Šport a olympizmus
Tokio
3 min. čítania

So slovenskou zástavou na otváracom ceremoniáli OH v Tokiu pôjdu Zuzana Rehák Štefečeková a Matej Beňuš

Ľubomír Souček, hlavný tlačový atašé slovenskej výpravy na OH v Tokiu
Momentka zo slávnostného otvorenia predchádzajúcich olympijských hier v Riu de Janeiro v roku 2016. Slovenskú zástavu vtedy niesla strelkyňa Danka Barteková.
Foto
TASR/Michal Svítok

Slovenskými vlajkonosičmi na piatkovom otváracom ceremoniáli Hier XXXII. olympiády v Tokiu budú strelkyňa Zuzana Rehák Štefečeková a vodný slalomár Matej Beňuš.

Medzinárodný olympijský výbor (MOV) počnúc týmto rokom zmenil zaužívanú prax jedného vlajkonosiča pre každú výpravu. V rámci presadzovania rodovej rovnosti dal v Tokiu každému národnému olympijskému výboru premiérovo možnosť, aby so zástavou jeho krajiny na otváracom ceremoniále na čele výpravy išli spoločne muž a žena.

V slovenskej výprave voľba padla na dvoch olympijských medailistov z celkového počtu šesť, ktorí budú súťažiť v Tokiu. Zuzana Rehák Štefečeková je strieborná medailistka v trape z OH 2008 v Pekingu aj z OH 2012 v Londýne, Matej Beňuš zase získal striebro v kategórii C1 na predošlých OH 2016 v Riu de Janeiro. Obaja sú zároveň viacnásobní majstri sveta aj Európy.

Beňuš, ktorého kvalifikácia v kategórii C1 čaká už túto nedeľu, svoju účasť na otváracom ceremoniáli dlhšie zvažoval, ale napokon sa rozhodol prijať poctu niesť slovenskú zástavu. Rehák Štefečeková, ktorá začne súťažiť až o tri dni neskôr, ponuku Slovenského olympijského športového výboru a vedenia výpravy prijala bez váhania.

Na predošlých OH v Riu Rehák Štefečeková napriek vybojovaniu miestenky chýbala, pretože uprednostnila materské povinnosti. Do Tokia prišla už ako dvojnásobná mama a pod piatimi kruhmi sa predstaví znovu po deviatich rokoch.

Z ďalších štyroch stále aktívnych olympijských medailistov v našej tokijskej výprave je aktuálne v japonskej metropole len ďalšia strelkyňa Danka Barteková (bronzová v skeete na OH 2012 v Londýne), ktorá niesla slovenskú zástavu na slávnostnom otvorení OH 2016 v Riu de Janeiro.

Rýchlostní kanoisti Erik Vlček (v zbierke má dve strieborné medaily - z Pekingu 2008 a z Ria 2016, aj bronz z Atén 2004) a Denis Myšák (striebro z Ria 2016) sú síce už v Japonsku, ale pripravujú sa v kempe v meste Katori asi 100 km od Tokia. V Olympijskej dedine sa prestriedajú s vodnými slalomármi po ich odchode domov.

Olympijský víťaz v chôdzi na 50 km z Ria 2016 Matej Tóth príde do Japonska až neskôr, pretože jeho súťaž v Sappore (zhruba tisíc kilometrov severne od Tokia) je v programe hier až krátko pred ich záverom.

V Tokiu sú v iných pozíciách – ako vodnoslalomárski tréneri – prítomní ešte dvaja naši olympijskí medailisti (dokonca zlatí). Peter Škantár trénuje práve Mateja Beňuša a držiteľ piatich cenných kovov Michal Martikán na OH pôsobí ako tréner v rakúskej výprave.

paris

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV