Športové aktuality
6 min. čítania

Sobota na I. ZOH mládeže: miešaná biatlonovo-bežecká štafeta Slovenska na 17. mieste zakončila naše súťažné účinkovanie

Profile picture for user afinode
Juraj
Falát
alt

INNSBRUCK (vyslaný redaktor www.olympic.sk ĽUBOMÍR SOUČEK) – V sobotu sa zavŕšilo účinkovanie slovenských športovcov na I. zimných olympijských hrách mládeže v Innsbrucku. Ako posledné z našej výpravy súťažilo kvarteto v „hybridnej“ štafete bežcov biatlonistov bežcov na lyžiach (biatlonistka išla 6 km, bežkyňa 4, biatlonista 7,5 a bežec 5 km). Na štart disciplíny, ktorá v tejto podobe mala svetovú premiéru, v Seefelde nastúpilo 24 družstiev. Víťazstvo si vybojovala štafeta Nemecka, ktorá bola na čele po každej odovzdávke. Biatlonistka Franziska Preussová sa tešila už z tretej zlatej medaily a s celkovou medailovou bilanciou 3-1-0 sa stala najúspešnejšou účastníčkou celých premiérových ZOH mládeže.

Súťažilo sa v ťažkých podmienkach, pretože v Tirolsku už dva dni husto sneží a za 24 hodín pred súťažou v Seefelde napadalo 70 cm nového snehu. Pôvodne mali štafety odštartovať o jednej poobede, potom o desiatej predpoludním (pretože z predošlého dňa na sobotu presunuli miešanú súťaž družstiev v skokoch na lyžiach a v severskej kombinácii) a napokon sa išlo o pol jedenástej.

Slovensko postavilo kvarteto v zložení Ivona Fialková, Barbora Klementová, Ondrej Kosztolányi, Andrej Segeč. Naša štafeta obsadila 17. miesto sa stratou 5:51,3 min na víťazných Nemcov. Biatlonistka Fialková, ktorá minula jeden terč v „stojke“ a spolu štyrikrát dobíjala, odovzdávala na 15. mieste. Napriek kvalitnému bežeckému výkonu a celkove ôsmemu času na tomto úseku Klementová neposunula našu štafetu ani o jedno miesto dopredu. Biatlonista Kosztolányi vybielil všetky terče, ale dovedna šesťkrát dobíjal. Odovzdával na 17. miesto (na svojom úseku bol osemnásty) a na rovnakej pozícii preťal métu bežec Segeč, ktorý dosiahol na poslednom úseku jedenásty čas. Na fotografii Ľubomíra Součka Barbora Klementová.

„Ivona Fialková na prvom úseku mala smolu. Sneh jej totálne zafúkal mieridlá. Na ,ležke´z nich vyfukovala sneh pol minúty, na ,stojke´ dokonca dve minúty. Myslím si, že v polohe postojačky minula jeden terč aj v dôsledku nervozity z takejto nepriazne počasia. Odovzdávala až ako pätnásta. Ondrej Kosztolányi síce nerobil pri streľbe veľké chyby, ale jeho výkon by som celkove označil ako slabší priemer. Sňal všetky terče, ale šesťkrát dobíjal. Našťastie, on nemal problém so zasneženými mieridlami,“ hodnotil výkon biatlonovej časti našej štafety tréner Marek Matiaško. K bežcom sa po ňom vyjadril tréner František Novodomec: „Barbora Klementová preberala štafetu už s dosť veľkým časovým odstupom a hoci bežala naozaj dobre, umiestenie nevylepšila. Solídny výkon podal aj Andrej Segeč. Žiaľ, keď má štafeta veľkú stratu, už sa nebeží dobre. Keby sa bral do úvahy len beh, tak by sme boli na deviatom alebo desiatom mieste.“

Zjazdár Roman Murín v dôsledku zranenia kolena zo štvrtkového obrovského slalomu odcestoval v sobotu ráno domov a slalom sa teda jazdil bez slovenskej účasti. Program viacerých ďalších súťaží museli organizátori vzhľadom na neustávajúce husté sneženie meniť a finále skikrosu dokonca zrušili, takže medaily sa rozdávali na základe výsledkov kvalifikácie.

VÝSLEDKY – MIEŠANÁ ŠTAFETA BIATLONISTOV A BEŽCOV NA LYŽIACH (24): 1. Nemecko (Preussová, Carlová, Janke, Stiebritz) 1:04:23,4 (1), 2. Rusko (Kajševová, Sedovová, Galuškin, Seľjaninov) +59,1 (2), 3. USA (Kubeková, Mooneyová, Doherty, Caldwell) +59,6 (0), ... 17. Slovensko (Ivona Fialková, Barbora Klementová, Ondrej Kosztolányi, Andrej Segeč) +5:51,3 (1).

Podujatia a športovci
paris

Súvisiace

Do olympijských hier v Paríži zostáva

Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV