Športové aktuality
6 min. čítania

Snežná „obojživelníčka“ Barbora Horniaková kombinuje šport s medicínou, rada by sa dostala pod päť kruhov

Foto
TASR/Ján Krošlák

Talentovaná Barbora Horniaková dokáže skĺbiť beh na lyžiach s biatlonom na vrcholovej úrovni, pričom v oboch športoch je reprezentantka Slovenska. Aby toho nebolo málo, tak si pridala aj štúdium medicíny. Počas nasledujúcej zimy by mohla dostať šancu v niektorých z pretekov Svetového pohára v behu na lyžiach. Z dlhodobého hľadiska by rada štartovala na olympijských hrách, k čomu jej pomáha aj zaradenie do projektu Juniorský olympijský tím (JOT).

Barbora Horniaková o Juniorskom olympijskom tíme

„Zaradenie do projektu JOT bolo pre mňa veľkou motiváciou. Nemohla som uveriť, že si SOŠV vybral práve mňa a rozhodol sa podporiť ma. Veľmi mi táto podpora pomohla, pretože sa odmalička pripravujem sama so svojím otcom. Na Myjave nemáme ani sneh, ani strelnicu a vzhľadom na dochádzanie na tréningy mi veľmi pomohla aj finančná podpora. Tento rok bol pre mňa aj vďaka Juniorskému olympijskému tímu jeden z najlepších. Veľmi rada spomínam aj na JOT Games, ktoré boli pre mňa obrovským zážitkom.“

Barbora Horniaková sa narodila 27. septembra 2001 na Myjave. Behu na lyžiach i biatlonu sa venuje od útleho k detstva, keď ju k týmto športom priviedol otec, jej osobný tréner. Aktuálne študuje medicínu na Masarykovej univerzite v Brne. Slovensko reprezentovala na EYOF-e v Sarajeve 2019, kde skončila ôsma vo vytrvalostných pretekoch. Okrem toho obsadila desiate miesto v štafete na majstrovstvách sveta juniorov v bežeckom lyžovaní v nemeckom Oberwiesenthali 2020 a v rovnakej disciplíne na majstrovstvách sveta kadetov v biatlone v domácom Osrblí 2019. V bežeckom lyžovaní pôsobí v klube MKL Kremnica pod vedením Jozefa Brünna a v reprezentácii ju trénujú Ján Valuška a Stanislav Holienčík. V biatlone je zaradená v UMB Biathlon Team pod trénermi Tomášom Fuskom a Ondrejom Kosztolányim. Počas štúdia sa pripravuje v klube Střelka Brno pod trénerom Tomášom Řezníčkom.

Ako si sa dostala k behu na lyžiach a k biatlonu?

Tatino bol reprezentant a odmalička som aj s bratom bežkovala. Mala som dva alebo tri roky, keď som sa prvýkrát postavila na lyže. Následne ma tatino zobral na prvé biatlonové preteky. On bol aj môj prvý tréner. Odvtedy mi to zostalo. Začiatky by som označila za krásne obdobie. Keď sme boli deti a chodili sme sa bežkovať len do parku alebo do záhrady, nebol na nás žiadny tlak.

Mohla by si nám priblížiť tvoj bežný tréningový deň?

Vstávame okolo pol siedmej ráno. Máme k dispozícii aplikáciu, prostredníctvom ktorej si meriame pulz. Nasleduje rozcvička, potom sa venujeme mobilite. Ideme sa naraňajkovať, po nich je o deviatej prvý tréning. Ten býva väčšinou náročnejší, keďže sa venujeme úsekom vo väčšej intenzite alebo trojhodinovému tréningu. Dáme si obed a po ňom relaxujeme. Vždy poobede sa učím, keďže momentálne študujem medicínu na Masarykovej univerzite v Brne. Potom absolvujeme druhý tréning, počas ktorého lyžujeme, posilňujeme či vyklusávame. Po ňom večeriame a znova sa učím. Po každom tréningu sa snažíme robiť strečing.

Dá sa skĺbiť štúdium medicíny s vrcholovým športom?

Aktuálne som prváčka, takže uvidíme, akým spôsobom sa to bude vyvíjať. V utorok, v stredu a vo štvrtok máme predmety v škole - anatómiu, biológiu, prvú pomoc a biofyziku. Ostatná výučba je online. Musím povedať, že zvládať školu a šport je náročné. Denne sa učím osem hodín a do toho trénujem. Ešte k tomu si sama varím, keďže bývam v byte. Čo sa týka tréningu, hlavne bicyklujem a behám. Našla som tu síce dráhu pre kolieskové lyže, ale je problém premiestniť sa cez celé Brno s lyžami na bicykli či iným spôsobom. Na víkend chodím domov, aby som mohla trénovať na lyžiach.

Ovplyvnila tvoj tréning v prvej polovici roka koronakríza, hoci ešte ani teraz nie je situácia s pandémiou koronavírusu ideálna?

Myslím si, že nemala až taký veľký vplyv na moju prípravu či súťaženie. Vrátili sme sa z majstrovstiev sveta juniorov v Oberwiesenthali a až o týždeň sa zatvorili hranice. Až po sezóne sa viac rozvinula koronakríza. Zrušili nám prakticky len majstrovstvá Slovenska. Problém bol, že som z Myjavy a nemali sme sneh. Keď boli zatvorené okresy, nemohli sme chodiť nikam. Od polovice marca sme sa nemohli pripravovať na lyžiach.

V mladom veku máš za sebou viacero úspechov v behu na lyžiach i v biatlone. Ktoré z nich si vážiš najviac?

Za doterajší najvýraznejší úspech by som označila minuloročné ôsme miesto vo vytrvalostných pretekoch z Európskeho olympijského festivalu mládeže (EYOF) v Sarajeve. Doteraz mám zimomriavky, keď si spomeniem na tie okamihy. Bolo to vážne krásne. Práve v ten deň sa na nás boli pozrieť zo Slovenského olympijského a športového výboru. Podarilo sa mi dobre zastrieľať, takže sa mi podarilo dosiahnuť relatívne pekný výsledok.

Ide o tvoj najväčší zážitok, čo sa týka športovej kariéry? Alebo je to niečo iné?

Určite aj na EYOF rada spomínam. Na základe tohto výsledku som sa však dostala na majstrovstvá Európy juniorov v nórskom Sjusjøene, kde sa mi podarilo vybojovať 25. miesto medzi o 4-5 rokov staršími dievčatami. Nórsko je moja vysnená krajina, čiže súťažiť tam bol veľký zážitok. Našla som si tam kamarátku, u ktorej som bola aj na sústredení. Trénovať s Nórmi a vidieť mentalitu inej krajiny sa mi tiež veľmi páčilo.

Nórsko má veľa kvalitných bežcov na lyžiach a biatlonistov. Máš aj nejaký športový vzor?

Myslím si, že nemám jedného človeka, ktorého by som označila za vzor. Snažím sa zobrať si niečo od viacerých športovcov, aby som bola dobrá na viacerých frontoch.

Aké ciele si stanovuješ do budúcna?

Chcela by som skúsiť dostať sa na olympijské hry. Ak by sa dalo, tak aj teraz do Pekingu 2022. Neviem, ako to bude vyzerať v budúcnosti v súvislosti s mojím štúdiom medicíny. Závisí to aj na tom. Chcela by som však čo najdlhšie „potiahnuť“ športovú kariéru, ako sa len bude dať. Hlavne, ak by som videla, že mám na nejaký výraznejší úspech. Možno by som v tom prípade štúdium prerušila.

Aktuálne síce nie je jednoduché plánovať, no čo ťa však čaká v najbližšom období?

Všetky juniorské preteky s výnimkou majstrovstiev sveta v rakúskom Obertilliachu Medzinárodná biatlonová únia (IBU) zrušila. V bežeckom lyžovaní sa bude konať veľa pretekov na severe Európy, čo úplne neprichádza do úvahy. Preteky nižších kategórií sú tiež nateraz neisté. Teoreticky by som sa však v behu na lyžiach mohla dostať aj do seniorskej reprezentácie.

paris

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV