, ktorá v americkom Soldier Hollow obsadila 19. miesto v stíhačke na 7,5 km či 20. miesto vo vytrvalostných pretekoch kadetiek na 10 km. V štafete obsadila spoločne s Kristínou Makovínyovou a Barbarou Skačanovou 7. miesto.

O EYOF ju pripravil koronavírus

Po svetovom šampionáte sa pripravovala na druhý vrchol sezóny - EYOF vo Fínskom Vuokatti. O účasť medzi európskou mládežníckou elitou ju však, spoločne s reprezentačnou kolegyňou Skačanovou, vyradil koronavírus. „Bolo to pre mňa veľmi veľké sklamanie. Veľmi sme sa na to spolu s babami tešili. EYOF nie je každý rok a je to veľká skúsenosť. Veľmi som ale držala palce kamarátom z domu,“ dodáva.

Športovať na vrcholovej úrovni a pritom zvládať aj školské povinnosti nie je jednoduché. Svoje o tom vie aj Sára. „Myslím, že záleží od obdobia, v ktorom sa nachádzam. Niekedy je to jednoduché, no práve po zimnej sezóne, keď som v škole nebola štyri mesiace, to vie byť dosť náročné. Všetko sa však dá zvládnuť. Veľa vecí sa snažím dobiehať práve, keď máme čas na sústredeniach,“ vysvetľuje.

Letná príprava – najnáročnejšie obdobie

Množstvo sústredení ju čaká najmä v letnom období. „Celkovo pokladám letnú prípravu za to najnáročnejšie obdobie. Tréningy sú rôznorodé – od kolieskových lyží po bicykel, beh či gymnastiku. Dá sa toho robiť oveľa viac ako v zime. Vtedy väčšinu času trávime na lyžiach,“ hovorí slovenská reprezentantka.

Ako mnoho iných, aj Sára by sa raz dostala na olympijské hry. „Samozrejme, no zatiaľ je to veľmi ďaleko. Teraz sa sústredím na to, aby som sa každým rokom zlepšovala a postupne sa dopracovala aj k tej olympiáde,“ dodáva členka Juniorského olympijského tímu 2022.

Vďaka členstvu v JOT spozná športovcov z celého Slovenska

Slovenský olympijský a športový výbor a Nadácia SOŠV zostavuje z 25 výsledkovo medzinárodne najúspešnejších mládežníckych športovcov za uplynulých 12 mesiacov Juniorský olympijský tím, ktorý podporí na tento rok sumou celkovo 60 000 eur. Cieľom programu je podporovať mladých športovcov v dorasteneckom či juniorskom veku v rozvoji ich športovej kariéry a utvoriť im na to vhodné podmienky. „Som veľmi rada, že ma vybrali. Určite mi to pomôže po finančnej stránke. Ale teším sa aj na to, že spoznám športovcov z celého Slovenska a nazbieram veľa nových skúseností,“ dodáva Sára.

Podujatia a športovci
Šport

Máte otázku? Opýtajte sa!
+421 907 980 944
[email protected]

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV