Šport a olympizmus
Reportáž
4 min. čítania

Sobota v znamení koncertov pre malých aj veľkých, spoznali sme aj najlepších lezcov Slovenska

Profile picture for user Krsko
Stanislav
Krško

Predposledný deň Olympijského festivalu v Šamoríne sme oslávili sériou koncertov. Na svoje si prišli malí aj veľkí. Okrem hudobného vyžitia nechýbalo množstvo športovísk, dobrej zábavy a spoznali sme aj najlepšieho športového lezca Slovenska. Priamo vo festivalovom areáli sa totiž konali majstrovstvá Slovenska v boulderingu.

Už od rána to v šamorínskom x-bionic® sphere žilo športom. Návštevníci si aj v sobotu mohli vyskúšať veľké množstvo paralympijských športov na mega ihrisku od Slovenského paralympijského výboru. Športoví nadšenci si vyskúšali bocciu, parataekwondo, parabasketbal či streľbu a luk.

Medzi tými, čo si prišli para športy vyskúšať bola aj bývalá biatlonistka a ambasádorka Olympijského festivalu Anastasia Kuzminová. Úspešná olympionička si vyskúšala jazdu na špeciálne upravenom bicykli aj hádzanie na basketbalový kôš priamo z vozíku.

Okrem para športov čakalo na návštevníkov už tradične množstvo stálych športovísk. Na atletike sa zoznámili s hlavnými disciplínami, v boxerskom ringu si vyskúšali silu svojich úderov a na futbalových ihriskách si preverili svoje zdatnosti a futbalovú techniku. To, že futbal nie je iba šport výhradne pre chlapcov, nás presvedčila aj malá Ellie. Tá si tento šport nevedela vynachváliť. „Futbal ma veľmi bavil, bolo to zo všetkého najlepšie,“ povedala priamo po náročnom zápase s rovesníčkou.

Najlepší lezci zo Slovenska boli v Šamoríne

Na najväčšom a najdlhšom športovom festivale na Slovensku bolo cez víkend aj množstvo profesionálnych športovcov. Tentokrát to boli športoví lezci pod vedením Slovenského horolezeckého spolku JAMES. Tí si priamo v areáli festivalu zorganizovali majstrovstvá Slovenska v disciplíne bouldering. V ženskej kategórii sa majsterkou Slovenska stala Martina Buršíková. V tej mužskej ovládol domáci šampionát Jakub Švub.

O svojom športe prišli porozprávať aj na hlavné pódium. Na pódiu nechýbal predseda SHS James Anton Pacek a slovenský reprezentant a bývalý člen Juniorského olympijského tímu Peter Kuric. „Máme tu v Šamoríne so sebou aj športovcov vo veku 14 – 17 rokov, ktorí budú súťažiť aj na majstrovstvách Slovenska. O také tri štyri roky ich vidím ako kandidátov na popredné priečky v pohároch,“ povedal Pacek.

Koncerty pre každého

O bohatý kultúrny program nebolo cez víkend núdza. Najmladších návštevníkov dostalo do varu Spievankovo. Obľúbená detská kapela si užila koncert pred zaplneným hlavným pódiom. Deti poznali texty piesní naspamäť a užívali si ich naplno. „Veľmi sa nám tu aj s deťmi páčilo. Naši drobci poznajú texty naspamäť, takže o zábavu nebola núdza,“ povedala po koncerte návštevníčka Veronika.

S príchodom večera divákov dostala do varu známa maďarská hudobná kapela Follow The Flow. Energickí hudobníci zobrali Olympijský festival útokom a nikto, kto koncert navštívil, neodchádzal sklamaný.

Slovenský olympijský a športový výbor prináša olympijské hry na Slovensko aj vďaka svojim partnerom, a to exkluzívnemu partnerovi TIPOS, generálnym partnerom 4F a Toyota, hlavným partnerom BILLA, SPP, CZ Slovakia, Allianz, Zlatý Bažant 0,0%, partnerom Matador, STRABAG.

Záver festivalu - prídu olympionici, čakajú vás aj koncerty

V nedeľu nás čaká posledný deň festivalu. Na slávnostné ukončenie prídu do Šamorína aj mnohí slovenskí olympionici, chýbať nebudú ani naši medailisti. Okrem nich sa môžete tešiť aj na koncert skupiny Para, folklórny súbor Hriňovčan a veľa športu a dobrej zábavy.

festival
Exkluzívny partner
Generálni partneri
Hlavní partneri
Partneri MOV